Обвезнице за бебе (дефиниција, примери) | Како функционишу Баби Бондс?

Шта су обвезнице за бебе?

Баби обвезнице су дефинисане као дужнички инструменти издати у малом номиналном износу (обично номинална вредност 25 УСД у односу на нормалну номиналну вредност обвезница од 1000 УСД) и углавном необезбеђени и њима се тргује на берзама. Ове хартије од вредности са фиксним дохотком привлаче машту малопродајних инвеститора који нису могли да инвестирају много у обвезнице веће деноминације. Дечје обвезнице издаје широк спектар издавалаца, укључујући корпорације, владе држава, општине итд., За финансирање пројеката са дугим периодима трудноће и великим потребама за капиталним издацима.

Баби обвезнице се обично издају као обвезнице са нула-купоном, што значи да се издају са попустом на њихову номиналну вредност, а обично компаније са малим бројевима емитирају такве емисије како би обезбедиле довољну ликвидност због мале величине ових обвезница.

Укратко, Баби Бондс су неосигуране обвезнице које малим инвеститорима омогућавају да уложе малу суму новца и искористе благодати улагања у обвезнице, без потребе за улагањем велике суме новца која је обично потребна за нормалне обвезнице.

Пример како функционишу обвезнице за бебе

Хајде да разумемо Баби Бондс уз помоћ неколико хипотетичких примера:

Џејсон је заинтересован за диверзификацију свог портфеља улагањем дела својих улагања у обвезнице, међутим жели да улагање буде ограничено на 1000 долара. Има две могућности:

  • Опција 1: Уложите у једну обвезницу номиналне вредности 1000 долара.
  • 2. опција: Уложите у дечије обвезнице комуналног предузећа које нуди дечије обвезнице у малом апоену од 50 долара и нуди висок принос и уложите у општинске обвезнице номиналне вредности 500 долара, чиме ћете такође добити користи од диверзификације.

Тако Баби Бондс нуде Јасону уживање у диверзификацији, високим приносима чак и уз мање улагања. Међутим, умесно је напоменути да ове бенефиције носе додатни ризик у облику Унсецуред Натуре, мање ликвидности у поређењу са традиционалним обвезницама које долазе уз Баби обвезнице.

Баби обвезнице у САД

Ове обвезнице потичу из САД-а. Прве обвезнице за бебе започете су у САД-у 1935. године, када је тадашњи председник Франклин Д. Роосевелт створио програм Баби Бонд-а како би подстакао навику штедње међу америчким становништвом и канализовао те уштеђевине за финансирање државних развојних програма који су дугорочне природе. . Међутим, сада их издају општине, корпорације за финансирање њихових дугорочних пројеката. Ове обвезнице су ослобођене пореза у Уједињеном Краљевству.

Недавно је привукао велику пажњу када је кандидат за председника Демократске републике за следећу годину председничких избора у САД-у, Цори Боокер изнео предлог Баби Бонд-а према којем би влада сваком детету рођеном у САД-у обезбедила почетни допринос од 1000 долара и додатних 2000 долара доприноса у години. године док дете не постане пунолетно на основу породичног дохотка, а према проценама због овог доприноса за бебе, деца која припадају најбогатијим породицама добиће допринос у износу од 1700 америчких долара, док она која припадају најсиромашнијим породицама могу добити до 46000 америчких долара користе се за њихове више студије и потребе за пензијом.

Предности баби обвезница

  • Њима се тргује на берзама што обезбеђује ликвидност и ефикасност у куповини и продаји таквих обвезница.
  • Они су углавном пореско ефикасни и нуде већи принос у поређењу са нормалним обвезницама због уграђене у њих функције за опозив.
  • Имаоци дечијих обвезница имају предност у односу на имовину компаније у односу на акционаре у невероватном случају ликвидације посла.

Мане баби обвезница

Баш као што и обвезнице за финансијске инструменте такође имају пуно недостатака, неколико њих је набројано у наставку:

  • Већину дечијих обвезница издају компаније са својством која се може позвати, што значи да их издавач може повратити након одређеног периода, што може довести до тога да инвеститори ових обвезница изгубе каматне стопе и постану подложни ризику поновног улагања у обвезнице нижег приноса.
  • Због мале емисије ових обвезница, постаје заиста тешко продати такве обвезнице у паду тржишта због ограничене ликвидности која настаје због мале величине. Распон Бид-Аск може бити висок у случају дечјих обвезница, а економски пад који га додатно отежава чинећи их неликвидним.
  • Ове обвезнице су углавном необезбеђене и као такве носе већи износ неизвршеног ризика са ограниченим или никаквим колатералом за наплату, јер обезбеђени повериоци имају прво право на имовину предузећа у случају неизвршења обавеза.
  • Трошкови администрације, укључујући трошкове откупа, већи су у случају Баби обвезница због већег броја сертификата о обвезницама због мале номиналне вредности.
  • Ове обвезнице обично издају они издавачи који нису у могућности да привуку велике институционалне инвеститоре због недостатка приступа или величине емисије.

Важне тачке

  • Ове обвезнице се обично издају у номиналној вредности од 25 до 500 америчких долара, међутим углавном у апоену од 25 америчких долара.
  • Доспелост ове обвезнице варира од најмање 5 година и може се продужити до 84 године (према наведеним бебама обвезницама доступним на тржишту).
  • Ове обвезнице се углавном могу отписати по избору издаваоца, што у сваком случају неће бити краће од пет година од датума издавања.
  • Обвезнице за бебе увек нису обезбеђене и нуде висок принос у поређењу са нормалним обвезницама због додатног ризика и својства које се може позвати, а које су корисне за издаваоца.

Закључак

Баби обвезнице су дуг којим се тргује на берзи и омогућава малим инвеститорима да искористе благодати улагања у обвезничке инструменте чија је номинална вредност нижа од 25 УСД, а такође омогућавају компанијама мале емисије да лако плутају тамо емисијом обвезница и истовремено осигуравају довољну ликвидност . Баби обвезнице, као и било који други финансијски инструмент, имају своје предности и недостатке, и инвеститор би требао имати на уму ове тачке пре него што инвестира.