ЦМА вс АЦЦА | Који сертификат је најбоље одабрати?

Разлика између ЦМА и АЦЦА

ЦМА (Цертифиед Манагемент Аццоунтант) је свеобухватан професионални програм који организује ИЦМА, а кандидати који се одлуче да наставе овај степен добиће детаљан увид у финансијско управљање као и у управљачко рачуноводство, док је АЦЦА (Удружење овлашћених рачуновођа) свеобухватан професионални Програм који спроводи глобално тело АЦЦА, кандидати са овом дипломом сматрају се најбољим рачуновођама широм света, јер се курс фокусира на јачање кандидатове базе рачуноводствених принципа која је заиста корисна у области ревизије и пореза.

Најбоље одлуке не би требало доносити на брзину. Будући да већину времена када одаберете у журби, ваша одлука постаје скупа. Стога желимо да си посветите време и прочитате детаље у наставку пре него што одаберете оно што вам највише одговара - ЦМА сертификат или АЦЦА сертификат.

Ево тока чланка -

    Шта је сертификовани рачуновођа за управљање (ЦМА)?

    ЦМА је један од најцењенијих курсева управљачког рачуноводства широм света. Популарнији је у САД-у, али има више од 100 земаља. Његова репутација изнедрила је много ученика под њеним кишобраном, а ИЦМА је током година произвела тону висококвалитетних студената. Ако се бавите ЦМА-ом, видело би се да бисте зарадили готово 1/3 више од својих неовлашћених партнера.

    • Већина домена у финансијама концентрише се само на предмет сертификације. Али ЦМА је другачији. Фокусира се на управљачко рачуноводство, као и на финансијско управљање. Стога је ЦМА свеобухватнији од било ког другог курса у финансијској домени.
    • Седење за ЦМА је погодније за студенте. Има преко 100 испитних центара широм света и само требате да положите два испита да бисте добили сертификат. Чак и сваки испит траје само 4 сата.

    Шта је Удружење овлашћених овлашћених рачуновођа (АЦЦА)?

    АЦЦА је један од најбољих курсева за сертификацију рачуноводства. АЦЦА већ дуго обучава и образује студенте.

    Преко 436.000 ученика већ се онесвестило радећи АЦЦА и сви су запослени у познатим компанијама. Оно што АЦЦА чини достојанственијим је њено присуство у 180 земаља.
    • Као и ЦМА, и наставни план и програм АЦЦА је врло свеобухватан. Не бави се само доменом финансија, већ такође наглашава техничке и управљачке аспекте финансија.
    • АЦЦА има велико глобално присуство. Штавише, стекли бисте образовање светске класе са врло кратким буџетом, што је ретко. А након што завршите курс, бићете препознати као један од најбољих рачуновођа на свету. Чак и компаније више воле АЦЦА од било кога у рачуноводственом домену.

    ЦМА вс АЦЦА Инфограпхицс

    Кључне разлике између ЦМА и АЦЦА

    Много је разлика између ЦМА и АЦЦА. Погледајмо их све.

    • Накнаде: Ако желите да добијете глобалну сертификат у кратком буџету, требало би да одаберете АЦЦА уместо ЦМА. Јер су накнаде за ЦМА много више од АЦЦА; накнаде ЦМА су скоро три пута веће од АЦЦА.
    • Глобално присуство: Ако упоредите међународно признање, АЦЦА је признатији курс од ЦМА. До сада је АЦЦА произвела више 436.000 ученика из 180 земаља. ЦМА је произвео само 40.000 чланова и има глобално присуство преко 100 земаља.
    • Разлика у платама: Огромна је разлика у плати ако упоредимо АЦЦА и ЦМА. Као што вам кажемо да је АЦЦА глобално много признатији од ЦМА, у погледу плата ЦМА је много испред АЦЦА. Ако завршите ЦМА, могли бисте да остварите просечну плату од скоро 70.000 америчких долара годишње ако сте имали између 1 и 5 година у домену. Ако завршите АЦЦА, моћи ћете да зарадите у просеку 46.000 америчких долара годишње. Ако се бавите математиком, можете видети да је попуњавање ЦМА много корисније за вас у погледу надокнаде.
    • Проценат пролазности: Ако пажљиво погледате (детаљи у наставку), видећете да је ЦМА много тежи од полагања АЦЦА. Како бисте знали? Погледајте проценте пролазности. Проценат пролазности за ЦМА је близу 20%, док је проценат пролазности за АЦЦА у просеку 40-50%. Није ни чудо зашто ЦМА добијају већу плату од АЦЦА!
    • Додавање вредности: Ако завршите ЦМА, третирали би вас као стручњака у тој области и отвориће вам се многе могућности. АЦЦА је довољно добар, али у перспективи много старији. Тако компаније из Фортуне 500 траже ЦМА више од АЦЦА.

