Упоредите две колоне у Екцелу помоћу Влоокупа (Пронађи подударања)

ВЛООКУП за упоређивање две колоне у програму Екцел & Пронађи подударања

Када је реч о упоређивању једне ствари са другом у екцел функцијама претраживања, то су краљеви, а ВЛООКУП је формула домаћинства за све екцел кориснике. Многи од нас не користе ВЛООКУП у пуној мери, да, кажем у пуној мери, јер постоји много више од традиционалног ВЛООКУП-а, а са ВЛООКУП-ом можемо да радимо и многе друге ствари. Дакле, у овом чланку ћемо вам показати начине упоређивања две колоне података у екцелу помоћу функције ВЛООКУП у екцелу.

Упоредите две колоне у Екцелу помоћу Влоокупа (Пронађи подударања)

ВЛООКУП је функција претраживања која се често користи за прикупљање података, али је многи од нас не користе као податке колоне за упоређивање.

Овај ВЛООКУП за упоређивање два ступца у Екцел предлошку можете преузети овде - ВЛООКУП за упоређивање два ступца у Екцел предлошку
  • Када се подаци из две колоне поређају као доле, користићемо ВЛООКУП да бисмо видели да ли колона 1 укључује колону 2 или не.

  • Морамо да подударимо да ли „Листа А“ садржи све вредности „Листа Б“ или не, то се може урадити помоћу функције ВЛООКУП. Прво отворите функцију ВЛООКУП.

  • Напоље вредност претраживања ће бити вредност ћелије Ц2 јер упоређујемо да „Листа А“ садржи све вредности „листе Б“ или не, па одаберите референцу ћелије Ц2.

  • Низ табела ће бити вредности ћелија „Листа А“, па изаберите опсег ћелија од А2 до А9 и учините га апсолутном референцом ћелије.

  • Следи „Цол Индек Нум“, тј. Од изабраног низ табела из које колоне нам је потребан резултат. Пошто смо одабрали само једну колону, наш „Цол Индек Нум“ ће бити 1.

  • Преглед домета је да тражимо тачно подударање, па одаберите ФАЛСЕ као аргумент или можете унети 0 као вредност аргумента.

  • У реду, завршили смо са формулом, затворимо заграду и притисните тастер Ентер да бисмо добили резултат.

Дакле, где год да имамо „# Н / А“, то значи да те вредности не постоје у колони „Листа А“.

Али погледајте вредност броја 7 у „Списку Б“ је „Дрво ума“, али на „Списку А“ исто име компаније је написано пуном речју као „Минд Трее Софтваре Цо.“ (ћелија А6). Дакле, у таквим случајевима ВЛООКУП не може ништа да уради.

Делимично тражење помоћу заменљивих знакова

Као што смо видели горе, ВЛООКУП захтева да вредност претраживања буде потпуно иста и на „Листу А“ и на „Листу Б“. Чак и ако постоји додатни простор или знак, не може се подударати с резултатом. Али иста формула ВЛООКУП може се подударати са подацима из две колоне ако за вредност претраживања пружимо џокер знакове.

Дакле, тај џокер знак је звездица (*), док пружа вредност претраживања пре и после вредности тражења потребно је да спојимо овај џокер знак.

Као што видите горе, спојио сам вредност претраживања са посебном џокер звездицом (*) пре и после вредности претраживања помоћу знака амперсанд (&).

Сада попуните формулу пратећи већ приказане кораке.

Сада, погледајте резултате, у претходном примеру смо имали грешке у редовима 2 и 7, али овог пута смо добили резултат.

  • Сигурно се питате како је то могуће?
  • То је углавном због џокер знака звездице (*). Овај џокер одговара било којем броју знакова за наведену вредност. На пример, погледајте вредност Ц3 ћелије, на њој пише „ЦЦД“, а у ћелији А5 имамо пуни назив компаније „Цоффеедаи Глобал Лтд (ЦЦД)“. Јер у низ табела имамо реч „ЦЦД“, џокер је подударао ову реч предузећа у кратком облику са целокупним називом компаније на „Списку Б“.
  • Слично томе, у ћелији Ц7 имамо назив компаније „Минд Трее“, али у „Списку А“ (ћелија А6) имамо пуно име компаније као „Минд Трее Софтваре Цо“, тако да у „Списку А“ постоје додатни знакови. Будући да смо дали џокер знак, он се подудара са преосталим делом речи и враћа пуни резултат.
  • Напомена: Ова џокер метода није препоручена метода, јер у сваком тренутку може погрешити. Дакле, ако нисте сигурни у податке које имате, немојте их користити и ослањајте се на њих.

Ствари које треба запамтити

  • ВЛООКУП се може подударати само ако је тражење потпуно исто као у низу табеле.
  • Звездица са џокер знаком може се подударати са било којим бројем знакова ако је исти низ речи доступан са низом табела.
  • ВЛООКУП не захтева нужно да све вредности ћелија буду уредно сортиране и организоване по абецеди.