Економска депрецијација (дефиниција, узроци) | Како то ради?

Дефиниција економске амортизације

Економска амортизација се дефинише као хабање средства изнад очекиваног капацитета или корисности, што значи да претпоставимо да имамо средство и да смо очекивали да ће амортизација трајати четири године, али ће застарети и отпасти за само три године каже се да је економски амортизован.

Кратко објашњење

Економска амортизација се дефинише као постепено смањење вредности имовине у одређеном временском периоду услед неких великих промена у факторима пресудним за економију. Ове врсте амортизације посебно су повезане са некретнинама у којима имовина може претрпети драстичне промене у процени вредности због неких изненадних догађаја попут затварања пута који је изграђена, исцрпљивања насеља или било које врсте неповољних услова. Економска амортизација се разликује од уобичајене рачуноводствене амортизације, јер се у рачуноводственој амортизацији вредност имовине троши током одређеног временског периода на основу планираног распореда, али у случајевима економске амортизације средство постаје отпад пре планираног распореда због неких непредвиђени догађаји.

Како функционише економска амортизација?

Економска амортизација се генерално назива процесом којим имовина губи своју тржишну вредност услед неке врсте утицајних фактора што свеукупно доводи до деградације тржишне вредности имовине. У тренутцима када власници требају да продају своју имовину, они више воле економску амортизацију од књиговодствене амортизације када желе да продају своју имовину по тржишној цени. Такође, економска депресијација у великој мери утиче на продајну цену било које врсте имовине коју власници желе да продају на тржишту. Међу власницима је врло често да држе чек и прате стопу економског смањења вредности имовине која се жели продати.

Што се тиче рачуноводства за пословне потребе, рачуновође никада неће евидентирати економску амортизацију у својим књигама или финансијским извештајима за велику капиталну имовину. Уместо тога, радије користе књиговодствену вредност одређеног средства за главне потребе извештавања. Једно од кључних подручја у којима се економска амортизација узима у обзир за финансијску анализу је у области некретнина. Економска депресијација такође може послужити као потреба за методологијом предвиђања када аналитичар жели да предвиди колики ће приход роба или услуга створити у будућности.

Узроци економске амортизације

Следе узроци -

  1. Истрошеност имовине: С временом је немогуће сачувати имовину од хабања и то постаје обавезан прилог уз сваку имовину. Стога је пад физичког стања средства повезан са тржишном вредношћу када га морамо поново продати, а то се дешава амортизацијом финансијске или новчане вредности средства и обрачуном исте за њу у начину амортизације.
  2. Технолошки напредак: Технологија се мења брзим темпом и сваки други дан нове технологије замењују старије. До замене долази на основу ефикасности и ефикасности новијих облика технологије што даље доводи до амортизације имовине која се користи на старијим облицима технологије.
  3. Кварљивост: Имовина која се користи као сировина или залиха има одређени датум истека, тј. Треба је искористити у одређеном временском року. Они обично губе вредност током одређеног временског периода и на крају губе вредност како време одмиче. Стога ову имовину треба амортизовати током одређеног временског периода.
  4. Истек права: Имовина попут патената, ауторских права, заштитних знакова који су нематеријалне природе важе само у одређеном временском периоду који је генерално уговорни период за који су права додељена или уговорена. Стога ово захтева амортизацију вредности такве нематеријалне имовине пре истека права која се широко назива амортизација. Према томе, када дође до амортизације нематеријалне имовине, она се обрачунава на такав начин да када права на имовину истекну, вредност имовине заправо постаје нула или средство више није корисно.

Економска амортизација насупрот рачуноводственој амортизацији

Метод обрачуна економске амортизације је много сложенији од израчунавања рачуноводствене амортизације. Што се тиче књиговодствене амортизације, претпоставимо да се неко нематеријално средство амортизује на основу утврђеног распореда, тј. Временски је заснованије и овај распоред називамо у рачуноводственом року амортизационим планом, док у случајевима економске амортизације нема укључен одређени период или распоред. Амортизује се на основу неког фактора утицаја који утиче на његову тржишну вредност. Исто важи и за материјалну имовину. У рачуноводственој амортизацији, амортизација се израчунава током одређеног временског периода или распореда, док се у економској амортизацији вредност имовине амортизује прилично пре одређеног временског периода због неког фактора који утиче на тржишну вредност средства.

Сматра се да је стопа економске амортизације готово половина стопе рачуноводствене амортизације. Ова разлика између оба резултира пружањем субвенција и такође заменом капитала у ранијој фази. Економска амортизација може се лако створити на модел платформи или објаснити стварањем накнада за умањење вредности. Економска амортизација се више заснива на концепту капиталних инвестиција, док се рачуноводствена амортизација покреће пореским законима или правилима ИРС-а који кажу да ће машина, ако има животни век од 5 година, бити амортизована по истој стопи, без обзира на то колико дуже би могла да остане у служби.

Закључак

Сва имовина, била она материјална или нематеријална, подлеже економској амортизацији. Само је политика компаније како се то може анализирати и ефекти се различито пратити. Предузеће углавном није забринуто због утицаја на тржишту или утиче на његову имовину, већ га више брине како тржиште утиче на његову ликвидност. Што се тиче амортизације, предузеће је више забринуто како се имовина означава на тржишту у завршним књигама рачуна, јер то има већи утицај на укупне финансијске перформансе предузећа.

С друге стране, економској депресијацији инвеститори дају већу тежину, јер она утиче на портфељ који држе, а такође периодично утиче на њихову укупну нето вредност. Економска депрецијација је раширенија међу индустријама некретнина где власници имовине могу забележити огроман скок и пад вредности имовине због неколико економских фактора који директно или индиректно утичу на укупну тржишну вредност имовине.