АКО И у програму Екцел | Како се користи ИФ И функција у програму Екцел?

АКО И у Екцел формули

Ако су у Екцелу две најразличитије функције које су обично угнежђене заједно, у једноставној функцији Иф можемо тестирати само један критеријум, али ако користимо логичку функцију АНД можемо тестирати више критеријума и дати излаз на основу критеријума , користе се на следећи начин = ИФ (Услов 1 И Услов 2, Вредност ако је тачно, Вредност ако је Нетачно).

Објашњено

Употреба формуле ИФ и широко се примењује, јер комбинација две логичке функције омогућава кориснику да процени више услова помоћу функција АНД и на основу резултата функције АНД функција ИФ враћа тачну или нетачну вредност. Формула ИФ у Екцелу је логичка формула која се користи за тестирање и упоређивање израженог услова са очекиваном вредношћу враћањем жељеног резултата ако је услов ТРУЕ или ФАЛСЕ.

С друге стране, функција АНД позната је и као логичка функција, ова формула се користи за тестирање више критеријума при чему враћа вредност ТРУЕ ако су сви наведени услови задовољени или враћа ФАЛСЕ ако је један од критеријума нетачан. Функција АНД се такође може користити са формулом ИФ за враћање жељеног резултата.

Синтакса

Како се користи ИФ И Формула у програму Екцел? (са примерима)

Овај предложак ИФ И Формула Екцел можете преузети овде - ИФ АНД Формула Екцел Темплате

Пример # 1

Размотрите следећу табелу да бисте разумели функционисање функције ИФ и.

Табела има упоредну анализу за станове која се врши на основу старости зграде и типа друштва. У овом примеру бисмо користили комбинацију мање од једнаког оператора екцел и једнаког текстуалним функцијама у услову који треба демонстрирати за функцију ИФ АНД.

Функција која се користи за обављање провере је

= АКО (И (Б2 <= 2, Ц2 = "Затворено"), "Размисли", "")

Испод је снимак екрана услова примењеног на табелу за извршење процене.

Притисните Ентер да бисте добили одговор.

Превуците формулу да бисте пронашли одговор за све станове.

Објашњење: - На основу горњег примера, извршимо проверу да бисмо проценили станове за ћелију Б2 краће од и једнаке две године и тип друштва као затворене заједнице. Дакле, функција ИФ И радиће једно од следећег: -

  • Ако су оба аргумента унесена у функцију АНД ИСТИНА, тада ће функција ИФ означити стан који треба узети у обзир.
  • Ако се утврди да је један од аргумената ФАЛСЕ или су оба аргумента унесена у функцију АНД ФАЛСЕ, тада ће функција ИФ вратити празан низ.

Пример # 2

Функција ИФ И такође може да врши прорачуне на основу тога да ли је функција АНД ТРУЕ или ФАЛСЕ, осим што враћа само унапред дефинисане текстуалне низове.

Размотримо доњу табелу података да бисмо разумели овај приступ за израчунавање путовања запосленика на основу броја примљених поруџбина и учинка као параметара стања АНД.

= АКО (АНД (Б2> = 200, Ц2 = ”А”), Д2 * 10%, Д2 * 5%)

Притисните Ентер и погледајте коначни резултат горњег примера.

Превуците формулу да бисте пронашли бонус свих запослених.

Објашњење: - Критеријуми за израчунавање бонуса се раде ако је услов за број примљених налога већи од једнак 300 и учинак је „А“. На основу резултата функција ИФ ради следеће: -

  • Ако су оба услова испуњена, тада је функција И ИСТИНА, тада се примљени бонус израчунава као плата помножена са 10%.
  • Ако се утврди да је један од оба или оба услова функција ФАЛСЕ би АНД, тада се бонус израчунава као плата помножена са 5%.

Пример # 3

Као што смо видели горе наведена два примера имала су само два критеријума за тестирање и процену услова АНД, али ништа вас не спречава да користите више аргумената или услова да бисте их тестирали на ИСТИНИТО или НЕТОЧНО. Проценимо три критеријума и функцију АНД у доњој табели података.

Позивајући се на табелу података, имамо пет залиха са одговарајућим финансијским показатељима као што су РОЦЕ, РОЕ, однос дуга и капитала и однос ПЕ. Користећи ове параметре анализираћемо акције које ће имати најбољи хоризонт улагања за бољи раст. Дакле, применимо услов да бисмо дошли до резултата.

Као што се може видети у горњој табели, имамо залихе и њихове детаље о параметрима које ћемо користити за тестирање услова за улагање у одговарајуће залихе.

Синтакса која се користи у доњој табели је: -

= АКО (АНД (Б2> 18%, Ц2> 20%, Д2 <2, Е2 <30%), „Инвест“, „“)

  • Притисните Ентер и погледајте коначни резултат горњег примера.

  • Превуците формулу да бисте пронашли критеријуме улагања.

У горњој табели података, функција АНД тестира параметре помоћу оператора и резултирајући излаз генерисан формулом ИФ је следећи:

  • Ако су сва четири критеријума наведена у функцији АНД тестирана и задовољена, тада ће функција ИФ враћати текстуални низ „Инвест“.
  • Ако један или више од четири услова или сва четири услова не задовоље функцију АНД, тада ће функција ИФ враћати празне низове.

Ствари које треба запамтити

  1. Функције ИФ и ИФ у комбинацији не разликују се према текстовима који нису осетљиви на велика и мала слова.
  2. Функција АНД се може користити за процену до 255 услова за ТРУЕ или ФАЛСЕ, а укупна дужина формуле не сме да износи 8192 знака.
  3. Текстуалне вредности или празне ћелије су дате као аргумент за тестирање услова у функцији АНД биће занемарене.
  4. Функција АНД вратиће „#ВРЕДНОСТ!“ ако током процене услова није пронађен логички излаз.