Финансирање дуга према капиталу | Топ 10 разлика

Разлике између финансирања дуга и капитала

Примарна разлика између финансирања дуга и капитала је да је финансирање дугом процес у којем компанија прикупља капитал продајом дужничких инструмената инвеститорима, док је капитално финансирање процес у којем компанија прикупља капитал продајом акција предузећа јавности.

Дуг Пепсија према капиталу износио је око 0,50к у периоду 2009-1010. Међутим, почео је брзо да расте и тренутно износи 2.792к. Шта ово значи за Пепси? Како се драматично повећао однос дуга и капитала? Која је кључна разлика? Како то утиче на финансијску снагу компаније?

Шта је финансирање дуга?

Дуг значи позајмљивање новца, а финансирање дуга значи позајмљивање новца без давања својих власничких права. Финансирање дугова значи да морате платити и камату и главницу на одређени датум; међутим, уз строге услове и договоре из разлога што ако услови дуга нису испуњени или ако не успеју, онда постоје озбиљне последице са којима се треба суочити.

Обично су каматна стопа и рок доспећа или датум поврата дужничких кредита фиксни или о којима се претходно расправља. Отплата главнице може се извршити у целости или делимично у складу са уговором о зајму. Дуг може бити облик зајма или у облику продаје обвезница; међутим, они не мењају услове задуживања. Зајмодавац новца може потраживати новац назад према уговору. И стога је позајмљивање новца компанији обично сигурно, јер ћете пркосно вратити главницу заједно са уговореним каматама изнад истих.

Финансирање дуга може бити и сигурно, а неосигурано финансирање је обично гаранција или сигурност да ће кредит бити исплаћен; ово обезбеђење може бити било које врсте. Насупрот томе, неки зајмодавци ће вам позајмити новац на основу ваше идеје или добре воље вашег имена или вашег бренда. Различите врсте осигурања могу се понудити за коришћење дужничког финансирања заснованог на сигурности или се дужничко финансирање може користити и као друга врста неосигураних зајмова.

Шта је капитално финансирање?

Предузећу је потребан новац или додатни новац да би увек растао. Ова средства се могу прикупити било задуживањем или капиталним финансирањем. Сад кад знате за финансирање дуга, објасните нам финансирање из капитала. За разлику од дужничког финансирања, капитално финансирање је процес прикупљања средстава продајом акција предузећа финансијеру.

Продаја акција даје власнички интерес компаније финансирачу. Проценат власништва датог финансијеру зависи од износа уложеног у компанију. Финансије су потребне за сваки посао и у свакој фази пословања, било да је то покретање или раст компаније.

Власничко финансирање је друга реч за власништво у предузећу. Обично компаније воле капитално финансирање, јер инвеститор сноси сав ризик у случају пословног неуспеха, инвеститор је такође у губитку. Међутим, губитак капитала је губитак власништва, јер вам капитал даје право гласа у пословању компаније и углавном у тешким временима компаније.

Поред само власничких права, инвеститор такође добија и нека потраживања будуће добити у компанији. Задовољство власничким уделом долази у различитим облицима; на пример, неки инвеститори су задовољни власничким правима; неки су задовољни примањем дивиденде. Насупрот томе, неки инвеститори су срећни због повећања цене акција компаније.

Постоје различити разлози и захтеви за улагање у организацију. Погледајте доле наведене напомене да бисте сазнали више.

Дуг вс. Инфограпхицс финансирања капитала

Погледајмо главне разлике између дуга и финансирања из капитала.

