ЦУСИП број (Значење, пример) | Формат ЦУСИП бројева

Шта је ЦУСИП број?

ЦУСИП број је јединствени идентификациони код додељен већини финансијских инструмената, укључујући акције свих регистрованих америчких и канадских компанија, комерцијалне записе и америчке државне и општинске обвезнице.

У наставку су дати неки примери ЦУСИП бројева.

Шта је пуни облик ЦУСИП-а?

Пуни облик ЦУСИП-а је Комисија за јединствене поступке идентификације хартија од вредности.

Систем је настао из потребе да се развије стандардни метод идентификовања хартија од вредности ради побољшања оперативне ефикасности у индустрији. Удружење америчких банкара (АБА) имало је задатак да 1964. године пронађе одговарајући систем за исти, Њујоршко удружење клириншких кућа. Као резултат, створен је Комитет за јединствене поступке идентификације и успостављен систем ЦУСИП. Служба за услуге ЦУСИП основана је за администрацију система 1968. године.

ЦУСИП Глобал Сервицес (ЦГС), свеобухватним ентитетом за све понуде, у име АБА управља С&П Глобал Маркет Интеллигенце. ЦГС има Управни одбор који заступа разне водеће финансијске институције.

ЦГС је систем нумерације или агенција за

  • САД и Канада.
  • Кајманска острва, Британска Девичанска острва и Бермуда.
  • 35 Остала тржишта широм Кариба и Централне / Јужне Америке.

ЦУСИП систем

Овај систем идентификације пружа описне информације о разним хартијама од вредности, што олакшава праћење хартија од вредности у свим фазама обраде и анализе. Систем покрива широк спектар глобалних финансијских инструмената и тренутно покрива преко 14 милиона финансијских инструмената.

Систем под називом ЦИНС користи се за кодификацију и идентификацију страних хартија од вредности, што је слично систему ЦУСИП.

Критеријуми за њихово додељивање капиталним или дужничким инструментима издавалаца су следећи:

Формат броја ЦУСИП

Ови бројеви бележе значајне карактеристичне карактеристике издања на основу идентификатора од 9 знакова са заједничком структуром. Дати је формат ЦУСИП и ЦИНС бројева.

ЦУСИП Формат

Амазон.цом Инц. - обичне акције

Систем идентификације ЦИНС користи структуру од девет знакова сличну ЦУСИП-у, али поред тога садржи и слово на првом месту да означи земљу / географски регион издаваоца.

ЦИНС формат

Абингдон Цапитал ПЛЦ - Акције

Како пронаћи свој ЦУСИП број за хартије од вредности?

Они се помињу на лицу безбедносних докумената, као што је приказано на примерцима примерака у наставку.

# 1 - Сертификат о дељењу узорака

Извор: СЕЦ архива

# 2 - Узорак гаранције

Извор:олдстоцкс.цом

Према томе, у случају хартија од вредности у власништву, ЦУСИП број се може добити директно из безбедносних докумената, докумената за понуду, од брокера хартија од вредности, на веб локацији издавачких компанија или контактирањем одељења за односе са инвеститорима издаваоца. Ентитети обично на својој веб страници спомињу број својих обичних залиха.

  • Брокерске куће и веб локације чији је циљ пружање истраживања о хартијама од вредности такође укључују ЦУСИП број у податке о профилу дотичне акције или обвезнице. Нпр., ЦБКСмаркет.
  • У случају обичних деоница, општа Гоогле претрага са трговинским симболом деонице вероватно ће дати резултате на ЦУСИП броју.
  • Овај јединствени број општинских обвезница може се наћи у систему под називом Електронски приступ општинском тржишту (ЕММА), којим управља Општински одбор за доношење прописа о хартијама од вредности.
  • ЦГС-ов „ЦУСИП приступ“ је веб услуга заснована на накнадама која омогућава приступ читавом универзуму идентификатора и стандардизовани опис хартија од вредности.
  • Ови бројеви се такође могу наћи помоћу других алата за претрагу заснованих на Интернету које нуде разне инвестиционе куће и брокери, попут Фиделити Инвестментс.

Зашто инвеститору треба ЦУСИП број?

Инвеститор је дужан да наведе ЦУСИП број у обрасцима и документима о куповини и трговини акцијама или обвезницама.

Поред тога, следеће Предности такође приписују инвеститорима:

  • Будући да су ови бројеви јединствени и специфични за сваку хартију од вредности, то омогућава лако идентификовање и праћење акција, обвезница и средстава итд., Како би се осигурало тачно извршење и документовање трговина, поравнања и одобрења.
  • Информације специфичне за трговину, принос и перформансе залиха итд. Могу се добити истраживањем помоћу ЦУСИП броја.
  • Омогућава емитентима да мапирају појединачне хартије од вредности инвеститорима, олакшавајући праћење исплате камата и дивиденди итд.

Закључак

Према систему ЦУСИП, хартијама од вредности обезбеђује се јединствени идентификациони код који омогућава јасно праћење емисије и детаље везане за безбедност, олакшавајући лако извршење послова, поравнања и исплате за инвеститора и издаваоца.