ЕБИТ (Зарада пре камата и пореза) - Значење, примери

ЕБИТ Значење

ЕБИТ или оперативни приход је мерење профитабилности које одређује оперативни профит компаније и израчунава се одузимањем трошкова продате робе и оперативних трошкова које је предузеће остварило од укупног прихода.

  • Приказује износ добити коју компанија остварује само из својих оперативних активности.
  • Овде се трошкови који се односе на камате и порезе не узимају у обзир за израчунавање ЕБИТ-а, јер не настају услед оперативних активности, и зато то значи оперативну добит или оперативну зараду.

Компоненте зараде пре камата и пореза

# 1 - Приход

Приход је главни извор прихода у послу који се генерише продајом добара и услуга током нормалног пословања.

# 2 - Цена продате робе (ЦОГС)

Трошкови продате робе односе се на директне трошкове настале у производњи готових производа и продаји услуга. Овај трошак укључује трошкове куповине сировина, директне радне снаге и остале директне опште трошкове. Формула ЦОГС за трошкове продате робе је:

ЦОГС = Отварање залиха + куповина сировина + директна радна снага + режијски трошкови - затварање залиха

# 3 - Оперативни трошкови

Оперативни трошкови су трошкови који настају у предузећу у току редовног пословања. Обухвата продајне, опште и административне трошкове као што су трошкови станарине, зараде административном особљу, путни трошкови итд.

ЕБИТ формула

Може се израчунати коришћењем директних и индиректних метода.

# 1 - Директна метода

Зарада пре камата и пореза = Приход - Трошак продате робе - Оперативни трошкови

Ова ЕБИТ формула за директну методу одузима повезане трошкове директно од оствареног прихода

# 2 - Индиректна метода

Зарада пре камата и пореза = нето приход + трошкови камата + порез

Примери ЕБИТ-а

Пример # 1

Имамо компанију АБЦ Инц. која има приход од 4.000 УСД, ЦОГС од 1.500 УСД и оперативне трошкове од 200 УСД.

ЕБИТ директно одбија трошкове који су настали од зараде, док друга једначина додаје камату и порез јер ЕБИТ сам каже да је то зарада пре камата и пореза. Ова разлика је различита јер омогућава корисницима да разумеју концепт ЕБИТ-а из две различите перспективе.

Прво је видјети ЕБИТ из перспективе прелиминарних операција, док је друго гледање као перспективу профитабилности на крају године. Иако ће обе једначине изводити исти број, али је анализу броја из друге перспективе важно са становишта инвеститора.

Ако су камате главни извор прихода предузећа у случају банака и финансијских институција, тада се такви приходи од камата укључују у зараду пре камата и пореза.

Пример # 2

Узмимо пример компаније Харри Цорпоратион, која се бави производњом гаџета. Биланс успеха компаније Харри Цорпоратион извештавао је о следећим активностима.

  • Приход од пословања: 2.500.000 УСД
  • ЦОГС: 1.400.000 УСД
  • Оперативни трошкови: 400.000 УСД
  • Расходи за камате: 200.000 УСД
  • Порески трошкови: 30.000 УСД

Сада из доле приказаних цифара можемо израчунати бруто добит (приход - ЦОГС)

= $2,500,000 – $550,000

Бруто добит = 1.100.000 УСД

И формула нето добити = бруто добит - оперативни трошак - трошак камата - порез

= $1,100,000 – $400,000 – $200,000 – $30,000

Нето приход = 470.000 УСД

Сада треба да израчунамо зараду пре камата и пореза из две једначине:

Директном методом

= $2,500,000 – $1,400,000- $400,000 = $700,000

Индиректном методом

= $470,000 + $200,000 + $30,000 = $700,000

Предности

  • Може дати назнаку о потенцијалима зараде компаније. То је пресудна фигура која привлачи потенцијалне купце и инвеститоре. Кроз цифру ЕБИТ, инвеститори могу анализирати поврат који могу зарадити од улагања у компанију.
  • ЕБИТ користе инвеститори и повериоци јер им помаже да знају о успеху основних операција пословања без бриге о пореским импликацијама и трошку компаније на структуру капитала. Штавише, они могу једноставно да провере да ли активности предузећа и њихове идеје заиста функционишу у стварном свету или не.
  • У поређењу са осталим финансијским показатељима, зараду пре камата и пореза је лако израчунати, као и лако разумети. Дакле, као корисник, прва цифра која пружа основно разумевање компаније је ЕБИТ.

Ограничење

  • При обрачуну ЕБИТ-а узима се у обзир амортизација. Упоређујући резултате различитих индустрија, постојаће разлике у резултатима амортизације. На пример, ако особа упоређује зараду пре камата и пореза предузећа које има значајан износ основних средстава са приходом предузећа које има мало основних средстава, тада ће због трошкова амортизације предузеће са основним средствима имати мање зараде пре камата и порези јер трошак доводи до смањења нето добити или добити.
  • Компаније које имају велик део финансирања путем дугова сигурно ће имати огроман трошак камата. Зарада пре камата и пореза не узима у обзир такав трошак камата који резултира инфлацијом потенцијала зараде предузећа. Неуважавање трошкова камата може завести инвеститоре, јер постоји могућност да је компанија због лоших продајних перформанси или смањеног новчаног тока узела огромне кредите. Али ЕБИТ не успева да привуче пажњу инвеститора према тако високим дуговима.

Значај

  • Важно је поставити индустријски стандард као репер, правећи упоређивање било које финансијске метрике две компаније. Једноставно поређење оперативне добити две компаније није довољно, јер инвеститору не говори о потенцијалном приходу компаније у поређењу са осталим компанијама које раде у истој индустрији.
  • Такође, неопходно је створити трендове док се процењују потенцијалне компаније које зарађују, попут поређења претходних година са текућом, да би се проверило да ли постоји тренд.

Закључак

Зарада пре камата и пореза мери профит фирме од њеног пословања. Употреба зараде пре камата и пореза није ограничена на њен обрачун, већ се користи и као инпут приликом израчунавања финансијских показатеља као што је однос оперативне марже, однос покривености каматама итд. Такође, за израчунавање степена различитих полуга, треба нам за израчунавање ЕБИТ-а.