Ознака високе воде (дефиниција) | Примери ознаке високе воде у Хедге Фунд-у

Шта је ознака високе воде?

Висок водени жиг у хеџингу значи ниво или врхунац вредности инвестиције постигнут од њеног оснивања, што је корисно за мерење подстицаја менаџера фондова и као заштита за инвеститоре, међутим, превисок водени жиг може обесхрабрити запослене што може представљати препреку у постизању одређених циљева.

Хедге фондови обично имају структуру накнада која укључује накнаде за извршење, што је обично 20% добити коју фонд генерише. Али менаџер ће добити удео у добити само када приноси пређу вредност високе воде.

Примери ознаке високе воде у Хедге Фунд-у

Пример # 1

Узмимо једноставан пример:

Претпоставимо да фонд започиње са 100 милиона долара капитала. У првој години фонд остварује принос од 25% и вредност се повећава на 125 милиона долара. Сада је ова вршна вредност ознака високе воде. У било којој години када је вредност фонда мања од 125 милиона долара, менаџер не добија никакве накнаде за перформансе.

Ако у другој години фонд падне на вредност од 115 милиона долара, менаџер не добија ништа. Чак и након тога, менаџер ће добити накнаде за перформансе тек након што вредност пређе 125 милиона долара, а то такође на износ изнад ове ознаке високе воде, што значи да ако се фонд повећа на вредност од 130 милиона долара, менаџер добија накнаде за извршење само на 5 милиона долара то је изнад ХВМ.

  • Са становишта инвеститора, ово их штити од вишеструког плаћања накнаде за перформансе менаџеру за повраћај који је већ остварен у прошлости. Такође одржава менаџера мотивисаним да надмаши своје прошлост и заради своје трошкове рада.
  • Инвеститори могу измерити вредност фонда у било ком временском интервалу и променити вредност високе воде на основу учинка фонда. То се назива Фреквенција кристализације.
  • Ознака високе воде понекад се помеша са брзином препона. Стопа препрека је минимална стопа поврата коју менаџер мора да генерише на новцу инвеститора да би добио накнаде за учинак. Обе мере везане су за учинак менаџера и намењене су у корист инвеститора.
  • Менаџер можда неће прећи ознаку високог водостаја у одређеној години, али ипак може прећи стопу препона, чиме добија накнаду за учинак ако ознака високе воде није применљива. Стога можемо рећи да је ознака високе воде релативно строжа мера.

Пример # 2

Креатори богатства ЛЛЦ покренули су хеџ фонд са почетним капиталом од 500 милиона долара. Структура накнада овог фонда је 2/20, што значи да наплаћује 2% накнада за управљање и 20% накнада за извршење. Управник фонда је Адам Боргес.

У првој години свог рада, фонд делује феноменално и повећава вредност на 650 милиона долара. Али у другој години, фонд се смањује на 550 милиона долара због неколико лоших позива. У трећој години фонд се повећава на 625 милиона долара, а у четвртој се увећава на 700 милиона долара. Израчунајте укупне накнаде које су креатори богатства наплаћивали све четири године. '

Ево детаља о накнадама које је зарађивало ВеалтхЦреаторс ЛЛЦ за сваку од четири године:

У првој години менаџери добијају накнаде за управљање увећане за 20% накнада за учинак на остварену добит од 150 милиона долара. ХВМ сада износи 650 милиона долара

У другој години, откако се фонд смањио на вредности, укупне накнаде су само 2% накнаде за управљање.

У трећој години, иако је фонд остварио добит у односу на претходну годину, не прима никакве накнаде за перформансе, јер још увек није прешао ХВМ од 650 милиона долара.

У четвртој години менаџери добијају накнаде од 2% као и накнаде за учинак од 20%. Али накнаде за перформансе засниваће се на додатном профиту који је фонд остварио изнад границе високе воде од 650 милиона долара. Пошто је вредност фонда премашила ознаку високе воде, нова вредност фонда од 700 милиона долара постаје нова ознака високе воде.

Предности ознаке високе воде

  • # 1 - Подстицај за менаџера -Са успостављеним механизмом Хигх Ватер Марк, менаџер хеџ фонда добија подстицај за бољи учинак и повећава вредност фонда Хигх Ватер Марк да би зарадио накнаде за перформансе. То заузврат доноси корист инвеститорима, јер на крају њихова инвестиција такође расте у вредности.
  • # 2 - Заштита инвеститора - Инвеститори су заштићени на два начина: Прво, они не морају да плаћају накнаде за перформансе због лошег учинка. И друго, не морају да плаћају накнаде за перформансе за исти износ перформансе који су раније платили.

Мане ознаке високе воде

  • # 1 - Ознаке превисоке воде могу да демотивишу инвеститоре - Ознаке високе воде које су превисоке због одређеног догађаја на тржишту могу деактивирати менаџера ако осећа да циљ није достижан. То може изазвати самозадовољство у раду менаџера.
  • # 2 - Амбициозни позиви могу наштетити инвеститорима -Менаџери могу да прихвате непотребно ризичне позиве да би пробили ознаку високе воде и излагали новац инвеститора ризику на који се не позива. Инвеститори могу на крају изгубити новац због амбициозне природе менаџера.

Закључак

Ознака високе воде односи се на највишу вредност коју је фонд достигао од свог оснивања и користи се као праг за мерење учинка менаџера фонда.

Сваки пут када вредност фонда пређе максималну вредност коју је претходно достигла током свог живота, ознака високе воде се мења у нову вршну вредност. То је врло важан концепт и често се виђа код инвестиција као што су хеџ фондови, ПЕ фондови итд.

Ознака високе воде је веома важан концепт у свету хедге фондова. Штити инвеститоре и мотивише менаџера да добро послује. То је строжа мера од стопе препрека. Али истовремено, то би могло довести до тога да менаџер узима врло ризичне опкладе и наноси штету инвеститорима.