Формула нето имовине | Корак по корак израчунавања нето имовине са примерима

Формула за израчунавање нето имовине

Нето имовина се може дефинисати као укупна имовина организације или предузећа, умањена за њене укупне обавезе. Број нето имовине може се израчунати са акционарским капиталом предузећа. Један од најједноставнијих начина за израчунавање нето имовине је коришћење доње формуле.

Нето имовина = Актива - Обавезе

Израчун нето имовине корак по корак

Израчун нето имовине је прилично једноставан и лак је за разумевање. Морамо да покријемо три корака, а затим ћемо добити вредност нето имовине.

  • Корак 1: Прво, морамо израчунати укупан износ имовине, што је десна страна биланса стања. Такође се може узети укупна имовина, или ако је доступна само пробна биланца, тада морамо да додајемо средства једну по једну, а затим имамо укупан збир имовине.
  • Корак 2: Након корака 1, можемо на сличан начин израчунати укупан износ обавеза које је фирма дужна да плати или је дужна негде у будућности. Као и корак 1, тако се може додати ред по ред обавеза и добити укупан износ обавеза. Укупне обавезе могу обухватати укупне позајмице, резервисања, текуће и остале дугорочне обавезе.
  • Корак 3: У последњем кораку треба само да одузмемо укупни износ израчунат у кораку 1, а то је укупна актива од укупних обавеза, који је израчунат у кораку 2.

Примери

Овај образац за формулу нето имовине може се преузети овде - предложак за Екцел за формулу нето имовине

Пример # 1

ПКР Лтд је у фази финализације својих пословних књига, а директор компаније жели да зна која је њихова нето имовина. Испод су информације извучене из њиховог пробног биланса; морате израчунати нето имовину.

Решење:

Дакле, израчунавање нето имовине може се извршити на следећи начин.

Па, ово је директан пример израчунавања нето имовине.

Нето имовина = 10.500.000 УСД - 5.500.000 УСД

Нето имовина ће бити -

Нето имовина = 5.000.000 УСД

Дакле, нето имовина ПКР доо износи 5.000.000 УСД.

Пример # 2

ХДФЦ банка једна од водећих банака у индустрији и једна од најбољих банака која послује у Индији. Сем, који је водећи аналитичар у ЦРИСИЛ-у, тражи нову прилику, а један од критеријума за проверу залиха је да нето имовина компаније не сме бити негативна нити нула.

Испод извода из БС (забележено на кр.) За период који се завршио 2018. године.

Потребно је да процените да ли ће горе наведена залиха бити на Самовом списку прегледа?

Решење:

Овде нам је дато неколико променљивих са стране пасиве и неколико променљивих са стране имовине. Прво морамо израчунати укупну имовину, а затим укупне обавезе.

Корак 1: Обрачун укупних обавеза

Корак 2: Израчун укупне активе

Корак 3: Горњу једначину можемо користити за израчунавање нето имовине:

Нето имовина = 11,03,232.77 - 9,93,633.64

Нето имовина ће бити -

Нето актива = 1,09,599.13

Због тога је нето имовина банке ХДФЦ за март 2018. године износила 1.099.599,13, што би угрозило капитал и резерве.

Пример # 3

Кедиа брокер и компанија прате ТАТА моторе, једну од наведених компанија НСЕ. ТАТА мотори недавно трпе због пада продаје свог најпродаванијег производа Јагуар Ланд Ровер, па стога његови удели од тада опадају. Аман, који ради у компанији Кедиа ЛТД., Жели прво да зна нето имовину компаније.

Од вас се тражи да израчунате нето имовину предузећа.

Решење:

Овде нам је дато неколико променљивих са стране пасиве и неколико променљивих са стране имовине. Прво морамо израчунати укупну имовину, а затим укупне обавезе.

Корак 1: Обрачун укупних обавеза

Корак 2: Израчун укупне активе

Корак 3: Горњу једначину можемо користити за израчунавање нето имовине:

Нето актива = 3,52,882.09 - 2,57,454.18

Нето имовина ће бити -

Нето актива = 95427,91

Стога је нето имовина ТАТА мотора за март 2018. износила 95.427,91, што би угрозило капитал и резерве.

Калкулатор нето имовине

Можете да користите следећи калкулатор нето имовине

Средства
Пасива, дугови
Формула нето имовине
 

Формула нето имовине =Средства обавезе
0 – 0 = 0

Релевантност и употреба

Имовина нето од укупних обавеза умањиће се за власнички капитал. У основи, акционари или акционари предузећа или предузећа или предузећа поседују имовину која неће имати заостале зајмове. Ово би било исто као код куће са хипотеком. Капитал или нето имовина куће је вредност куће и одузима се преостали хипотекарни зајам. Нето имовина је сличан концепт.

По жељи власници могу повећати своју нето имовину на неколико начина. Они могу извршити нова улагања у фирму или компанију, или управа или власници могу једноставно оставити вишак добити на банковном рачуну компаније, уместо да позивају на расподелу или дивиденду. Ако власници или акционари или акционари повуку новац из пословања, рецимо у облику расподеле или дивиденде, њихова нето имовина ће се смањити. Однос пасиве и укупне активе ће расти како власници узимају готовину, која је део имовине, из фирме или предузећа.