ДАТЕВАЛУЕ у програму Екцел | Како се користи функција ДАТЕВАЛУЕ у програму Екцел?

ДАТЕВАЛУЕ функција у програму Екцел

Функција ДАТЕВАЛУЕ у екцелу користи се за приказ било ког датог датума у ​​апсолутном формату екцела, ова функција узима аргумент који је у облику текста датума који обично није представљен екцелом као датумом и претвара га у формат који екцелс може препознати као датум, ова функција помаже у изради задатих датума у ​​сличном формату датума за прорачуне, а метод који користи ову функцију је = ДАТЕВАЛУЕ (Текст датума).

Синтакса

Аргументи

  • дате_тект: Важећи датум у текстуалном формату. Тхе дате_тект аргумент се може унети директно или дати као референца на ћелију. Ако дате_тект је референца на ћелију, вредност ћелије мора бити обликован као текст. Ако дате_тект уноси се директно, треба га ставити у наводнике. Тхе дате_тект аргумент би се требао односити само на датум између 1. јануара 1900. и 31. децембра 9999.
  • Повратак: Враћа серијски број који представља одређени датум у програму Екцел. Вратиће грешку #ВАЛУЕ ако дате_тект односи се на ћелију која не садржи датум форматиран као текст. Ако су улазни подаци изван опсега програма Екцел, ДАТЕВАЛУЕ у програму Екцел вратиће #ВРЕДНОСТ! грешка.

Како се користи функција ДАТЕВАЛУЕ у програму Екцел? (Са примерима)

Екцел ДАТЕВАЛУЕ функција је врло једноставна и лака за употребу. Нека неки примери примере рад ДАТЕВАЛУЕ-а у екцелу.

Овај ДАТЕВАЛУЕ образац функције Екцел Предложак можете преузети овде - ДАТЕВАЛУЕ предложак функције Екцел

Пример # 1

У овом примеру функције Екцел ДАТЕВАЛУЕ, претпоставимо да у ћелији Ц4: Ц6 имате дан и датум. Сада желите издвојити датум и добити серијски број датума.

Можете да користите следећу функцију Екцел ДАТЕВАЛУЕ да бисте издвојили датум првог и вратили вредност датума одговарајућег датума:

= ДАТОВ. (СРЕДИНА (Ц4, ПРОНАЂИ („“, Ц4) + 1, 10))

Вратиће се серијски број за датум 28/10/1992.

Сада га једноставно превуците до остатка ћелија да бисте добили вредност датума за преостале.

Погледајмо сада ДАТЕВАЛУ функцију детаљно:

= ДАТОВ. (СРЕДИНА (Ц4, ПРОНАЂИ („“, Ц4) + 1, 10))

  • ФИНД („“, Ц4) ће пронаћи локацију 1. простора који се јавља у ћелији Ц4.

Вратиће се на 10.

  • ФИНД („“, Ц4) + 1 ће дати почетну локацију датума.
  • МИД (Ц4, ФИНД („“, Ц4) + 1, 10) ће исецкати и вратити текст ћелије са 10. места на 10 места напред. Вратиће се 28/10/1992.
  • ДАТЕВАЛУЕ (МИД (Ц4, ФИНД („“, Ц4) + 1, 10)) коначно ће претворити текст датума уноса у серијски број и вратити 33905.

Пример # 2

У овом примеру функције Екцел ДАТЕВАЛУЕ, претпоставимо да имате податке о продаји прикупљене у неком временском интервалу. Почетак истог је 1. марта 2018. Податке о продаји прикупљате 5. марта 2018. Дакле, ово представља продају која је извршена између 1. и 5. марта 2018. Даље, податке прикупљате 11. марта 2018. који представљају продају између 5-11. марта 2018.

Сад вас датуми не занимају. Само желите да знате колико дана је продаја била 10.000 (ћелија Б5). Да бисте добили број дана, можете користити следећу ДАТЕВАЛНУ функцију:

= ДАТЕВАЛ (Б5) - ДАТЕВАЛ (Б4)

Ова функција ДАТЕВАЛУЕ у програму Екцел вратиће 4.

Сада га можете једноставно превући до остатка ћелија.

Овде је вредно напоменути да се са сваким даном серијски број датума повећава за 1. Будући да Екцел препознаје датум тек након 1. јануара 1900. године, серијски број овог датума је 1. За 2. јануара 1990. он је 2 и тако даље . Стога ће се одузимањем било којих два серијска броја вратити број дана између њих.

Ствари које треба запамтити

  • Претвара било који дати датум у серијски број који представља Екцел датум.
  • Ако је дата као референца ћелије, ћелија мора бити обликован као текст.
  • Ова функција ће вратити грешку #ВАЛУЕ ако дате_тект односи се на ћелију која не садржи датум или није форматирана као текст.
  • Прихвата датум само између 1. јануара 1900. и 31. децембра 9999.