Циљеви финансијских извештаја | Списак најбољих 4 сврхе

Који су циљеви финансијских извештаја?

Примарни циљ финансијских извештаја је да пружи финансијске информације о компанији на такав начин да може да помогне заинтересованим странама и другим корисницима да донесу економске одлуке, укључујући претходне перформансе и процену тренутне позиције, да предвиде и процене раст компаније и да предвиде њену ситуацију у случају банкрота или било које друге врсте неуспех.

Објашњење циљева / сврха финансијских извештаја

# 1 - Прошли учинак и процена тренутне позиције

Примарни циљ је приказ прошлих перформанси. Будући учинак организације зависи од претходног учинка. С друге стране, друга је представљање тренутне позиције на којој се налази посао у садашњем сценарију. Може приказати врсте имовине у власништву предузећа и обавезе које доспевају до пословног субјекта.

Такође објашњава новчану позицију и комбинацију дуга и капитала доступних у организацији.

Практична примена

Инвеститора или повериоца увек живо занима тренд продаје, нето приход, трошкови, новчани ток и повраћај улагања организације у целини. Ови трендови су корисни за процену прошлих перформанси менаџмента и стога служе као могући показатељи будућих перформанси ентитета. Процена прошлих перформанси и тренутног стања веома је важна за финансијску транспарентност коју захтевају различити доносиоци одлука.

# 2 - Предвиђање нето дохотка и процена раста

Циљ финансијског извештаја лежи у предвиђању изгледа за зараду од нето прихода, а такође се суди и о расту пословања.

  • Финансијски извештај помаже у планирању и предвиђању. Финансијски извештаји помажу менаџменту да усвоји одговарајућу пословну политику тако што захтевају поређење између различитих вршњачких организација. Помаже у предвиђању и припреми буџета пружајући информације у вези са снагама и слабостима пословања.
  • Стога је важност финансијских извештаја за менаџмент у томе што помажу у комуникацији са различитим странама о њиховом финансијском положају. Финансијски директор се позива на финансијске извештаје да би доносио одлуке у вези са дивидендом. Разматрао би остварену добит, дугове које треба отплатити, резерве предвиђене за резерве и одлучивао о расподели дивиденде.
Практична примена

Упоређивањем података о две или више година привредног субјекта може се закључити тренд раста. На пример, ако дође до повећања продаје са повећањем профита, може се закључити да је пословно стање здраво.

Инвеститори, упоређујући инвестиционе алтернативе, пажљиви су према ризику или неизвесности повезаним са очекиваним приносом предузећа.

# 3 - Предвиђање банкрота пословног субјекта и још једног неуспеха

Помаже у праћењу солвентности пословања. Помаже у предвиђању вероватноће банкрота и неуспеха пословних предузећа. Способност ентитета да отплаћује краткорочне и дугорочне обавезе мора увек бити позната.

Практична примена

И менаџери и инвеститори могу предузети превентивне мере како би избегли или умањили губитке како би се одржала солвентност. Корпоративно управљање може донети промене у оперативној политици, финансијској структури или друге потребне промене које се могу укључити.

# 4 - Помозите заинтересованим странама и осталим корисницима да донесу економске одлуке

Пружа основне информације које су потребне заинтересованим странама како би могле да доносе различите економске одлуке попут оне о финансијском положају предузећа.

  • Финансијске институције, попут банака и других зајмодаваца, користе га за доношење одлука о зајму или другим кредитним одлукама. Помаже у одлуци да ли ће се одобрити обртни капитал, продужити дугови попут дугорочног зајма или задужница за финансирање експанзије и других трошкова или не. Ако је одговор да, финансијски извештај помаже у утврђивању повезаног кредитног ризика, одлучивању о условима зајма и условима зајма, као што су колатерал, каматна стопа и датум доспећа. Дакле, повериоци широко користе финансијске извештаје за процену кредитне способности организације.
  • Потенцијални инвеститори користе финансијске извештаје за процену одрживости улагања у посао. Инвеститори често користе финансијску анализу, а припремају је професионалци попут финансијских аналитичара. Стога је важност финансијског извештаја у томе што им помаже у доношењу инвестиционих одлука.

Закључак

Финансијски извештаји су пресудни фактор који осигурава да стварна финансијска слика пословања буде представљена менаџменту и спољним заинтересованим странама. То не само да отвара прозор за познато и образовано доношење одлука и стратешко планирање за заинтересоване стране, већ и финансијски извештаји имају за циљ ублажавање грешака које могу настати услед неслагања бројева у различитим финансијским извештајима.

Разумевање основних финансијских извештаја је неопходан корак ка успешном управљању предузећем.

Такође, тачни финансијски извештаји подстичу поверење у компанију. Изградња поверења такође је веома важан циљ финансијских извештаја.