Оперативни закуп (Значење, примери) | Како функционише оперативни закуп?

Значење оперативног најма

Оперативни закуп је врста закупа који омогућава једној страни, која се назива закупац; да користи имовину у власништву друге, странке која се назива закуподавцем, за узврат на закупнине за одређени период која је мања од економских права на имовину и без преноса било каквих права власништва на крају периода закупа.

То једноставно значи механизам путем којег власник средства или опреме (званично назван закуподавац) омогућава кориснику (званично названом закупац) да користи средство одређено време, које је краће од просечног економског века основног средства . Закупац је дужан да редовно плаћа закупнине или рате у замену за право коришћења имовине у договореном временском периоду уколико закуподавац не може вратити имовину и закључити уговор ништав. Суштинска тачка разматрања је да неће доћи до преноса власништва. Такав уговор је користан за обе стране и пружа им јединствене могућности да искористе своју имовину на најбољи могући начин.

За даваоца лизинга пружа механизам за зарађивање фиксне камате на средство које иначе не само да доноси повраћај већ се и амортизује из дана у дан. За закупца пружа механизам за коришћење средства или опреме без стварне куповине. Оперативни закуп путем фиксне рате је мањи од куповине опреме са тржишта.

Пример уговора о оперативном закупу

Размотримо фирму АБЦ која се бави производњом ауто-делова, који се на крају испоручују глобалним произвођачима аутомобила. Да би проширила своје пословање, нашој производној фирми је потребно више машина за пресу. Рецимо да је тржишна цена сваке машине 5.000.000 УСД, а фирми су потребне најмање 2 такве машине за своја два производна погона. Управа не жели да уложи значајан капитал док се не увери у потражњу. У таквом сценарију, они могу да одлуче да закупе машину за закуп за 5000 долара месечно. Отуда би стварни трошак за фирму износио 10.000 УСД месечно (узимајући у обзир обе машине).

Такав механизам помоћи ће фирми у испуњавању стратешких иницијатива за проширивање производних капацитета на много мањи износ без преузимања било каквог пословног ризика. Оно што је изгубило је власничко право, што у овом тренутку није највеће питање због којег је менаџмент забринут. Када фирма тестира воде и увери се у доступну потражњу, могу да купе машине са тржишта.

Предности

  • Опрема потребна за кратко трајање - Овај закуп има смисла када опрема која је у питању није дугорочно потребна. Руководство може закупити опрему на делић износа, а преостали износ искористити за стварање профитабилнијих прилика.
  • Опрема може застарети - Корисно је када постоји опасност да опрема у блиској будућности застари. Нарочито у индустријама које пролазе кроз поремећаје, овај ризик се појачава много више и може угрозити профитабилност предузећа. То је разлог зашто се многе технолошке компаније одлучују за ПААС - платформу као услугу и ИААС - Инфраструктуру као услугу или услуге у облаку које нуде технолошки гиганти попут Амазона и Мицрософта. Предузећа се могу заштитити плаћањем малог износа од било каквих поремећаја у овим областима, јер ће сваки такав ризик сносити ови технолошки гиганти.
  • Тесни новчани ток - Фирма која пролази кроз невоље може се одлучити за оперативни закуп, јер ће јој то помоћи да настави са свакодневним оперативним активностима, а да не ризикује пуно свог капитала.
  • Пореске олакшице - Овај закуп пружа пореске олакшице. Трошкови закупа могу се одбити од оперативних трошкова током периода плаћања. Непотребно је рећи да такве пореске олакшице могу уклонити свако ограничење новчаних токова фирме које воде ка бољем финансијском здрављу.

Мане

  • Трошкови финансирања - Уз овај закуп повезани су трошкови финансирања. У уговору је уграђена каматна стопа коју фирма мора прихватити иако може изгледати мало изнад преовлађујуће тржишне стопе. Такав механизам излаже фирму ризику од каматних стопа и могао би довести у питање стратегију управљања усмерену на лизинг, а не на куповину опреме.
  • Смањен принос за власнике капитала - У уговору о лизингу, фирма није власник опреме. Да је у власништву, то би било средство, али у условима оперативног закупа то се реализује као обавеза на финансијским извештајима. То доводи до смањеног поврата на капитал за акционаре.

Важне напомене

  • Оперативни закуп се евидентира као ванбилансне ставке, што ефективно значи да основно средство и све с њим повезане обавезе попут плаћања закупнине или било које рате у будућности неће бити евидентирани у билансу стања закупца. Омогућава фирмама да одржавају однос дуга и капитала на ниском нивоу и у дозвољеним границама, избегавајући било какве црвене заставице и од власника капитала и од власника дуга.

    Историјски ефикасно коришћење таквог закупа помогло је глобалним фирмама да држе милијарде долара имовине и обавеза, а да их не евидентирају у билансима стања. Међутим, према новом правилу, јавна предузећа би требала на одговарајући начин евидентирати све оперативне најмове дуже од 12 месеци.

  • Да би се оперативни закуп могао ефикасно уобличити и избећи било каква беса регулатора, неопходно је да се добро разликује од закупа капитала. То ефективно значи да не би требало да дође до преноса власништва на крају договореног временског периода, а трајање уговора о закупу не би требало да буде дуже од 75% економског века основног средства.

    Неки уговори о закупу такође осигуравају да садашња вредност рата на рате не би требало да пређе 90% тренутне тржишне вредности опреме, а уговор би требало да буде ослобођен било које опције повољне куповине.

  • Обично се све врсте имовине и опреме могу изнајмити као оперативни закуп. Нпр. Авиона, машина, земљишта или некретнина или неке пословне опреме.

Закључак

Оперативни закуп пружа користи предузећима, посебно фирмама у настајању које су везане за готовину и немају луксуз расположивог капитала на захтев. Пружа механизам путем којег могу да наставе своје пословање путем услуга опреме или машина, а да заправо не поседују основну имовину.