Скувајте књиге (значење, примери) | Зашто компаније то раде?

Цоок тхе Боокс Значење

Књига „Кувари“ служи за описивање превара које корпорације обављају ради фалсификовања својих финансијских извештаја, а самим тим и као средство за намерно искривљење финансијских рачуна фирме ради избегавања плаћања пореза или скривања чињеница тако да ситуација чини се да је компанија боља од стварне ситуације која влада.

Манипулацију, у извесној мери, врши врло компанија за уравнотежење буџета и осигуравање континуираног финансирања компаније од инвеститора. Међутим, када ове манипулације пређу одређени ниво када руководиоци компаније пређу границу, то се претвара у корпоративну превару. Ако неки људи кувају књиге, онда би се он могао суочити са озбиљним последицама.

Најбољи примери Цоок тхе Боокс

# 1 - Резервација паушалног плаћања

Компанија може манипулисати евидентирањем паушалних уплата које је примила у финансијској години у којој је примљена, чија услуга треба да се пружа и у наредним финансијским годинама. На пример, компанија КСИЗ доо бави се пружањем различитих услуга својим клијентима. У текућој финансијској години примило је 100.000 УСД од паушалног износа од компаније АБЦ Лтд за пружање услуга у периоду од наредне четири године, укључујући и текућу годину.

Сада је компанија КСИЗ доо укључила целокупних 100.000 америчких долара примљених од АБЦ доо као приход за текућу финансијску годину само да би повећала тренутну добит уместо да је амортизује током трајања уговора о пружању услуге, тј. 25.000 америчких долара (100.000 америчких долара / 4) у текућој години и по 25,00 УСД у наредне три године.

# 2 - Ван билансних ставки

Предузеће може манипулисати финансијским извештајима уз помоћ ванбилансних ставки. На пример, компанија КСИЗ Лтд је створила одвојена зависна предузећа да би сносила оне трошкове које матична компанија не жели да обелодани у својим финансијским извештајима, а може их приказати у књигама рачуна тако основаног зависног предузећа. Ако су створене подружнице засебна правна лица која нису у потпуности у власништву матичног предузећа, онда матична компанија не мора да их евидентира у својим финансијским извештајима; исти се може сакрити од инвеститора компаније.

Примери из стварног живота Цоок тхе Боокс

Неки од примера где су постојале компаније које су кувале књиге укључују познате компаније Аделпхиа, Енрон и Ворлдцом, где су тврдили да у њиховим финансијским евиденцијама постоји милијарда имовине, која у стварности није постојала.

Зашто компаније кувају књиге?

То су манипулације у финансијским евиденцијама компаније, које нису дозвољене и представљају незаконит чин. Компанија то ради да би представила своју бољу слику пред заинтересованим странама или сакрила чињенице од заинтересованих страна, за које не жели да знају. То је противправно поступање, тако да никакве предности у томе нису присутне; уместо тога, ако неко буде проглашен кривим за манипулисање у књигама предузећа, то ће се третирати као превара, а одговорно лице може бити кажњено за такву неправду.

Мане

  • Ако компанија користи књиге кувара, и ако то уђе у обавештење, то ће се третирати као превара, а одговорна особа ће бити одговорна за правне радње за такво незаконито дело.
  • Из перспективе инвеститора и друге заинтересоване стране, ова врста манипулације је проблематична, јер ће дати погрешне информације о финансијском здрављу компаније.

Важне тачке Цоок тхе Боокс

  • Многи занимљиви бројеви присутни у финансијским извештајима компаније могу мотивисати инвеститоре за брзу одлуку о финансијском здрављу компаније и улагању. Али то не би требало чинити јер се само увидом у број не може стећи тачна идеја о компанији. Треба погледати у финансијске евиденције компаније са дужном пажњом да би се разумела тачна слика компаније и да би се уверили да ниједан кувар није урадио књиге.
  • Инвеститори треба да прочитају фусноте дате у финансијским извештајима компаније како би пронашли траг за тражењем истине компаније.

Закључак

Дакле, Цоок тхе боокс је сленг израз који се користи за рачуноводствене трикове који се користе да би финансијски резултат компаније изгледао боље од стварних. Кување књига углавном укључује манипулацију финансијским подацима са мотивом надувавања зараде компаније или дефлационирања трошкова компаније ради побољшања резултата. Упркос многим реформским законима власти у прошлости, дешавају се корпоративна недјела. Постоје различити начини на које компанија може да кува књиге, попут убрзања прихода, одлагања трошкова, убрзања трошкова пре спајања, манипулације ванбилансним ставкама, манипулације пензијским плановима итд.

Гледајући ове ставке и проналазећи скривене ставке из финансијских извештаја компаније, инвеститори могу да се користе као знак упозорења за манипулацију зарадом. Међутим, то не мора нужно значити да компанија припрема књиге; инвеститори треба да пажљиво погледају све ствари пре него што уложе у компанију у коју одлуче да инвестирају.