Кључне разлике

  • Финансирање дуга није ништа друго него позајмљивање дугова, док се капитално финансирање састоји од прикупљања и повећања основног капитала нудећи акције јавности.
  • Извори финансирања дуга су банкарски зајмови, корпоративне обвезнице, хипотеке, прекорачења, кредитне картице, факторинг, трговински кредити, куповина на рате, зајмодавци осигурања, компаније засноване на имовини итд. Насупрот томе, извори финансирања капитала су анђеоски инвеститори, корпоративни инвеститори, институционални инвеститори, компаније ризичног капитала и задржана добит.
  • Власничко финансирање је мање ризично у поређењу са финансирањем дуга. Зајмодавци дугова неће стећи право да утичу на руководство уколико у споразуму није другачије наведено. Насупрот томе, власници капитала ће дефинитивно утицати на управљање. Дугови се могу претворити у капитал ако је исти поменут у уговору, док је претварање капитала у дугове готово немогуће. Трајање преузимања дугова остаје одређено, док трајање за које се одлучило капитално финансирање остаје неодређено. Дугови имају датум доспећа и на њих треба обезбедити фиксну каматну стопу. Супротно томе, власничко финансирање нема датум доспећа, а дивиденде се морају давати на исти, и то такође, када компанија остварује добит.

Упоредна табела

Основа разликеДугКапитал
ЗначењеСредства позајмљена од финансијера без давања власничких права;Средства која је компанија прикупила давањем власничких права инвеститора;
Шта је то за компанију?Финансирање дуга је зајам или обавеза предузећа.Капитално финансирање је имовина предузећа или предузећа поседују средства.
Шта то одражава?Финансирање дуга је обавеза према предузећу.Капитално финансирање даје инвеститору власничка права.
ТрајањеДуговно финансирање је релативно краткорочно финансирање.С друге стране, капитал је дугорочно финансирање компаније.
Статус зајмодавцаФинансирање дуга је зајмодавац компанији.Акционар предузећа је власник предузећа.
РизикДуг потпада под ниско ризичне инвестиције.Капитал спада у ризична улагања.
Врсте финансирањаФинансирање дуга може се категорисати по орочним зајмовима, задужницама, обвезницама итд.Акције и акције могу категоризовати капитал.
Исплата инвестицијеКредиторима се исплаћују камате изнад и изнад финансираног износа.Акционари компаније добијају дивиденду на однос деоница које држи / добити коју компанија заради.
Природа повраткаКамата која се плаћа зајмодавцима је фиксна и редовна и такође обавезна.Дивиденда исплаћена акционарима је променљива, нередовна, јер у потпуности зависи од зараде компаније.
СигурностДа бисте осигурали новац, потребна је сигурност. Међутим, неколико компанија прикупља средства чак и без давања сигурности.Није потребно обезбеђење у случају улагања у компанију као акционар јер акционар добија власничка права.

Пример за анализу дуга у односу на финансирање капитала

Анализа финансирања дуга и капитала нафтних и гасних компанија (Еккон, Роиал Дутцх, БП и Цхеврон)

Испод је графикон односа капитализације (дуг према укупном капиталу) за Еккон, Роиал Дутцх, БП и Цхеврон.

Извор: ицхартс

Примећујемо да се однос капитализације (дуг / дуг + капитал) повећао за већину компанија за нафту и гас. То значи да је током година компанија прикупљала све више и више дугова. То је првенствено због успоравања цена робе (нафте) које утичу на њихово основно пословање, што доводи до смањених новчаних токова и оптерећења њиховог биланса стања.

Извор: ицхартс

Овде треба напоменути следеће важне напомене -

  • Однос капитализације Еккон-а повећан је са 6,5% до 18,0% за 3 године.
  • Однос капитализације БП-а порастао је са 28,4% на 35,1% за 3 године.
  • Однос капитализације компаније Цхеврон повећао се са 8,1% на 20,1% за 3 године.
  • Краљевски холандски однос капитализације порастао је са 17,8% на 26,4% за 3 године.

Упоређујући Еккон са вршњацима, примећујемо да је Еккон однос капитализације најбољи. Еккон је остао отпоран у овом доњем циклусу и наставља да генерише снажне новчане токове због својих висококвалитетних резерви и извршења менаџмента.

