Цровн Јевелс Дефенсе (дефиниција, примери) | Како то ради?

Шта је Цровн Јевел Дефенсе?

Стратегија Цровн Јевел Дефенсе је стратегија против преузимања која је током преузимања и преузимања примењивала циљна компанија продајом највреднијих средстава своје компаније само да би се смањила атрактивност од непријатељског преузимања и у основи је крајња стратегија која се примењује на зауставити преузимање.

Објашњење

Цровн Јевелс Дефенсе можемо дефинирати као стратегију одбране при преузимању када се циљна фирма договори да прода или прода своју највреднију имовину трећој страни како би постала мање атрактивна мета стицања.

  • Ова одбрамбена стратегија примењује се како би се избегло будуће непријатељско преузимање од стране друге компаније. Будући да се највреднија имовина продаје пријатељској трећој страни, циљна компанија постаје мање привлачна за непријатељског понуђача.
  • Пријатељска трећа страна којој се продају вредне ствари позната је као бели витез. Будући да циљно предузеће постаје мање атрактивно, на крају би могло приморати компанију набављача да повуче понуду.
  • Када овај непријатељски понуђач откаже своју понуду, циљна компанија поново откупљује ту имовину од пријатељске треће стране по унапред одређеној цени. Дакле, ова врста одбрамбене стратегије не уништава увек циљну компанију.

На пример, у телекомуникационој компанији истраживачки и развојни тим (Р&Д) је изузетно драгоцено одељење. Ова дивизија назива се круном драгуља телекомуникационе компаније. Када се поднесе непријатељска понуда, компанија може одговорити на ову непријатељску понуду продајом свог одељења за истраживање и развој другој компанији или издвајањем у засебну корпорацију.

Шта су Цровн Јевелс?

Највредније јединице корпорације засноване на карактеристикама попут профитабилности, вредности имовине и перспективе познате су као Цровн Јевелс. Крунски драгуљи такође могу да укључују делатност која производи најпопуларније предмете које компанија продаје или одељење које поседује сву интелектуалну својину за одређени пројекат који би могао имати велику вредност у будућности након завршетка пројекта. Цровн Јевелс корпорације заштићени су и добро се чувају и омогућавају одређеним људима приступ пословним тајнама и заштићеним информацијама, јер крунски драгуљи вреде много новца.

Крунски накит компаније разликује се од осталих предузећа, јер то зависи од индустрије и природе посла. Да бисмо у потпуности разумели ову стратегију, морамо бити свесни шта су драгуљи од круне.

Како Цровн Јевел ради?

Погледајмо процес ове одбрамбене стратегије -

  • Компанија Кс даје понуду за преузимање компаније И.
  • Компанија И не одобрава понуду и одбија је.
  • Компанија Кс и даље наставља аквизицију и нуди компанији И премију од 15% за куповину својих акција.
  • У овој ситуацији, компанија И контактира пријатељску независну компанију - компанију З ради куповине вредних средстава компаније И. Две компаније - компанија И и компанија З потписују споразум да ће компанија И откупити своју имовину уз малу премију чим непријатељски понуђач - компанија Кс повуче своју понуду.
  • Будући да се продаје највреднија имовина компаније И, компанија Кс повлачи своју понуду јер компанија И постаје мање атрактивна за стицање.
  • Будући да је непријатељски понуђач - компанија Кс нестао са слике и повукао своју понуду, компанија И откупљује имовину од компаније З по унапред одређеној мало премијској цени.

Из поступка се може закључити да у одбрани крунских драгуља циљна компанија намерно уништава своју вредност продајом своје највредније имовине и убија компанију да би спречила њено стицање. Пошто циљна компанија распрода драгоцену имовину, она постаје мање атрактивна за потенцијалног понуђача.

Пример - Сун Пхарма против Таро

Сун Пхарма против Таро можемо сматрати савршеним примером Цровн Јевелс Дефенсе. Постигнут је споразум између компаније Сун Пхарма и израелске компаније Таро у вези са спајањем компаније Таро у мају 2007. године. Неко кршење услова догодило се према Таро-у и једнострано је раскинула овај уговор са компанијом Сун Пхарма. Упркос стицању 36% удела за 470 круна, Врховни суд Израела је наложио компанији Сун Пхарма да не закључи посао. Таро је применио разне одбрамбене стратегије попут одбране од драгуља и распродао је своју ирску јединицу, уз неоткривање финансијских података како би се Сун Пхарма држао подаље. Договор између Сун Пхарма и Таро још увек се назире у неизвесности.

Закључак

Често се претпоставља да стратегија одбране од драгуља у основи уништава циљну компанију и убија је. Али ово је заблуда. Ова стратегија се такође може користити на бољи начин када циљна компанија распрода драгоцену имовину пријатељској трећој страни и касније откупи ту имовину након што непријатељски понуђач повуче своје понуде.