Тендерска понуда (дефиниција, поступак) | Топ 10 врста тендерске понуде

Шта је тендерска понуда?

Тендерска понуда је предлог инвеститора свим тренутним акционарима јавне компаније којом се тргује да купе или део њихових акција продају на одређену цену и у одређено време. Такве понуде се могу извршити без дозволе одбора директора компаније, а стицалац може координирати са акционарима за преузимање фирме. Такође се може означити као „непријатељско преузимање“ и тачно је када се директори циљне компаније успротиве стицаоцу да стекне контролу над фирмом.

Размотримо пример јасног разумевања. Тренутна цена акције компаније АБЦ Лтд тргује се на цени од 15 долара по акцији и неко ко жели да преузме фирму може да изда тендерску понуду за 18 долара по акцији, под условом да може да стекне најмање 51% акција.

Топ 10 врста тендерских понуда

Из перспективе деоничара, такве понуде су добровољна корпоративна акција којом могу да тргују због боље понуде. Међутим, за понуђача може бити обавезно давање понуде.

# 1 - Обавезно

Обавезна је понуда у којој субјект који даје понуду мора да је да за остале акције циљне компаније. То је зато што би већински актер могао да користи право гласа на АГМ-у у своју корист на штету акционара. Дакле, ако је субјект који даје понуду већ достигао одређени удео у циљној компанији и прешао одређене прагове, мора да понуди понуду за остатак акција.

# 2 - Добровољно

Предузеће може добровољно да одабере понуду.

# 3 - пријатељска понуда

Када се понуди понуда за издате акције циљне компаније, Одбор директора се обично обавештава о намерама. Они могу даље саветовати своје акционаре да ли да прихвате или одбију понуду. У случају да одбор препоручује прихватање понуде, то се зове пријатељска понуда.

# 4 - Непријатељска понуда

Ако лице / субјект који даје понуду не обавести одбор циљне компаније о одговарајућој понуди или ако одбор сматра да је цена понуде прениска, а особа / субјект који даје понуду наставља да објављује понуду, понуда је непријатељска .

# 5 - Пузајућа понуда

У већини земаља, правила која регулишу преузимање наводе колики је проценат дозвољен, а који није. Кроз ову пузајућу понуду инвеститори или група појединаца усвајају стратегију да искористе предности ових правила. Група појединаца ће постепено стицати циљне акције компанија на отвореном тржишту.

Крајњи циљ такве понуде је стицање довољних удела у акцијама да би било довољно интереса за компанију за стварање гласачког блока на АГМ-у циљне компаније. То је лукава тактика којом понуда покушава да заобиђе законске захтеве и тихо купује акције у малим деловима од разних других акционара. Када се са групом стекне значајан број акција, започиње поступак подношења докумената код СЕЦ, што резултира циљаном компанијом која се непријатељски преузима пре него што добије било какву прилику за припрему.

# 6 - Ексклузивни тендер

Оваква понуда је генерално забрањена, јер би се понуђачи понудили да купе издате акције од одређених акционара, док искључују остале.

# 7 - Мини-тендер

Ово је понуда за куповину мање од 5% акција компаније директно од тренутних инвеститора. Такве понуде нису регулисане Законом о берзи хартија од вредности и у обелодањивању није наведен ниједан захтев. Такве понуде често носе висок ризик, јер стварне намере субјекта који даје понуду нису јасне.

#8 - Делимични тендер

Ово је понуда за куповину неких, али не свих акција компаније.

# 9 - Самотендер

То је понуда компаније својим акционарима да купе неке или све акције које ће они откупити након неког времена. Ово се такође назива и откупом и може бити тактика за спречавање непријатељског преузимања или отежавање.

# 10 - Двослојни

У почетку ће компанија стицалац дати понуду за добијање контроле гласа циљне компаније, а у другој фази ће се откупити остатак акција.

Процес тендерских понуда

  1. Понуђач ће формирати стратегију ширења путем преузимања других компанија. Проширење може бити органско (нпр. Отварање нових филијала) или неорганско (спајања и преузимања). Многи консултанти су можда укључени у генерисање стратегија као што су менаџерски консултанти, финансијски консултанти (рачуновође и контролори), правни консултанти итд.
  2. Понуђач ће затражити одобрење од акционара.
  3. Потребне финансије треба да буду на месту за потенцијалне будуће куповине које могу бити путем издавања дуга или капитала (у случају издавања додатног капитала, компанија прво треба да позове емисију права)
  4. Опсежни списак циљева треба забележити, а најистакнутији циљеви ући у ужи избор.
  5. У случају пријатељске понуде на тендеру, пажљиво истражите како бисте избегли непредвиђене околности. То може укључивати:
    • Испитивање финансијске евиденције циљне компаније
    • Интерна контрола процеса
    • Буџети, планирање и анализа
    • Уговори са добављачима, добављачима и другим заинтересованим странама
    • Испитивање полиса осигурања
  6. Фирма ће навести цену понуде и именовати договараче и агенте за плаћање за извршење тендерских понуда.
  7. Агент за плаћања ће припремити проспект / документ о понуди у сарадњи са правним саветницима. Они ће се такође регистровати код надлежних регулаторних тела и обезбедити несметано јавно објављивање понуде.
  8. Све придружене стране, као што су брокери, скрбници итд., Саопштиће информације стварним власницима хартија од вредности.
  9. Агент за плаћања ће упоредити упутства акционара и израчунати успех понуде. Они ће такође званично објавити резултате. Поред тога, они су такође одговорни за прикупљање новца и плаћање пореза.

Закључак

Тендерска понуда је понуда за куповину неких или свих акција акционара у компанији и обично се цена акција нуди на премији од тржишне цене за одређени временски период; Дакле, то је једноставно позив за понуде за пројекат или прихватање формалне понуде попут понуде за преузимање

Инвеститорима, предузећима или групи која жели да стекне већину у акцијама компаније може бити врло плодоносно. Ако се доврше без знања одбора директора, такве понуде се генерално посматрају као облик непријатељског преузимања. Међутим, важно је да компаније обрате пажњу на правила и прописе који регулишу тендерске понуде.

Они могу бити од велике помоћи ако фирми дају довољно времена да утврди да ли је понуда погодна или не за посао. Прописи такође помажу циљаним предузећима да одбију понуду ако је она у супротности са интересима компаније.