Формула за праћење грешака | Израчун корак по корак (са примерима)

Формула за праћење грешке (дефиниција)

Формула грешке праћења користи се за мерење разлике која настаје између понашања цена портфеља и понашања цена одговарајућег референтног вредности, а према формули Израчун грешке праћења врши се израчунавањем стандардне девијације разлике у поврату портфеља и репер током временског периода.

Грешка у праћењу је једноставно мера за процену колико повраћај портфеља или узајамног фонда одступа од повраћаја индекса који покушава да реплицира у смислу компоненти индекса, као и у смислу поврата тог индекса. Постоји неколико узајамних фондова у којима управитељи фонда имају за циљ изградњу фонда помним копирањем залиха одређеног индекса, покушавајући да додају акције у његов фонд са истим уделом. Постоје две формуле за израчунавање грешке праћења за портфељ.

Тхе прва метода је једноставно направити разлику између поврата портфеља и приноса из индекса који покушава да реплицира

Грешка у праћењу = Рп-Ри
  • Рп = Повратак из портфеља
  • Ри = Повратак из индекса

Постоји још један метод за израчунавање грешке праћења портфеља у односу на повраћај из индекса који портфељ прати.

Тхе друга метода узима стандардно одступање повраћаја портфеља и референтне вредности.

Једина разлика је у томе што је овај метод попут израчунавања стандардне девијације поврата портфеља и индекса, портфељ покушава да реплицира. Друга метода је популарнија и користи се када временска серија података има дугу историју, другим речима када су историјски подаци за повратак две променљиве доступни током дужег временског периода.

Објашњење

Грешка у праћењу је мера којом се утврђује колико повраћај портфеља или узајамног фонда одступа од повраћаја индекса који покушава да преслика у смислу компоненти индекса, као и у смислу поврата тог индекса. Али најчешће се то не реплицира тачно у смислу приноса, услед различитих фактора као што су време куповине деоница, лична процена управника фонда да промени пропорцију у зависности од његовог стила улагања.

Осим ових волатилности залиха у портфељу и различитих накнада које се приписују инвеститору када улаже у узајамни фонд, такође резултирају одступањем приноса портфеља и индекса који портфељ прати.

Примери

Овде можете преузети овај Екцел Предложак заједничке формуле - Предложак заједничке формуле Екцел Екцел

Пример # 1

Покушајмо да израчунамо грешку праћења помоћу произвољног примера рецимо за узајамни фонд А који прати индекс нафте и гаса. Израчунава се на основу разлике у поврату две променљиве.

Израчун грешке у праћењу = Ра - Ро & Г

  • Ра = Повратак из портфеља
  • Ро & г = Повратак из индекса нафте и гаса

Претпоставимо да је повраћај из портфеља 7%, а повраћај из референтне вредности 6%. Израчун ће бити следећи,

У овом случају, грешке праћења портфеља биће 1%.

Пример # 2

Постоји узајамно управљање којим управља менаџер фонда у СБИ. Назив предметног фонда је СБИ-ЕТФ Нифти Банк. Овај конкретни фонд конструисан је тако што се компоненте банкарског елемента пажљиво узимају у пропорцији у којој су банкарске акције у индексу банкарске финоће.

Грешка у праћењу = Рп-Ри

Једногодишњи повраћај из портфеља је 8,9%, а једногодишњи принос са референтног индекса Нифти 8,6%.

У овом случају, грешке праћења портфеља биће 0,3%.

Пример # 3

Узајамном управом управља менаџер фонда у Акис банци. Назив дотичног фонда је Акис Нифти ЕТФ. Овај конкретни фонд је конструисан тако што се компоненте нифти 50 помно узимају у пропорцији у којој су залихе индекса у индексу Нифти.

Једногодишњи повраћај из портфеља је 5,4%, а једногодишњи повраћај са референтног индекса Нифти 3,9%.

У овом случају, грешке праћења портфеља биће 1,5%.

Употреба формуле грешке праћења

Помаже инвеститорима фонда да схвате да ли фонд помно прати и реплицира компоненте индекса који поставља као репер. Показује да ли менаџер фонда покушава активно да прати референтну вредност или ставља свој стил како би га изменио. Такође помаже инвеститорима да открију да ли су накнаде довољне да фонд утиче на повраћај фонда.