    Упоредна табела ЦМА вс АЦЦА

    ОдељакЦМААЦЦА
    Сертификација у организацијиЦМА одобрава и спонзорише Институт сертификованих менаџерских рачуновођа (ИЦМА). ИЦМА је повезан са Институтом за менаџерске рачуновође (ИМА). ИЦМА има више од 40 000 чланова у 100 земаља. АЦЦА курс организује глобално тело Удружења овлашћених овлашћених рачуновођа. Основана је 1904. године.
    Број нивоаЦМА има само један ниво за брисање. Ниво има два дела. Први део говори о финансијском извештавању, планирању, учинку и контроли, а други део односи се на доношење финансијских одлука. Ако желите да се квалификујете за АЦЦА, потребно је да очистите четири нивоа - знање, вештине, основне ствари и опције. Укупно има 14 радова.
    Начин / трајање испитаУ ЦМА морате да положите два испита. Сваки испит ће се састојати од 4 сата и сваки испит ће садржати 100 питања са вишеструким избором и два есејска питања од 30 минута.

    Осим прва 3 рада на нивоу знања, трајање свих испита је по 3 сата. Прва 3 рада под нивоом знања трају по 2 сата.
    Прозор за испитДатуми испита за ЦМА 2017

    1. јануара до 28. фебруара

    1. маја до 30. јуна

    1. септембра до 31. октобра

    АЦЦА се спроводи у јуну, септембру и децембру сваке године.

    Кључни датуми 2017. године

    Јун: - 6/5/17

    Септембар: - 09.02.17

    Децембар: - 12.4.17

    Предмети• ЦМА има само један ниво, али ниво се састоји из два дела. Сваки део се састоји од многих предметних области. Погледајмо их.

    Први део:

    1. Одлука о спољном финансијском извештавању

    2. Планирање, буџетирање и предвиђање

    3. Управљање учинком

    4. Управљање трошковима

    5. Унутрашње контроле

    Други део:

    1. Анализа финансијских извештаја

    2. Корпоративне финансије

    3. Анализа одлуке

    4. Управљање ризиком

    5. Одлуке о улагању

    6. Професионална етика

    Предмети за АЦЦА су следећи -

    Ниво знања:

    1. Рачуновођа у послу (Ф1)

    2. Управљачко рачуноводство (Ф2)

    3. Финансијско рачуноводство (Ф3)

    Ниво вештина:

    1. Корпоративно и пословно право (Ф4)

    2. Управљање учинком (Ф5)

    3. Опорезивање (Ф6)

    4. Финансијско извештавање (Ф7)

    5. Ревизија и уверење (Ф8)

    6. Финансијско управљање (Ф9)

    Основни ниво:

    1. Управљање, ризик и етика (П1)

    2. Корпоративно извештавање (П2)

    3. Анализа пословања (П3)

    Проценат пролазностиПролазни проценат испита из јуна 2015:

    ЦМА средњи - 14%

    ЦМА Финал - 17%

    Положен проценат испита из децембра 2016. године:

    ЦМА средњи - 9,09%

    ЦМА финале- 12,71%

    Пролазне стопе АЦЦА децембра 2015. године: 84% (Ф1), 64% (Ф2), 68% (Ф3), 74% (Ф4), 41% (Ф5), 53% (Ф6), 45% (Ф7), 46% (Ф8), 45% (Ф9) и 47% (П1), 47% (П2), 47% (П3), 35% (П4), 29% (П5), 42% (П6), 39% (П7).

