Рачун помоћне књиге (дефиниција, примери) | Топ 3 врсте

Дефиниција главне књиге

Субсидиари Ледгер је списак појединачних рачуна који имају сличну природу. Такође се може сматрати проширењем конвенционалне главне књиге која се одвојено користи за детаљно евидентирање свих трансакција које се односе на дуговања и потраживања.

Врсте рачуна помоћне књиге

Три уобичајена типа / компоненте наведене су испод -

  • Књиговодствена евиденција о обавезама - Ова врста главне књиге евидентира све податке о трансакцијама који се односе на појединачне добављаче, добављаче и повериоце организације. Прати сваки трошак који организација дугује својим повериоцима, добављачима и добављачима.
  • Главна евиденција рачуна потраживања - Књигу потраживања организације користе за бележење података о свакој трансакцији у вези са појединачним купцима и купцима. Ова врста главне књиге одражава сваку трансакцију и износ који је примљен од сваког купца ономе ко компанија продаје своју робу и услуге на кредит.
  • Књига зависних предузећа у основним средствима - Књига основних средстава користи се за евидентирање сваке појединачне трансакције која се односи на основна средства. Имовина попут земљишта, опреме, постројења и машина, имовине, зграда итд. Потпада под домен основних средстава и иста мора бити евидентирана у главној књизи филијала основних средстава.

Пример рачуна супсидијарне књиге

АБЦ лтд продаје гуме и припрема главну књигу потраживања за годину која се завршава у децембру 2019. Почетно стање за господине М Виллиамс и Т Георге 1. децембра износи 150.000 и 353.000 УСД. 5. децембра компанија је продала робу М Виллиамсу на кредит за 325.000 америчких долара.

Компанија је примила уплате од М Виллиамс-а и Т Георге-а 10. децембра и 18. децембра за 225.000 УСД, односно 353.000 УСД. Припремите главну књигу додатних рачуна за АБЦ Лтд за годину која се завршила 31. децембра 2019.

Решење

Испод је књига помоћних рачуна потраживања за АБЦ Лтд за годину која се завршила 31. децембра 2019. -

Предности

Различите предности повезане са главном књигом су следеће:

  • Отклањање превара и грешака - Користи само контролни рачун, који на крају елиминише и најмању могућност превара и грешака.
  • Стања остају ажурирана- Биланси се и даље ажурирају, јер се све трансакције у вези са купцима и повериоцима детаљно евидентирају на њиховим рачунима.
  • Минимална грешка и повећана ефикасност - Одговорност за припрему и одржавање сваке поједине књиге поверена је само на једну особу. Помаже у смањењу грешака и повећава ефикасност главне књиге.
  • Еаси Мовемент- Величина књиге остаје мала, јер је иста одвојена на бројне делове. Омогућава лакој књизи лагано кретање.

Мане

Недостаци повезани са главном књигом зависних предузећа су следећи:

  • Погодно само за велике организације- Идеално је за организације које имају велике трансакције. Велика предузећа или организације у којима је обим трансакција велик могу само имати користи од ове књиге. Супротно томе, иста није погодна за мале и средње организације или оне код којих је обим трансакција мали или мањи.
  • Скупо- Још један проблем са овом књигом је тај што су они скупи, а такође је и разлог зашто исти остаје мање омиљен у средњим и малим организацијама.
  • Веома компликовано Веома је компликовано јер постоји потреба за запошљавањем великог броја запослених и вођењем различитих књига за сваки рачун. Одржавање различитих рачуновођа и запослених постаје мало компликовано за организације.
  • Пропуст да се понуде комплетне финансијске информације Како се трансакције не евидентирају хронолошки; стога систем не успева да пружи потпуне и тачне финансијске информације.
  • Захтев за рачуноводственим знањем Надлежно особље мора бити добро упућено у рачуноводство; у супротном, огромне су шансе да се трансакције погрешно евидентирају, што би на крају могло утицати на укупан рачуноводствени процес.

Ограничења

Супсидијарне књиге су сврсисходне, али се ограничења истих не могу занемарити. Следи неколико ограничења -

  • Може садржати неоткривене грешке.
  • Помоћне књиге не осигуравају тачност рачуноводствених књига. Ставке се могу књижити на неважне рачуне, што може довести до грешака у појединачним књигама и на крају утицати на укупну тачност помоћне књиге.

Главна књига наспрам помоћне књиге

  • И главна књига и помоћна књига користе се за евидентирање финансијских трансакција.
  • Садржи све детаље попут продаје кредита, попуста итд. Да би пружио подршку главној књизи. С тим у вези, може се рећи да постоји велика разлика између главне књиге и помоћне књиге.
  • У главној књизи могу бити само рачуни главне књиге, док у помоћној књизи може бити више рачуна главне књиге.
  • Главна књига садржи минималне податке, док помоћна књига садржи опсежне податке.
  • То је само део главне књиге док ова друга контролише прву.

Закључак

То је скуп појединачних рачуна и део је општег рачуна. Могу га користити велика предузећа или ентитети где је обим података огроман. Мала или средња предузећа или субјекти који имају мали број трансакција можда неће имати користи од главне књиге.

Подуправљачка књига елиминише шансе за превару и грешке, а може се раздвојити на три врсте - главну књигу основних средстава, под-књигу потраживања и под-књигу потраживања. Подкњиге су сложене, а такође је и одржавање скупо. Требало би га припремити рачуноводствено особље које има одговарајуће знање из рачуноводственог оквира, тако да га организација може најбоље искористити.