Развијена економија (дефиниција, примери) | Топ 5 карактеристика

Шта је развијена економија?

Развијена економија је економија (држава) са високим нивоом економске активности коју карактеришу високи приходи по глави становника или бруто домаћи производ (БДП) по глави становника, висок ниво индустријализације, развијена инфраструктура, технолошки напредак, релативно висок ранг у људском развоју , здравство и образовање.

Карактеристике развијених економија

Следе карактеристике развијених економија.

# 1 - Висок приход

Имају висок доходак мерено приходом по глави становника. Дефиниција високог дохотка варира од институције до институције. Светска банка категорише приход по глави становника од 12.376 УСД или више као високи приход, а свака земља која има приход по глави становника изнад овог прага, заједно са високим рангом у другим факторима, квалификује се на листу развијених земаља.

Према Светској банци, 80 земаља света нашло се на листи земаља са високим дохотком (БНД по становнику) на врху Швајцарске (83.580 УСД), Норвешке (80.790 УСД), Исланда (67.950 УСД) и Сједињених Држава (62.850 УСД).

# 2 - Висок ранг хуманог развоја

Поред тога што су богати, грађани ове економије треба да имају и бољи квалитет живота који се може мерити низом фактора, укључујући, али не ограничавајући се на, стопе писмености, очекивани животни век, стопу смртности новорођенчади и приступ здравственој заштити. Да би се све то спојило, Уједињене нације (УН) развијају и састављају индекс под називом Индекс хуманог развоја (ХДИ). УН објављују индекс периодично како би проценили промену квалитета живота у различитим земљама током времена.

Према Уједињеним нацијама, Норвешка и Швајцарска сврставају се на врх ХДИ са рангом од 0,953, односно 0,944. Сједињене Државе заузимају 13. место са ХДИ 0,924, а следи Велика Британија са ХДИ 0,922.

# 3 - Доминација у сектору услуга

Како економија постиже развијени статус, услужни сектор почиње да постаје све већи део економије. Производња је препуштена другим земљама у развоју, док се развијене економије фокусирају на иновације и развој футуристичких производа са додатом вредношћу.

# 4 - Технолошки напредак

Технолошки су много напреднији због своје квалификоване радне снаге и преузимања ризика уграђених у њихову културу. Прихватају новост, због чега су дубоко укључени у откривање нових напредних технологија у више поља.

# 5 - Висок ниво развоја инфраструктуре

Они су велики инвеститори у развој инфраструктуре који води још бржем економском развоју. Квалитет путева, железнице, ваздуха, воде и цивилне инфраструктуре је много бољи од мање развијених или неразвијених земаља.

Формула развијене економије

Не постоји једноставна формула која би могла да помогне да се економија означи као развијена или у развоју. Привреду можемо назвати развијеном само када се високо котира по бројним параметрима, укључујући доходак по становнику, квалитет живота грађана, здравство, образовање, технолошки напредак. Економија која се високо котира по било ком од параметара, али посустаје код осталих, не може се назвати развијеном.

Примери развијене економије

Сједињене Државе, Уједињено Краљевство, Канада, Норвешка, Швајцарска, Јапан и Јужна Кореја су неки примери из стварног света. Ове економије можемо назвати развијеним економијама због високог нивоа националног дохотка (бруто национални доходак изнад 12.376 УСД) и високог ранга у индексу хуманог развоја (ХДИ) (изнад 0.850), побољшаног нивоа развоја инфраструктуре, високо развијене индустријске базе, и бољи квалитет живота својих грађана.

Предности

Постоји неколико различитих предности.

  • У овим економијама је углавном лакше пословати, што доводи до већег отварања нових радних места.
  • Даје већу слободу изражавања својим грађанима, што резултира конструктивним развојем земље, као и њених грађана.
  • Ове економије су моћније и сигурније у поређењу са неразвијеним економијама и економијама у развоју.
  • Ове економије непрестаним иновацијама додају велику вредност квалитету живота и пословања.
  • Развили су технолошко вођство јер се већина најсавременијих технологија развија у тим земљама, а које затим усвајају друге државе.
  • Ове економије имају добро обучену радну снагу јер улажу велика средства у образовање и развој вештина.
  • Ове економије су ефикасније у расподели капитала и ресурса у поређењу са економијама у развоју.
  • Има ниску цену капитала.
  • Развијене земље углавном усвајају принципе слободне трговине и слободног тржишта за бржи економски развој.
  • Помаже другим неразвијеним земљама да побољшају економију и изведу своје људе из сиромаштва.
  • Развијене земље помажу мање развијеним земљама или земљама у развоју у разним хуманитарним и развојним циљевима.
  • Како развијене економије имају дуго искуство у управљању и управљању, економије у развоју копирају и прилагођавају се развијеним моделима како би изградиле сопствене моделе за бржи развој.

Мане

Постоји неколико различитих недостатака.

  • Због слободног тржишта, ове економије граде пуно економских ексцеса који доводе до кризе. Добар пример биће економска криза од 2008. до 2009. године, у којој је читав свет трпео због непримерених начина пословања неколико институција.
  • Ове економије су моћније и понекад врше непримерен притисак на земље у развоју.
  • Неједнакост дохотка је широко распрострањена у развијеним економијама, што доводи до лошег животног стандарда и неповерења људи у нижим слојевима друштва.

Ограничења

  • Мало која од ових економија трпи велике буџетске дефиците који би у будућности могли искочити из економије.
  • Ове економије створиле су пуно популистичких ексцеса вршећи значајан притисак на садашњу генерацију да финансира пензионере и пензионере.

Важне тачке

  • Мало се ових економија сада суочава са теретом конкуренције мање развијених економија и покушава да се заштити затварањем или ограничавањем приступа својим економијама.
  • Због глобализације, све што крене по злу у овим економијама утиче на друге земље, а понекад и на цео свет.

Закључак

Развијене економије имају снажно наслеђе. Ове економије су моћне и играју важну улогу у одржавању мира широм света. Они су узори многим економијама у развоју попут Кине и Индије. Ове економије такође нуде велике могућности земљама у развоју у смислу отварања њиховог тржишта за робе и услуге које пружају економије у развоју. Иако постоје и неки неуспеси, али нето ефекат развијених економија у свету је генерално позитиван. Свет има огромну корист од финансијске подршке и технолошке снаге свих таквих економија.