Рачуноводствени скандали | 10 најгорих рачуноводствених скандала свих времена

10 најбољих рачуноводствених скандала

Највећи светски рачуноводствени скандал је Енрон, некада једна од највећих компанија на свету, која је лажирала своје рачуноводствене извештаје користећи марку за тржишне стратегије и са собом скинула Артхура Андерсена (који је сада Аццентуре)

У овом чланку ћемо говорити о листи 10 најбољих рачуноводствених скандала свих времена и о томе како су ове компаније манипулисале својим финансијским извештајима.

  1. ВорлдЦом (2002)
  2. Енрон (2001)
  3. Компанија за управљање отпадом (1998)
  4. Фреддие Мац (2003)
  5. Тицо (2002)
  6. ХеалтхСоутх (2003)
  7. Сатиам (2009)
  8. Америчка осигуравајућа група (2005)
  9. Лехман Бротхерс (2008)
  10. Берние Мадофф (2008)

Хајде да детаљно разговарамо о сваком од њих -

# 1 ВорлдЦом (2002)

Овај рачуноводствени скандал догодио се 2002. године. ВорлдЦом је била телекомуникациона компанија. Назив ВорлдЦом се није променио; то је сада МЦИ, Инц. Превара се догодила због надуване имовине предузећа. Тада извршни директор Берние Ебберс није извештавао о линијским трошковима капитализацијом, а такође је надувао приходе компаније бележећи лажне уносе. Као резултат, 30.000 људи изгубило је посао, а инвеститори око 180 милијарди долара. Тим интерне ревизије ВорлдЦом-а открио је превару од 3,8 милијарди долара. Након откривања преваре, ВорлдЦом је поднео захтев за банкрот, а Ебберс је добио 25 година затвора.

# 2 Енрон (2001)

извор: нитимес.цом

Овај рачуноводствени скандал догодио се 2001. године. Енрон, услужна компанија заснована на робама и енергији, била је у невољи због уклањања велике количине дуга из биланса стања. Као резултат, акционари Енрона изгубили су 74 милијарде долара. Многи запослени су остали без посла. Многи инвеститори и запослени изгубили су пензијску штедњу. То је један од најцитиранијих рачуноводствених скандала свих времена. То је било дело тадашњег извршног директора Јеффа Скиллинга и бившег извршног директора Кена Лаиа. Кен Лаи је умро и пре одслужења казне. Јефф Скиллинг је био у затвору на 24 године. Енрон је поднео захтев за банкрот и утврђено је да је Артхур Андерсон такође крив за фалсификовање Енронових рачуна. Схеррон Ваткинс се понашао као интерни узбуњивач. А сумње су се повећавале како је Енронова цена акција расла.

Погледајте овај чланак о писању великих слова и трошку како бисте сазнали више

# 3 Компанија за управљање отпадом (1998)

извор: нипост.цом

Овај рачуноводствени скандал догодио се 1998. године. Компанија за управљање отпадом пријавила је око 1,7 милијарди долара лажне зараде. Они су намерно повећали временски период амортизације својих постројења, опреме и имовине. Док су нови извршни директор А. Маурице Меиерс и чланови његовог тима прегледавали књиге рачуна, открили су овај сценарио без преседана. Артхур Андерсон мора платити 7 милиона долара као казну Комисији за хартије од вредности (СЕЦ), а тужба акционара за колективне тужбе намирила се за 457 милиона УСД. На крају, извршни директор А. Маурице Меиерс покренуо је анонимну телефонску линију како би запослени могли да шире вест о нечасним или непримереним стварима које се дешавају у организацији.

# 4 Фреддие Мац (2003)

извор: нитимес.цом

Овај рачуноводствени скандал догодио се 2003. године. Био је гигант хипотекарних финансија и имао је масовну подршку Федералних резерви. Скандал је био огроман. Зарада од 5 милијарди долара била је намерно потцењена. Читав план извршили су извршни директор, директор и бивши финансијски директор компаније. Током истраге, СЕЦ је открила превару. Фреддие Мац је требао платити 125 милиона долара казне, а извршни директор, директор и бивши финансијски директор отпуштени су из компаније. Оно што највише изненађује је да је након годину дана још једна компанија која је подржала хипотеку ухваћена у сличној врсти скандала.

