Велика четворка (дефиниција, преглед) | Ко су велике четворке рачуноводствених фирми?

Шта је Велика четворка?

Велика четворка односи се на четири најбоље рачуноводствене компаније на свету које ревидирају више од 80% америчких јавних компанија, а укључују Делоитте, Прицеватерхоусе Цооперс, КПМГ и Ернст & Иоунг. За ове рачуноводствене фирме овај израз се користи због њихове велике величине, добре репутације и светског домета на том пољу.

Иако се ове компаније обично идентификују као појединачне компаније, свака од ових рачуноводствених фирми има мрежу различитих независних корпорација које закљученим уговорима међусобно раде са утврђеним стандардима квалитета и заједничким именом.

Списак великих четири рачуноводствене фирме

У ову категорију спадају четири компаније:

# 1 - Делоитте

Делоитте је познат и као Делоитте Тоуцхе Тохматсу Лимитед. Компанија је основана у Великој Британији као међународна фирма за услуге ревизије. Компанија је започела свој рад као засебне компаније са четворочлана имена као што су Виллиам Делоитте, Елијах Селлс, Цхарлес Хаскинс и Георге Тоуцхе, од којих су се три компаније спојиле и постале Делоитте & Тоуцхе.

Тренутно је компанија првенствено позната као Делоитте ЛЛП, која има четири подружнице под називом Делоитте & Тоуцхе ЛЛП, Делоитте ЛСЛ за финансијско саветништво, Делоитте Цонсултинг ЛЛП и Делоитте Так ЛЛП. Током тог периода, Делоитте је откупио многе компаније и створио их као своје подружнице или их спојио и постао једна од највећих фирми на свету, нудећи широк спектар могућности запошљавања. Особа која тражи посао у Делоиттеу може у било којој од категорија као што су консалтинг, пореско саветништво, услуге финансијског саветништва итд.

# 2 - Прицеватерхоусе Цооперс (ПвЦ)

Седиште Прице Ватер хоусе Цооперс (ПвЦ) налази се у Лондону, а основана је 1849. године када је започела цена Самуела Ловелла. Прицеватерхоусе Цооперс својим клијентима нуди велики избор услуга, што укључује ревизију и осигурање, консалтинг, пореска питања, извештавање по МСФИ, итд. Све ово пружа сјајну прилику како тренутним, тако и потенцијалним запосленима да раде у различитим областима и сазнају њихове специјалности у оквиру исте компаније.

# 3- Клинвелд Пеат Марвицк Гоерделер (КПМГ)

КПМГ је такође познат и као Клинвелд Пеат Марвицк Гоерделер. Првобитно је основано 1911. године, јер су се у то време две компаније спојиле и формирале Пеат Марвицк. КПМГ нуди три основне услуге, а то су ревизија, саветодавне услуге и порези. Ове три услуге се даље могу разбити у многим подуслугама и тиме учинити фирму КПМГ с пуном услугом. КПМГ има приоритет да изгради културу која награђује висок ниво перформанси и негује таленат.

# 4 - Ернст & Иоунг (ЕИ)

Ернст & Иоунг, која се понекад назива и ЕИ, је још једна међународна рачуноводствена фирма од четири фирме од велике четворке са седиштем у Лондону. ЕИ је настао спајањем две компаније, наиме Ернст & Ернст и Артхур иоунг анд цомпани 1989. године. Компанија је смештена у разним земљама које броје више од 150 и имају више од 700 канцеларија широм света. Они нуде више услуга, које укључују ревизију и осигурање, пореска питања, саветовање, трансакције итд.

Предности

  • Како велике четворке нуде разне услуге у различитим областима, то омогућава запосленима и потенцијалним запосленима да раде на разноврсним пољима. Такође, могу пронаћи специјалност у раду са истом компанијом.
  • Ове рачуноводствене фирме пружају клијентима различите врсте услуга, тако да клијенти могу користити разне услуге на истом месту. Такође, како код ових фирми постоји широка база клијената, они својим клијентима могу пружити информисаније одлуке од других користећи своја прошла искуства.
  • Пружање широког спектра услуга помаже компанији да угости разнолику групу запослених.

Мане

  • Иако имају разне ресурсе и приступ компанијама изнутра, ова велика четири гиганта била су умешана у масовне преваре, које су нанеле масовне болове акционарима компанија заједно са инвеститорима средстава.
  • Понекад ове фирме не постављају превише питања и не пријављују сумњиве ствари у свом извештају у страху да ће изгубити клијенте.

Важне тачке

# 1 - Пре велике четири компаније, много година у прошлости, постојало је великих осам фирми које су се свеле на велике четири компаније када се консолидација догодила између 1990-их и раних 2000-их. Консолидације које су се догодиле су следеће:

  • Артхур, млад са Ернст & Вхиннеи.
  • Прице Ватерхоусе са Цооперс & Либранд.
  • Делоитте Хаскинс и продаје са тоуцх россом Тохматсу.
  • Артхуру Андерсену је покренуто много парница због неправилности у ревизији, због којих је принудно престао са радом.

# 2 - За многа велика јавна предузећа ревизорски посао обављају ове водеће фирме.

Закључак

Велика 4, позната и као коначна 4, су четири највеће рачуноводствене и професионалне услуге које имају међународно присуство. За већину јавних компанија којима се тргује, посао ревизије обављају ове велике четири компаније. Ту спадају Делоитте, Прицеватерхоусе Цооперс, КПМГ и Ернст & иоунг. Осим њих, постоји још неколико фирми које пружају сличну врсту услуга, али су мале у поређењу са њима.