Предности Мане

# 1 - Финансирање дуга

Предности
  • Финансирање дуга не даје зајмодавцу право власништва у вашој компанији. Ваша банка или ваша позајмљивачка институција неће имати право да вам кажу како да водите компанију и отуда ће то право бити ваше.
  • Када вратите новац, престаје ваш пословни однос са зајмодавцем.
  • Камате које плаћате на кредите су након одбитка пореза.
  • Можете одабрати трајање зајма. Може бити дугорочни или краткорочни.
  • Ако одаберете план фиксне стопе, знаћете износ главнице и камате, па према томе можете и да планирате свој пословни буџет.
Мане
  • Морате вратити новац у одређеном временском року
  • Превише зајма или дуга ствара проблеме са новчаним токовима који стварају проблеме у враћању дугова.
  • Приказивање превише дуга ствара проблем у прикупљању сопственог капитала, јер инвеститори дуг сматрају ризичним потенцијалом, а то ће вам ограничити способност прикупљања капитала.
  • Ваше предузеће може пасти у велике кризе у случају превише дуга, посебно у тешким временима када продаја ваше организације падне.
  • Трошкови отплате зајмова су високи, а самим тим ово може смањити шансе за раст ваше компаније.
  • Обично се имовина предузећа налази у залогу код зајмодавца како би добила зајам као сигурност отплате зајма.

# 2 - Финансирање капитала

Предност
  • Овде је ризик мањи јер то није зајам и не треба га враћати. Капитално финансирање је врло добар начин финансирања вашег пословања ако не можете приуштити зајам.
  • Заправо сакупљате мрежу инвеститора, што повећава кредибилитет вашег пословања.
  • Инвеститор не очекује тренутни повраћај од своје инвестиције, па стога треба дугорочно сагледати ваше пословање.
  • Морат ћете расподијелити добит и не исплаћивати уплате по зајму.
  • Капитално финансирање вам даје више новца за ширење вашег пословања.
  • У случају да посао пропадне, новац не треба враћати.
Мане
  • На крају можете платити више поврата него што бисте могли платити за банкарски зајам.
  • Можда ћете се свидети одустајања од контроле над својом компанијом у смислу власништва или удела у проценту добити код инвеститора или не.
  • Важно је да дате сагласност или се консултујете са инвеститорима пре него што донесете велику или рутинску одлуку, а можда се нећете сложити са датом одлуком.
  • У случају великог неслагања са инвеститорима, можда ћете морати узети само новчане бенефиције и пустити инвеститоре да воде ваше пословање без вас.
  • Проналажење правих инвеститора за ваше пословање захтева време и труд.

Закључак

Што се тиче финансирања, компанија ће одабрати финансирање из дуга, а не из капитала, јер не би желела да даје власничка права људима; има новчани ток, имовину и способност отплате дугова. Међутим, ако компанија заиста не испуњава услове за горенаведене аспекте испуњавања обавеза са великим ризиком зајмодаваца, радије ће одабрати капитал из капитала, а не дуг.

Када говорите о примеру, увек бисмо вам дали пример стартупа из врло једноставног разлога што ове компаније имају врло ограничену имовину да би је чувале као залог код зајмодаваца. Немају досадашње резултате, нису профитабилни, немају новчани ток, па стога финансирање дуга постаје изузетно ризично. Ту улази капитално финансирање јер инвеститори могу сносити ризик, јер се радују огромним приносима ако компанија успе.

С друге стране, компанија са превише постојећих дугова можда неће моћи да добије више кредита или аванса са тржишта. То је једнако добро као да вам се одузме хипотекарни зајам из једноставног разлога што банке не могу да ризикују да финансирају компанију са слабим новчаним током, лошом кредитном историјом, уз превише постојећег дуга. Овде би компанија требало да тражи инвеститоре.

Изузетно је важно успоставити равнотежу између односа дуга и капитала предузећа како бисте били сигурни да ваше предузеће остварује одговарајући профит. Превише дуга може довести до банкрота, док превише капитала може ослабити постојеће акционаре, а то може штетити повраћају.

Отуда је кључно постизање равнотеже између њих двоје како би се одржала структура капитала предузећа. Па, идеалан однос дуга и капитала је 1: 2, при чему капитал увек мора бити двоструко већи од дуга организације. Двострука количина капитала је гаранција да компанија лако може ефикасно да покрије све губитке које је родила компанија.

Као што сви знамо, изузетно је важно одржавати и одржавати равнотежу свега. Исто важи и за пословање и инвестиције. Одржавање одговарајуће равнотеже између финансирања ваше компаније може вас довести до одговарајућег стварања добити.