Однос Цалмар (дефиниција, формула) | Израчунајте однос Цалмар у програму Екцел

Шта је однос Цалмар?

Калмар-ом однос се односи на однос просечне годишње стопе приноса на ризик повезан са хеџ-фондовима и инвестицијама, јер показује однос између приноса и ризика и израчунава се просечном годишњом стопом приноса подељеном са максималним повлачењем за претходне три године која се користи за проценити учинак различитих хеџ фондова и донети одлуке које се односе на инвестиције. Изумио га је господин Терри В. Иоунг 1991. године у Сједињеним Државама и кратки је облик компаније Терри Иоунг под називом „Цалифорниа Манагемент Аццоунт Репортс“.

Формула

Цалмар Ратио се више користи при избору узајамног фонда или хеџ фонда како би се проценили учинци њих двоје и донела одлука о улагању.

Рацио Цалмар = Просечна годишња стопа поврата / максимално повлачење

* Овде се и бројилац и називник израчунавају за последње 3 године.

Примери

Овај образац Екцел програма Цалмар Ратио можете преузети овде - Екцел предложак програма Цалмар Ратио

Пример # 1

Претпоставимо да хеџ фонд има годишњу стопу приноса у последња 3 године 25%. Фонд је започео своју активност са 10.000 долара, које су нарасле на 25.000, а затим пале на 8.000 због кризних ситуација.

Решење:

Овде треба израчунати максимално повлачење за фонд на следећи начин:

Максимално повлачење = (25.000 - 8.000 УСД) / 25.000 УСД = 68%.

На основу горе наведених информација, калкулаторни однос можемо израчунати како следи:

= 25%/68%

Однос смирења = 0,3676.

Пример # 2

Претпоставимо да постоје два фонда, фонд А и фонд Б. Испод су детаљи о сваком фонду. Који би фонд за инвеститора био повољнији за инвестирање.

Решење :

Калмар-ом однос фонда А може се израчунати користећи горњу формулу као,

= 25%/68%

Калмар-ом однос фонда А = 0,37

Калмар-ом однос фонда Б може се израчунати користећи горњу формулу као,

=20% / 40%

Калмар-ом однос фонда Б = 0,5

У горњем примеру, инвеститор би био у искушењу да изабере фонд А, јер даје већу годишњу стопу поврата у поређењу са фондом Б. Међутим, ако упоредимо однос оба фонда, Цалмар коефицијент фонда б је већи као у поређењу са фондом А. Отуда је фонд А ризичнији од фонда Б, јер је изложенији колебањима НАВ-а.

Предности

То је један од најважнијих показатеља који аналитичар и менаџери фонда користе за утврђивање учинка фонда и упоређивање истих са вршњацима који дају висок повраћај. Испод су наведене неке од главних предности:

  • Даје јасну слику о ризику и враћа однос у фонду инвеститорима да опрезно улажу свој новац
  • Периодично истиче ниво колебања или варијација цена, дајући јасну слику стабилности цена фонда
  • Што је већи коефицијент који боље користи фонд, а нижи је Цалмар коефицијент, што мање профитира и што је склонији одступањима или флуктуацијама.
  • Даје менаџеру фонда разумевање учинка фонда и сигнал о фондовима који имају низак коефицијент Цалмар и који треба даље пажљиво надгледати.
  • Инвеститору даје водич при одабиру њихове инвестиционе стратегије, јер узима у обзир и повлачење које се десило у последње 3 године.

Мане

  • Разматра максимално повлачење уместо стандардне девијације портфеља која је релевантнија компонента у доношењу одлука.
  • Сличан је Шарповом односу.
  • Потребне су само 3 године да би се израчунао однос Цалмар-а.
  • Већина залиха су цикличне акције које раде само у том одређеном периоду, па упоређивање њихових перформанси са последње 3 године не би био прави критеријум.
  • То је математички алат и не узима у обзир понашање Сектора.
  • Не узима у обзир стандардно одступање залиха или фонда.
  • Не узима у обзир будуће пројекције деоница или фонда.
  • Не узима у обзир нове елементе или владине политике које ће имати огроман утицај на акције или фонд.

Тачке на напомену о промени односа калмара

  • Значајна промена у односу Цалмар указаће на текуће резултате фонда и истакће утицај одлука донетих у корист или против фонда.
  • Нагли пораст Цалмар коефицијента позитиван је знак за фонд јер је исти мање склон ризику и одступањима у ценама / нав и почео је да ради боље.
  • Алтернативно, ово подразумева нагли пад Цалмар-овог односа. То значи да је или на учинак фонда утицала годишња стопа приноса или максимално повлачење у протекле 3 године.
  • Што се инвеститора тиче, било би боље да се држе подаље од фонда који је доживео нагли пад коефицијента Цалмар, мада то може дати веће приносе и инвестирати у фонд који је нагло повећао Цалмар однос јер ће учинци фонда сада почети да се побољшавају дугорочно.

Закључак

Мирнији однос је један од најважнијих алата за идентификовање тачног фонда за инвестирање за инвеститоре и предузимање радњи или даље праћење фонда који има нижи однос са становишта менаџера фондова. међутим, и други макро фактори као што су владине политике, елементи вести, политике савезних банака и прописи СЕЦ-а такође морају бити узети у обзир приликом одлучивања о учинку фонда, уместо да се само узима у обзир Цалмар-ов коефицијент за анализу и занемарују сви други фактори.

И на крају, али не најмање важно, добар је статистички алат за увид у фонд или стање и његове финансијске перформансе.