ЦИМА вс ЦФП - Који акредитив је погодан? |. | ВаллстреетМојо

Разлика између ЦИМА и ЦФП

ЦИМА је скраћеница од Цхартеред Институте оф Манагемент Аццоунтантс и овај курс више наглашава пословну етику, расподелу имовине, инвестициону политику, процену учинка и анализу ризика, док ЦФП је скраћеница од сертификованог финансијског планера и овај курс се фокусира на пружање стратешких савета о разним темама које спадају у надлежност пореза и инвестиција.

Избор између ЦИМА (сертификованог аналитичара за управљање инвестицијама) и ЦФП (сертификованог финансијског планера) тежак је избор јер су обе опције саме по себи подједнако добре. Они могу помоћи вашој каријери да постигне жељени подстицај. Међутим, курс мора да се уклапа у вашу амбицију у каријери. Како бисмо вам помогли да одаберете прави курс за ваше блиставе каријерне тежње, детаљно анализирамо курсеве истичући обим оба курса. Испод је структура онога што ћемо разумети у овом посту.

ЦИМА вс ЦФП Инфограпхицс


Време читања: 90 секунди

Хајде да схватимо разлику између ова два тока уз помоћ овог ЦИМА вс ЦФП Инфограпхицс.

Шта је ЦИМА (сертификовани аналитичар за управљање инвестицијама)?


Познато је да је ЦИМА најпрестижнији курс када се глобално пословање узме у контекст. Овај курс нуди Удружење консултаната за управљање инвестицијама (ИМЦА). Поседовање ЦИМА сертификата даје вам знање за доношење критичних стратешких одлука у било ком послу. Они који желе да достигну ниво напредних инвестиционих консултаната настављају ЦИМА. Њихова главна улога је пружање здравих смерница међународним инвеститорима. ЦИМА сертификат осигурава да сте прошли 3 године опсежне праксе као инвестициони саветник. Управни одбор ИМЦА такође пажљиво прати евиденцију етичког понашања кандидата који се појављују на ЦИМА-и. Непрекидно образовање од 40 сати потребно је похађати сваке две године како би се одржао сертификат.

Шта је сертификовани финансијски планер (ЦФП)?


Сертификациони испит сертификованог финансијског планера (ЦФП) организује Одбор студената сертификованог финансијског планера. Ова сертификација укључује свеобухватне студије финансијског планирања и настоји да покрије низ тема као што су акције, обвезнице, порези, осигурање, планирање пензионисања , и планирање имања. Овлашћени финансијски планери блиско сарађују са појединцима како би им помогли у процени њихових финансијских одлука како би постигли максималан профит. Образовне квалификације потребне за ЦФП су дипломе акредитованог колеџа или универзитета и трогодишње искуство као финансијски планер са пуним радним временом или еквивалентно непуно радно време. Ова потврда захтева континуирано образовање од тридесет сати сваке две године.

ЦИМА вс ЦФП


Да бисмо направили поређење између оба курса, прво морамо да разумемо обим оба курса. Иако се ЦИМА више фокусира на расподелу имовине, пословну етику, анализу ризика, инвестициону политику и процену учинка, курс ЦФП се врти око пружања стратешких савета о темама које спадају у категорију пореза и инвестиција. Спровођење ЦФП сертификата такође отвара могућност вођења каријере у различитим секторима, укључујући банкарство, управљање богатством, саветодавне услуге, берзанско посредовање итд. Стога се може рећи да је за холистичкији приступ каријери у бизнису ЦФП курс који ће вам помоћи да то постигнете.

Зашто се бавити ЦИМА-ом?


ЦИМА је важан сертификат с обзиром на то да данашњи клијенти захтевају софистицирана решења за своје пословне изгледе како би максимизирали своју добит. Цертификацију за ЦИМА организује ИМЦА која се бави пословном етиком, па стога ЦИМА осигурава да сте се придржавали строгог етичког кодекса понашања, а ако вас прогласе кривим, са вама ће водити комисија за професионални преглед. ЦИМА сертификат побољшава ваш професионални статус и отвара могућност за рад са непосредним клијентима и показује да сте посвећени даљем усавршавању свог знања.

Зашто се бавити ЦФП-ом?


У данашњем свету постоји неповољна потреба за квалитетним финансијским планером. Будући да је ЦФП, то проширује ваше способности размишљања и помаже вам у постизању финансијских циљева ваших клијената на бољи начин. Ако постанете ЦФП, ваша каријера у финансијском планирању може експоненцијално расти. Према истраживању, професионалци ЦФП-а за 26 процената више надокнаде од осталих финансијских саветника. ЦФП сертификација ствара позитиван утицај на клијенте и јача њихово поверење и они се више ослањају на ваше техничке способности. Заједно са повећаним финансијским изгледима, човек такође доживљава задовољство у својој каријери.

Да би се добио ЦИМА сертификат, потребно је очистити квалификациони испит и испит за сертификацију који се спроводе путем интернета и који се промовишу. Квалификациони испит се може полагати у било ком квалификованом центру за тестирање и морате га поништити одједном, у супротном ћете морати да сачекате још 30 дана да бисте платили накнаду за поновно полагање. Након чишћења квалификационог испита морате се регистровати за регистровану компоненту образовања и тада имате право да се појавите на сертификационом испиту. Испит за сертификат за ЦИМА је четворосатни испит који су домаћини АМП центри за тестирање. Предмети који су обухваћени овом сертификацијом су Основи управљачког рачуноводства, Основи финансијског рачуноводства, Основи пословне математике, Основи пословне економије и Основи етике, корпоративно управљање и пословно право.

За ЦФП сертификат морате да завршите програм регистрован за ЦФП Боард. ЦФП испит за сертификацију се спроводи током рачунарског тестирања (ЦБТ) током петодневног пробног периода сваке године, с тим што је сваки испит доступан сваког марта, јула и новембра. Испит се састоји од 170 питања са вишеструким избором, укључујући питања заснована на сценарију, заједно са самосталним питањима. Испит се састоји од две тросатне сесије одвојене предвиђеном паузом од 40 минута. Главни домени који су обухваћени испитивањем ЦФП-а су успостављање и дефинисање односа клијент-партнер, прикупљање информација неопходних за испуњавање ангажмана, анализа и процена тренутног финансијског стања клијента, развој препорука, саопштавање препорука, спровођење препорука, праћење препорука и вежбање у оквиру професионалних и регулаторних стандарда.

Про врх


Оба курса имају индивидуалне користи и опсег у пословној индустрији и могу се користити за напредовање у каријери. Ако не желите да се ограничите на неколико сектора повезаних са финансијама, требало би да се одлучите за ЦФП, а ако желите да се специјализујете за секторе као што су инвестициона политика и расподела имовине, требало би да наставите са ЦИМА сертификатом.