Деоница вс узајамни фондови | Топ 8 разлика (са Инфографиком)

Разлике између деоница и узајамних фондова

Кључна разлика између деоница и узајамних фондова је та што је деоница термин који се користи за представљање акција које поседује неко лице у једној или више компанија на тржишту, што указује на власништво особе у тим компанијама, док узајамни фондови је концепт у коме компанија за управљање имовином удружује средства различитих инвеститора и улаже их у портфељ различите имовине са инвеститорима који имају уделе у фонду за свој уложени новац.

Ова тема се фокусира на уновчавање новца у кратком периоду. Инвеститори могу користити ове начине за брзи повраћај улагања или га задржати дужи период.

  • Акција означава поседовање удела у корпорацији која представља део имовине или зараде предузећа. Свака особа која је вољна да унесе у капитал предузећа може имати удео ако је доступан широј јавности.
  • С друге стране, узајамни фонд подразумева удруживање малих уштеђевина различитих инвеститора и сходно томе улагање на берзу како би прикупило поврат од почетног улагања. Ова улагања се могу извршити у акције, обвезнице или комбинацију више вредносних папира, како је наведено у њиховом Проспекту. Погледајмо њихове разлике са дубљим разумевањем ових путева улагања.

Акције у односу на узајамне фондове Инфограпхицс

Кључне разлике

  1. Акција је колекција акција у власништву појединачног инвеститора која показује њихов удео у власништву у активи и добити корпорације. С друге стране, узајамни фондови представљају скуп новца од неколико малих инвеститора, даље уложених у портфељ имовине. То укључује капитал, дуг или друге инструменте на тржишту новца.
  2. Учинак залиха зависи од укупних перформанси компаније у коју се инвестира и сектора. Разни макроекономски фактори могу имати директан утицај. Учинак узајамних фондова зависи од макроекономских фактора, али вештине менаџера фондова и фонд хартија од вредности могу помоћи у одржавању стабилних и редовних приноса.
  3. Управни одбор одређује стратегије деоница. Може се променити у складу са преовлађујућим условима и вештинама директора. Супротно томе, у заједничким фондовима су правила и прописи наведени у складу са Проспектом црвене харинге. Неопходно је поштовати правила предвиђена проспектом, јер је циљ победити принос који нуди тржиште, а да то нема утицаја на уложени износ главнице.
  4. Акције представљају власнички улог за инвеститоре, док узајамни фондови нуде делимично власништво над целокупном корпом хартија од вредности.
  5. Инвеститор је појединачно одговоран за управљање и управљање акцијама, или се то може учинити именовањем берзанског посредника. Супротно томе, заједничким фондовима у име инвеститора управља професионални менаџер фондова.
  6. Компонента ризика у случају залиха је већа с обзиром на то да је смер инвестирања у једној компанији. Супротно томе, узајамни фондови нуде предност диверзификације, нудећи тако велике могућности зараде у случају неуспеха у једној компанији или сектору.
  7. Трговање акцијама може се одвијати у било које време током дана, укључујући и унутардневно трговање по постојећој цени, док се узајамним фондовима тргује само једном дневно, вероватно на крају дневног нивоа у коме је НАВ финализован.
  8. Појединачна цена акције помножава се са бројем акција који одређују вредност деоница које поседује инвеститор. С друге стране, вредност узајамних фондова може се израчунати доласком до НАВ-а, што је укупна вредност имовине умањена за трошкове.
  9. Акције добијају редовне приносе у облику зарађене дивиденде и могу се разликовати у зависности од учинка фирме и одлука управе. Узајамни фондови имају за циљ да инвеститорима понуде редовне дивиденде и више од оних које се нуде на тржишту. Такође дају благовремену изјаву о учинку целокупног фонда, што помаже инвеститорима у доношењу одлука.
  10. Акционар је директно одговоран за принос на берзи, јер инвеститор директно управља истим, док менаџер фонда није директно одговоран за резултате. Међутим, њихов лични прираштај и провизија зависе од средстава којима управљају.

Упоредна табела

Основа за упоређивањеАкцијеЗаједничка средства
ЗначењеГомила акција у власништву инвеститора који указује на власништво у корпорацијиФондом којим управља АМЦ (Ассет Манагемент Цомпани) удружујући средства инвеститора и улажући у портфељ имовине.
ВласништвоАкције предузећаАкције фонда
Коначна инвестицијаДиректно на берзиУ фонду кроз који се усмерава улагање.
МенаџментИнвеститорМенаџер фонда
РизикХигхРелативно ниска због професионалног управљања
Одређивање вредностиЦена акције на берзиНАВ (нето вредност имовине)
ТрговањеТоком целог дана по преовлађујућој цениСамо једном генерално на крају дана
КомисијаПлаћа се када се тргује акцијамаОни могу бити у облику терета или празног хода. Провизија се може платити на улазу или на излазу или оба пута.

Закључак

Без обзира да ли је улагање у акције или узајамни фонд потпуно лична одлука, треба разумети предности и недостатке повезане са сваком од могућности. Обе ове опције су погодне за мале инвеститоре са ограниченим улагањима. Иако акције пружају могућност директног инвестирања на берзи, треба редовно пратити учинке да би се одлучило за будући ток акције. Инвеститор у потпуности сноси ризик и награде.

С друге стране, узајамни фондови пружају јастук диверзификације у кошари. Корисно је јер се ризик шири и у случају да један сектор пролази кроз тешку фазу. Поред тога, овим средствима управљају професионалци у оквиру опредијељених стратегија. Отуда инвеститори могу бити ослобођени сталног праћења инвестиције.

Стога, у зависности од способности преузимања ризика и рока инвестирања, инвеститори ће размотрити једну или обе могућности. Такође се мора узети у обзир аспект трајања, јер се и акције и узајамни фондови могу држати краткорочно, средњорочно или дугорочно.