Сврха извештаја о новчаном току | Топ 5 циљева са примерима

Која је сврха Извештаја о новчаном току?

Припрема извештаја о токовима готовине служи у различите сврхе, као што је приказивање кретања готовине у вези са приливима и одливима готовине, извршавање стратешких одлука које је донело руководство и пружа релевантне информације о финансијском благостању организације тако да њен статус ликвидности може се извести и пројектовати за читаоце његових финансијских извештаја.

Извештај о новчаном току је финансијски извештај који приказује детаље таквих трансакција током обрачунског периода. Даје јасну слику о количини готовине која тече у фирму и о количини готовине која одлази из фирме. Поред тога, заједно са информацијама о приливу и одливу готовине, такође пружа изворе ових активности.

Такво откривање помаже у разумевању да ли је основна делатност предузећа самоодржива и има ли дугорочне изгледе за раст. Због јасноће коју пружа, извештај о новчаном току сматра се важним документом који захтевају и регулатори и инвеститори.

Топ 5 Сврха / циљ Извештаја о новчаном току

# 1 - Објашњење за промене у готовини

Циљ Изјаве о новчаном току је пружити детаљан опис како и у којим износима новац улази и излази из фирме. Више од тога, објашњава како је готовина генерисана и како је даље коришћена током одређеног обрачунског периода.

Узмите у обзир следећи извештај о новчаном току. Приказује, генерисани новац, готовину дистрибуирану и на којим активностима је то учињено.

# 2 - Информације о безготовинским улагањима и активностима финансирања

Описује новац потрошен на споредне активности попут инвестирања и финансирања. Ове активности, иако нису основне, имају значајан утицај на тренутне и будуће новчане токове предузећа.

Анализирајући наш пример извештаја о новчаном току, може се приказати да је новчани ток од ових активности износио 12000 односно -2000, као што је приказано у наставку.

Извештавање таквих информација је заједно са додатним изложеностима, ако их има, пошто их и регулатори и инвеститори пажљиво прате.

# 3 - Финансијско стање фирме

Не фокусира се само на финансијске бројеве већ и на то како су ти бројеви постигнути. Можда постоји случај када бројеви новчаног тока изгледају обећавајуће, али само су једанпут и можда се неће поновити у будућности. На пример, узмите у обзир следећи извештај о новчаном току

Гледајући коначне бројеве, могло би се рећи да фирма добро послује јер има готовински вишак од 27000. Такво тумачење требало би да буде довољно за раст цене акција.

Међутим, даљом анализом обазриви инвеститор требало би да буде у стању да утврди да су основне активности предузећа забележиле негативан број. Само су споредне активности попут продаје земље и старих машина због којих коначни број изгледа бољи. Такве активности су само једнократне исплате и морају се предузети са мало соли. Ако уклонимо готовину генерисану од ових активности, ситуација се мења и јасно је да је фирма забележила лоше резултате за текућу финансијску годину. Када се ово јасно схвати, неће требати много времена да еуфорија деоница нестане и цена акција крене према југу.

# 4 - пружа поглед на стратегију управљања

Примарна сврха / циљ Извештаја о новчаном току је да укаже на стратегију управљања и будуће изгледе предузећа. Размотрите следећи пример

Овде управа покушава да ликвидира своју имовину када основне оперативне активности предузећа дају негативне бројке, што би требало да подигне аларме. Инвеститори би требали схватити да такви негативни бројеви не иду на штету стратегије раста. У ствари, можда постоји сценариј да је фирми тешко да пронађе инвеститоре или прикупи новац са тржишта. Менаџмент се у таквом сценарију свим силама труди да остане солвентан. Потребна је даља истрага, а инвеститори би требали пажљиво пратити коментаре менаџмента како би даље заронили.

# 5 - Правни захтеви

Предузећа морају извештавати о извештају о новчаном току у складу са рачуноводственим стандардима. Они их захтевају и пажљиво надгледају како би били сигурни да је новац инвеститора сигуран. Ако се откривање било које финансијске преваре догоди у почетним фазама, уклања све катастрофалне догађаје у будућности. Уобичајена је расправа о финансијској кризи 2008-09. Ако су регулаторни органи широм света били опрезнији, идентификација и дијагноза ефеката рецесије обављена је у право време. Нпр., У случају превара САТИАМ, много новца је потрошено на МАИТАС, а не на било какве оперативне активности. Стога, ако је СЕБИ могао да анализира извештај о новчаном току САТИАМ-а, превару су открили много раније. Тако је могло да се уштеди пуно новца инвеститора.

Закључак

Извештај о новчаном току је показатељ ликвидности предузећа. Пружа корисне информације инвеститорима о приливима и одливима готовине. Још важније, пружајући начин на који је ова готовина генерисана, помаже у уклањању било које илузије креативног рачуноводства и утврђивању да ли је фирма солвентна или се суочава са пропадањем готовине.