    Пролазне стопе АЦЦА децембра 2016. године: Ф1 82%; Ф2 63%; Ф3 71%; Ф4 82%; Ф5 40%; Ф6 52%; Ф7 50%; Ф8 40%; Ф9 45%; П1 49%; П2 51%; П3 49%; П4 33%; П5 30%; П6 34%; П7 31%

    НакнадеНакон повећања цена у јулу 2015. године, накнада за регистрацију испита сада износи 415 УСД по делу, што значи да ћете морати укупно платити 830 УСД.Накнаде за АЦЦА су разумне. Ако се региструјете за сваки испит раније, то би било око 450 фунти (око 700 америчких долара).
    Могућности запослења / називи пословаНајбољи послови за ЦМА су рачуноводство за управљање и трошкове, финансијски рачуновођа, менаџер финансијског ризика, менаџерско саветовање и управљање учинком итд. Људи такође ангажују ЦМА за њихове укупне функције финансијског одлучивања. Једном када завршите АЦЦА, отвориће вам се више могућности. Можете се придружити рачуноводственим фирмама, компанијама за образовање и обуку, ФМЦГ секторима, компанијама за финансијске услуге и консалтинг, па чак и у здравству.

    Зашто се бавити ЦМА-ом?

    40.000 ученика у распону од 40 година не може бити погрешно. Они су се бавили ЦМА-ом и сада су врхунски професионалци у компанијама Фортуне 500. Стручњак из индустрије који има за циљ каријеру да уради нешто у рачуноводственој домени не би требало да напусти ЦМА ако заиста жели да остави свој печат.

    • ЦМА се не концентрише само на земље у развоју; брине и о студентима у развијеним земљама. Стога је ЦМА у свом правом смислу глобални курс, а не једини домен америчких и европских студената. ИМА има своје студенте на Блиском Истоку, Кини и Индији, заједно са студентима у САД и Европи.
    • Има невероватну историју пласмана. Једном када завршите свој ЦМА, бићете опремљени базама вештина и знања да бисте се придружили било којој компанији Фортуне 500. Не само да ћете се осећати као стручњак на терену, већ ћете се осећати и достојанствено.
    • Не само одличан пласман, већ и ЦМА сертификат нуди компензацију коју врло мало светских курсева може да понуди. Просечна плата годишње након што се онесвестите радећи ЦМА износи око 70.000 америчких долара. Све што вам треба је ЦМА сертификат и једно до пет година искуства у пољу.

    Зашто наставити са АЦЦА?

    АЦЦА је доступан у 180 земаља и самим тим има међународно признање са којим се мало који глобални курс може такмичити. Такође има више од 436 000 ученика који су већ доказали зашто треба да наставите овај курс.

    • АЦЦА је много краћег трајања. Ако желите да стекнете глобалну диплому у року од две године, дефинитивно можете одабрати АЦЦА. Штавише, накнаде за овај курс такође представљају благодат за студенте који желе да наставе глобални курс у ограниченом буџету.
    • АЦЦА је много лакше завршити него било који други курс у домену финансија. То не значи да АЦЦА нема вредност. Својим студентима служи од 1904. године, више од 110+ година. Ниједан институт не може трајати толико дуго без додавања вредности својим студентима.

    Закључак

    Ако питате који курс бисте требали одабрати, то би било погрешно питање. Ваше питање треба да буде оно што највише одговара вашим циљевима у каријери. Ако знате да треба да дођете до одређене тачке, након што прочитате ово, дефинитивно бисте знали у ком правцу треба да идете.

    Чак и ако имате буџетска ограничења, препоручљиво је да не идете на курс само због трошкова / мање трошкова. Радије то радите због вредности. Који курс би вам дао већу вредност? Поставите себи ово питање и своју одлуку утемељите на одговору који себи дате.