Потпуни облик СДИ (значење, дефиниција) | Комплетан водич за СДИ

Потпуни облик СДИ (стране директне инвестиције)

Овај пуни облик СДИ или директних страних улагања може се боље разумети као улагање које компанија или појединац који припада једној земљи улаже у акције и хартије од вредности друге компаније која послује у другој земљи, а предузећа која врше СДИ имају ознаку као МНЦ (мултинационалне компаније) или МНЕ (мултинационалне компаније).

Које су предности СДИ?

Бројне су користи од директних страних инвестиција. Предности које произилазе из директних страних улагања могу добити и мултинационалне компаније и стране државе. Неко од њих двојице може понекад имати користи од страних директних инвестиција, а понекад и једно и друго заједно. Предности страних директних инвестиција за мултинационална предузећа су

  • Приступ националном и међународном тржишту - Ово је савршен начин да организација или појединац уђу на међународна тржишта.
  • Приступ важним ресурсима - Такође може појединцу или организацији омогућити приступ природним ресурсима земље попут фосилних горива и племенитих метала. На пример, компаније за продају нафте често теже директним страним улагањима у сврху развоја нафтних поља.
  • Смањује производне трошкове - Директне стране инвестиције могу помоћи у смањењу трошкова производње. ФДИ даје компанијама полугу да свој производни посао препуште компанијама које послују из различитих земаља у сврху смањења трошкова. Помаже у развоју предстојећих индустрија. Такође излаже локалне и националне владе, појединце и локалне ентитете новим пословним могућностима, праксама, економским концептима, техникама управљања и технологијом како би помогли развоју локалних ентитета и индустрије.

Пример

Трговински споразуми су један од најснажнијих начина да државе подстакну већа директна страна улагања. Северноатлантски споразум о слободној трговини један је од најбољих примера трговинских споразума. То је једини највећи споразум о слободној трговини на свету. Северноатлантски споразум о слободној трговини повећао је директне стране инвестиције између САД-а, Канаде и Мексика на огромних 452 милијарде долара у 2012. години.

Врсте СДИ

Уобичајено говорећи, постоје само две врсте страних директних инвестиција. Међутим, примећене су и 2 друге врсте СДИ. Овим типовима је дато објашњење у наставку

# 1 - Хоризонталне директне стране инвестиције

Ова компанија проширује своје националне операције на међународном нивоу. Исте активности спроводиће компанија, али не у својој земљи. Наставиће активности у земљи домаћину

# 2 - Вертикалне директне стране инвестиције

У овој врсти страних директних инвестиција, компанија проширује своје националне операције на међународном нивоу, опредељујући се за различит ниво ланца снабдевања. То значи да компанија обавља различите активности у земљи домаћину, али све ове активности остају повезане са примарним пословањем.

# 3 - Конгломерат директних страних инвестиција

Компанија стиче стицање неповезаног посла у земљи домаћину. Међутим, ово се може чинити необично, јер захтева од компаније да превазиђе две препреке за улазак.

# 4 - Платформа директних страних инвестиција

Предузеће излази на међународно тржиште, а производи произашли из иностраног пословања извозе се у другу земљу. Ово се такође назива директним страним улагањима на извозној платформи.

Како то функционише?

Ово игра значајну улогу у погледу прекограничних инвестиција. Ово може пружити организацији или појединцу приступ новијим тржиштима, приступ новим и ажурираним технологијама и слично. СДИ такође могу омогућити организацији или појединцу да науче нове вештине, смање трошкове производње, максимизирају производњу, стекну конкурентску предност, остваре више профита, боље се изложе итд.

Страна компанија и држава домаћин која прима инвестиције такође могу добити приступ напредним технологијама, новим вештинама и такође могу поставити темеље за исти да имају економски развој.

Разлика између СДИ и ФИИ

  1. Велика је разлика између СДИ и ФИИ. СДИ представљају директне стране инвестиције, док ФИИ представљају стране институционалне инвеститоре. Стране директне инвестиције прави матични ентитет у земљу домаћина, док СДИ прави компанија на финансијским тржиштима страних држава. СДИ су дугорочна инвестиција и као резултат тога тече само на примарним тржиштима
  2. ФИИ је краткорочна инвестиција и као резултат тога тече само на секундарним тржиштима. СДИ су стабилнији у поређењу са ФИИ. СДИ могу врло лако ући и изаћи са берзе, док улазак и излазак са берзе није лак у случају ФИИ.

Мане

  • Стране директне инвестиције могу имати конкурентску предност која превладава у некој нацији. Ово може непопустљиво смањити компаративну предност земље ако се страно власништво над ентитетима догоди у индустријама које су стратешки важне и преосетљиве.
  • Инвеститори који врше директне стране инвестиције можда неће додати вредност послу, али могу истовремено ометати његово пословање. Страни инвеститори могу продати непрофитабилне сегменте ентитета локалним и лошим инвеститорима.
  • Страни инвеститори могу чак злоупотребити заложне хартије од вредности ентитета за добијање локалних кредита и то по нижим трошковима. Такође би се могло догодити да страни инвеститори можда не реинвестирају, већ да поново врате средства холдингу.
  • Репатријација добити је још један недостатак страних директних инвестиција. СДИ забрањују компанијама да реинвестирају добит коју су оствариле у земљи домаћину. То често резултира одливом већег капитала из земље домаћина.

Закључак

То је улагање компаније или појединца у финансијске хартије од вредности предузећа које послује у другој земљи. Омогућава компанијама да добију приступ новим тржиштима, новим технолошким достигнућима, вештинама, минимизирају своје трошкове производње, повећавају профитну маржу и слично. За земљу домаћина то значи развој њене укупне економије. Међутим, променљива природа холдинг компаније понекад може бити и недостатак.