Принцип подударања рачуноводства (дефиниција, примери)

Који је подударни принцип рачуноводства?

Принцип подударања рачуноводства даје смернице за рачуноводство, према којима сви трошкови треба да се евидентирају у билансу успеха периода у коме се остварује приход који се односи на тај трошак. То значи да би трошкови који се уносе на дебитну страну рачуна требали имати одговарајући књиговодствени унос (као што захтева систем двоструког књиговодства рачуноводства) у истом периоду, без обзира на то када је стварна трансакција извршена.

Примери подударања принципа

# 1 - Обрачунати трошкови

Рецимо да сте за неки посао унајмили раднике по уговору и пристали да им платите 1000 долара. Посао се обавља у месецу јулу. Међутим, радници су плаћени у месецу августу. Који су трошкови обрачунати у јулу?

Имајте на уму да у складу са принципом рачуноводства, за трошкове стварни датум плаћања није битан; Важно је напоменути када је посао завршен. У овој студији случаја посао је завршен у јулу. Ово евидентирање тако насталих трошкова (без обзира на стварно плаћање или не) и његово подударање са повезаним приходом познато је као Принцип подударања рачуноводства.

# 2 - Расходи за камате

Рецимо да посудите 100.000 америчких долара од банке да бисте започели посао. Годишња камата коју пристанете да платите је рецимо 5%. Исплата камата врши се на крају године у децембру. Који су расходи за камате обрачунати у месецу јулу?

Платићете укупну камату од 100.000 к 5% = 5.000 УСД. Морате ускладити трошак камата са приходом сваког месеца.

Расходи за камате који ће се евидентирати за 1 месец (јул) = 5000 УСД / 12 = 416,6 УСД

# 3 - Трошкови амортизације

1. јула год. омогућава претпоставимо да купујете машину вредну 30.000 америчких долара, а њен век употребе је пет година. Како ћете снимати трошкови за ову трансакцију у месецу јулу?

Извештени износи у његовом билансу стања за имовину као што су опрема, возила и зграде рутински се смањују амортизацијом.Трошак амортизације захтева основни рачуноводствени принцип познат као принцип подударања рачуноводства.Амортизација се користи за имовину чији живот није неограничен - опрема се троши, возила постају престар и скупа за одржавање, зграде старе и нека имовина (попут рачунара) застарева.

За евидентирање трошкова амортизације по принципу подударања рачуноводства, можете израчунати годишњу амортизацију (метода праве амортизације) = 30.000 / 5 = 6000 УСД годишње. Са овим трошковима амортизације наплаћеним за месец јул = 6000 УСД / 12 = 500 УСД

Свеобухватан пример

  • Џон је 18. децембра почео са услугом прања прозора улажући сопствени капитал од 10.000 америчких долара.
  • Купио је алате потребне за посао вредне 3.000 америчких долара 20. децембра.
  • Џон је 21. децембра запослио два помоћника који су директно запослени у његовој компанији по цени од 4.000 америчких долара по особи месечно.
  • Добио је уговор о прању прозора 22. децембра који ће се обавити 23. децембра, за шта му је клијент 22. децембра платио 500 долара, а преосталих 2.000 долара би му платио 27. децембра након завршетка свечаности.
  • Још један уговор добио је 23. децембра који ће се извршити 5. јануара, за шта му је клијент платио 1.500 долара унапред.
  • Двојици помагача исплатио је зараде од укупно 8.000 долара 2. јануара, пошто компанија исплаћује раднике након краја месеца.

Сада можемо припремити записе у часопису 31. децембра за горњи пример, као на доњој илустрацији:

  • Отуда се из илустрације види да је стварни датум издатака за исплату зарада 2. јануара, али се привремени упис у књиговодствене књиге врши 31. децембра када би требало да буде исплаћен јер је близу тог месеца у које су помагачи радили за Јованову компанију. Ако се говори о потпуном уносу, што се тиче зарада које треба исплатити, видеће се да се износ у оквиру Зараде плаћа нетиран 2. јануара након што се изврши стварна трансакција.
  • Још један пример принципа подударања може се сматрати приходом од услуге који је примљен 27. децембра. Међутим, привремени унос се врши 22. децембра, пошто је Џон примио уговор на овај датум, а као и тог дана ,, он мора да покаже претпостављену вредност трансакције (иако се стварна трансакција одвија на будући датум) .
  • Слично томе, уговор који треба да се изврши 2. јануара је догађај будућег датума. Међутим, уговор је примљен 23. децембра, а готовина је такође плаћена на овај датум. Стога га треба унети као 23. децембра.

Значај подударања принципа рачуноводства

Принцип подударања у рачуноводству уско је повезан са рачуноводством настанка догађаја. Уместо тога, захтева се стриктно праћење система обрачунавања. Израз „приписано рачуноводство” значи све што се обрачунава за одређени период док се не исплати у будућем датуму.

Стога овај принцип изједначава укупне кредите са укупним задужењима (или укупним трошковима са укупним приходом) у одређеном периоду. Постоје привремене ознаке рачуна као што су плаће, рачуни, камате, потраживања и потраживања, итд., Који се нето умањују када и када се изврши стварна трансакција.

Дакле, биланс стања генерисан након стварне извршене трансакције неће одражавати ове рачуне, јер се износ на тим рачунима нето одмиче са претпостављеним рачуном, а ти рачуни не садрже износ све док и уколико не буде потребно извршити нову трансакцију на будући датум. У билансу стања, ови рачуни (ако имају унети важећи износ) се наводе у оквиру Текућа имовина или Текуће обавезе на основу природе рачуна.

Врло добар пример обрачунског система је купонска исплата обвезница (или, у том погледу, било које улагање које доноси приносе на основу одређене фреквенције). Купон који ће платити издавалац обвезнице акумулира се од датума издавања до исплате. Отуда у књизи рачуна издаваоца постоји одређени износ који се односи на купон који се инвеститорима исплаћује месечно. Назива се обрачуната камата за инвеститора (и има релативне услове у погледу осталих редовних повраћајних инвестиција).

Последње мисли

Принцип подударања рачуноводственог система је, који следи двокњижни књиговодствени систем. Користећи овај принцип, рачуноводствени систем даје врло јасну слику углавном текуће активе и текућих обавеза предузећа, што помаже инвеститорима и другим финансијским аналитичарима да схвате вредност предузећа и колико добро њиме се управља. Уз помоћ прилично неких омјера одређује се учинак компаније, што помаже инвеститорима да се одлуче за инвестиције.