# 5 Тицо (2002)

извор: нитимес.цом

Овај рачуноводствени скандал догодио се 2002. године. Тицо је била швајцарска компанија за сигурносне системе. Генерални директор и финансијски директор надували су приход компаније за 500 милиона долара како би могли да украду 150 милиона долара. То су учинили лажном продајом залиха и неодобреним зајмовима. Комисија за хартије од вредности и берзе (СЕЦ) и Манхаттан Д.А. открио сумњиве праксе у рачуноводству и тако је читава ствар привукла пажњу. Генерални директор и финансијски директор добили су казну од 8 до 25 година, а Тицо је морао да исплати инвеститорима 2,92 милијарде долара као резултат тужбе.

# 6 ХеалтхСоутх (2003)

извор: монеи.цнн.цом

Овај рачуноводствени скандал догодио се 2003. године. То је до тада била највећа јавна здравствена заштита. Приход је надуван са огромних 1,4 милијарде долара како би могли да испуне очекивања акционара. Главни кривац за овај рачуноводствени скандал био је извршни директор Рицхард Сцрусхи. То је открила СЕЦ када је компанија продала 75 милиона долара акција у једном дану након огромног губитка. Казна је била 7 година затвора. Фасцинантно код Рицхарда Сцрусхија је то што сада ради као мотивацијски говорник!

# 7 Сатиам (2009)

Овај рачуноводствени скандал догодио се 2009. године. Била је то индијска фирма за рачуноводствене услуге у области информационих технологија и залеђа. Превара је износила огромних 1,5 милијарди долара. Оснивач и председник компаније, Рамалинга Рају, био је главни играч ове преваре. Надувао је приход и то исто пријавио у свом писму одбору директора. ЦБИ није могао поднети оптужницу на време и није му подигнута оптужница. Урнебесно је то што је његова супруга 2011. године објавила његову књигу о поезији о егзистенцијализму.

8. америчка осигуравајућа група (2005.)

всвс.орг

Овај рачуноводствени скандал догодио се 2005. године. Као што и само име говори, Америцан Инсуранце Гроуп је била мултинационална осигуравајућа компанија. Превара је била масовна. Превара је износила око 3,9 милијарди долара. Жалиле су се да је наводна ова огромна сума новца, а било је и манипулација ценом акција и намештања понуда. Одговорна особа за превару био је извршни директор Ханк Греенберг. Није се тачно знало како је СЕЦ сазнала, али је можда узбуњивач то наговестио СЕЦ-у. Извршни директор је отпуштен, а АИГ је 2003. године морао да плати СЕЦ-у 10 милиона долара, а 2006. године 1,64 милијарде долара.

# 9 Лехман Бротхерс (2008)

извор: нитимес.цом

Овај рачуноводствени скандал догодио се 2008. године. То је био још један од најцитиранијих скандала у историји рачуноводствених превара. Лехман Бротхерс је био глобални пружалац финансијских услуга. Стварна превара је извршена скривањем губитака од око 50 милијарди долара као продајом. Када је компанија банкротирала, стварни сценарио је постао јаван. Кључни играчи били су руководиоци Лехман Бротхерс и такође ревизори Ернст & Иоунг-а. Продали су токсичну имовину банкама на Кајманским острвима да би показали да имају 50 милијарди долара више у готовини. СЕЦ није могла да их кривично гони због недостатка доказа.

# 10 Берние Мадофф (2008)

Овај рачуноводствени скандал догодио се 2008. године. Била је то инвестициона фирма са Валл Стреета. Превара је била једна од највећих превара у историји рачуноводствених превара. Преварили су инвеститоре са 64,8 милијарди долара путем најлудостраније Понзијеве шеме икада. Главни играчи били су сам Берние Мадофф, његов књиговођа, Давид Фриехлинг и Франк ДиПасцалли. Цело питање је да су инвеститори плаћени из сопственог новца или из новца других инвеститора, а не из профита компаније. Смешно је то што је Мадофф ухваћен након што је својим синовима рекао за шему и они су о томе обавестили СЕЦ. Мадофф је осуђен на 150+ година затвора и реституцију у износу од 170 милијарди долара. Његови партнери такође су добили затвор.