Обрнуто преузимање (значење, примери) | Облици обрнутог преузимања

Обрнуто значење преузимања

Обрнуто преузимање, такође названо обрнутим ИПО-ом, је стратегија за стављање приватне компаније на берзу преузимањем већ уврштеног јавног предузећа и стога, као резултат, избегава скупи и дуготрајни поступак котирања на берзи путем иницијалне јавне понуде (ИПО). Ове трансакције се могу одвијати и са другим мотивима, само са стратешке тачке гледишта од стране стицаоца, да би се неоргански проширио или побољшао пословне функције, ако вредност види у јавном предузећу.

Различити облици обрнутог преузимања (РТО)

  • Јавно предузеће може размотрити могућност стицања значајног удела у приватном предузећу, разменом већине од 50% власништва (већином времена) јавног предузећа. У таквом случају, приватна компанија постаје подружница јавног предузећа и такође се сада може сматрати јавном
  • Понекад се јавно предузеће спаја са приватним предузећем путем замене деоница. На крају, приватна компанија преузима значајну контролу над јавним предузећем

Примери обрнутог преузимања

# 1 - Њујоршка берза

2006. Њујоршка берза је стекла Арцхипелаго Холдингс и створила „НИСЕ Арца Екцханге“ како би изашла на берзу. Касније се преименовало у НИСЕ и почело је јавно трговање.

# 2 - Берксхире Хатхаваи - Варрен Буффет

Компанија у власништву једног од најбогатијих људи на свету „Варрен Буффет“, Берксхире Хатхаваи, такође је користила ову руту да би изашла у јавност. Иако се Берксхире бавио текстилом, спојио се са приватном осигуравајућом компанијом у власништву Варрена Буффет-а.

# 3 - Тед Турнер - Рице Броадцастинг

Тед Турнер наследио је малу компанију за рекламне паное од свог оца која није добро пословала финансијски. 1970. године, уз ограничену доступност готовине, стекао је другу компанију са седиштем у САД-у под називом Рице Броадцастинг, која је касније постала део медијског гиганта Тхе Тиме Варнер гроуп.

# 4 - Бургер Кинг

2012. године, Бургер Кинг Ворлдвиде Холдингс Инц., ланац угоститељских услуга који послужује пљескавице у својим ресторанима, извршио је обрнуту трансакцију преузимања у којој је јавно наведена корпорација под називом „Јустице Холдингс“, чији је суоснивач познати хедге-фонд ветеран Билл Ацкман, стекао је Бургер Кинг.

Предности

# 1 - Брз процес

Уобичајени начин уврштавања на листу путем Иницијалне јавне понуде траје месецима до годинама због различитих регулаторних захтева, док се уврштавање на попис путем обрнутог преузимања може обавити само у року од неколико недеља. Помаже менаџменту компаније у уштеди времена и напора.

# 2 - Минималан ризик

Много пута, у зависности од микроекономске, макроекономске или политичке ситуације, као и недавних резултата компаније, руководство може одлучити да се врати на одлуку да постане јавно, јер објављивање у том тренутку можда неће наићи на добар одговор инвеститора и то може погоршати процену вредности предузећа.

# 3 - Смањена поузданост на тржиштима

Пре него што изађе у јавност, постоји неколико других задатака које компанија треба да предузме како би створила позитиван осећај на тржишту за свој ИПО, који укључује емисије путева, састанке и конференције. Ови задаци захтевају значајне напоре управе, као и трошкове, јер компанија ангажује инвестиционе банке као саветнике за ове задатке.

Али у случају обрнутог преузимања, зависност од тржишта значајно се смањује, јер компанија не треба да брине о одговору који ће добити од инвеститора са првог уврштавања. Обрнуто преузимање приватно предузеће једноставно претвара у јавно предузеће, а тржишни услови у толикој мери не утичу на његову процену.

# 4 - Мање скупо

Као што је описано у последњем делу, компанија штеди накнаде које се морају платити инвестиционим банкама. Такође се изузимају трошкови који се односе на регулаторне пријаве и припрему проспекта.

# 5 - Предности добијања листе

Једном када је компанија јавна, акционарима постаје лакше да изађу из улагања јер могу да продају своје акције на тржишту. Приступ капиталу постаје лакши, јер компанија може да иде на секундарне котације кад год јој је потребан већи капитал.

Мане

# 1 - Асиметричне информације

У М & Ас-у, процес дубинске анализе финансијских извештаја често се превиди или не укључује толико надзора јер се компаније усредсређују на своје пословне потребе тек у том тренутку. Понекад управа компанија манипулише и њиховим финансијским извештајима како би добила добру вредност за своју компанију.

# 2 - Могућности превара

Компаније-љуске понекад могу злоупотребити ову прилику. Они уопште не послују или су компаније у проблему. Они приватним компанијама пружају сигуран пут до њиховог јавног преузимања.

# 3 - Терет прописа

Много је проблема са усклађеношћу када компанија постане јавна. Брига о овим усаглашеностима захтева значајне напоре, а самим тим менаџмент се прво заокупља сређивањем административних питања, што кочи раст компаније

Ограничења

  • ИПО су профитабилнији: Често се каже да су ИПО прецењени, што повећава процену компаније. То није случај са обрнутим преузимањима.
  • Позитиван осећај створен напорима инвестиционе банке која делује као саветник дотичне компаније помаже компанији да добије добру подршку на тржишту, што се не дешава код обрнутих преузимања.

Закључак

  • Обрнути прегледи пружају изврсну прилику приватним компанијама заобилазећи све сложене процедуре које укључује читав процес добијања листе путем ИПО-а. Они су исплатива алтернатива да такве компаније изађу на берзу.
  • Међутим, узимајући у обзир ограничења обрнутог преузимања и могућности злоупотребе због ограничења која се односе на транспарентност трансакције и недостатак информација, пружа могућност злоупотребе рупа на овом путу компанијама усмереним на финансијски сектор.
  • Стога је неопходно да регулаторна тела имају успостављене одговарајуће оквире за проверу да ли то доводи до губитка капитала инвеститора. Једном када се побрину за такве спољне ефекте, једино о чему треба да се побрине руководство предузећа су додатне одговорности које се појављују као јавно предузеће и које, ако се правилно поступају, могу довести до добрих резултата у будућности.