Потпуни образац ЦПА (овлашћени јавни рачуновође) | (Испити, плата)

Потпуни образац ЦПА (овлашћени јавни рачуновођа)

Комплетни облик ЦПА је овлашћени јавни рачуновођа. То је диплома призната широм света, а испите за њу организује и спроводи АИЦПА (такође познат као Амерички институт сертификованих јавних рачуновођа), а претенденти који похађају овај курс могу исту завршити и стећи звање у року од само седам месеци до једне године.

Како постати ЦПА?

  • Он или она мора нужно имати диплому из области рачуноводства.
  • Мора да је завршио укупно сто педесет семестарских часова образовања. Кандидат може да заврши потребна семестрална сата стицањем магистерија, или уписом петогодишњег програма или похађањем постдипломског курса заједно са текућим додипломским курсом, двопредметним или итд.
  • Неки послодавци данас траже запошљавање кандидата који имају ЦПА као и МБА диплома. Аспиранти могу да стекну МБА диплому и удовоље очекивањима послодаваца, као и да истовремено обаве обавезних 150 семестарских сати.
  • Кандидат ће такође морати да положи и квалификује јединствени ЦПА испит који организује АИЦПА.
  • Кандидат ће такође морати да се пријави и добије дозволу да постане овлашћени јавни рачуновођа.
  • Овлашћени јавни рачуновођа ће након добијања лиценце од Државног одбора за рачуноводство морати да настави своје даље образовање активним учешћем у развојним могућностима како би остали у току са све променљивијим захтевима индустрије.

Образовни услови ЦПА

Образовни услови за овлашћеног јавног рачуновођу су дипломе из рачуноводства, заједно са 150 семестарских сати, сертификација за ЦПА (јединствени ЦПА испит) и најмање две године искуства у јавном рачуноводству. Ово такође може размотрити бављење МБА-ом ради испуњавања 30-сатних услова.

Радно искуство овлашћеног јавног рачуновође

Захтеви који се односе на радно искуство за кандидата за ЦПА могу се разликовати од земље до земље. Неке земље / јурисдикције ће захтевати најмање две године искуства у јавном рачуноводству, док су неке земље / јурисдикције такође у реду са радним искуством из нејавног рачуноводства. Државе са системом нивоа И учиниће обавезним да кандидати квалификују испит за овлашћеног ревизора и стекну одговарајуће искуство за добијање сертификата ЦПА, као и за лиценцирање. Државе са нивоом ИИ система издају сертификат чим студент очисти ЦПА испит и омогући му да испуни релевантне захтеве за искуством након тога.

Испити

Испити за овлашћеног рачуновођу су испити на једном нивоу и састоје се од само четири рада. То је МЦК или испитивање питања са више избора. Кандидат ће морати да се појави на овом једностепеном испиту и мораће да одговори на 4 испитна рада, а та питања ће се постављати у облику питања са више избора или МЦК-а.

Испити из ЦПА се изводе из следећих предмета-

  1. Финансијско рачуноводство и извештавање - максимално одређено време од 4 сата
  2. Ревизија и овјера- Максимално одређено време од 4 сата
  3. Регулација- Максимално одређено време од 3 сата
  4. Пословно окружење и концепти- Максимално одређено време од 3 сата

Плата

Просечна плата ЦПА-а у САД-у износи 119.000 УСД према АИЦПА (Удружење међународних сертификованих професионалних рачуновођа). Горе наведена цена не укључује бонусе или било какве подстицаје. То може очекивати просечни прираст од 4 до 5 процената сваке године.

Предности

# 1 - Глобално признање

ЦПА курс нуди и организује АИЦПА ((познат и као Амерички институт сертификованих јавних рачуновођа) који је највеће рачуноводствено удружење на свету. Курс се стога сматра савршеном приликом за професионалце који имају ЦА, ЦС, ИЦВА, МБА у финансијама, ЛЛБ, Б.Цом и М.Цом дипломе и траже сертификат који је признат широм света.

# 2 - Огромне могућности за каријеру

Ово се може применити у разним врстама организација, без обзира на индустрију у којој послују. ЦПА се може пријавити за послове у разним индустријама као што су истраживачке компаније, приватне инвестиционе компаније, инвестиционе банке, узајамни фондови, хеџ фондови, рачуноводствене фирме, ревизорске куће , спајања и преузимања итд.

# 3 - Много лакоће и флексибилности

Аспирант који следи ЦПА може да заврши курс у року од седам месеци до једногодишњег временског оквира. То је мрежни испит који се спроводи на једном нивоу, где ће подносилац пријаве морати да очисти само 4 рада.

Разлика између ЦПА и ЦА

  • ЦПА је скраћени образац који се користи за овлашћеног јавног рачуновођу, док је ЦА скраћени образац који се користи за овлашћеног рачуновођу.
  • ЦПА организује АИЦПА, док ЦА организује ИЦАИ.
  • ЦА је индијски курс и особе са овом дипломом нису много препознате на глобалном нивоу. ЦПА као међународни курс добија признање широм света.
  • ЦА захтева просечно најмање 4 до 5 година да би кандидат испунио своје потребе. С друге стране, појединац који се бави ЦПА-ом може стећи диплому за најмање 7 месеци до 1 године.
  • Кандидат који жели да се бави ЦПА-ом мораће да има диплому Б.Цом, 150 семестарских сати, ЦПА сертификат (јединствени ЦПА испит) и најмање две године искуства у јавном рачуноводству. У случају ЦА, кандидат неће морати да има диплому првоступника. Он или она могу да наставе ЦА одмах по завршетку испита из класе 12.
  • Проценат пролазности у ЦА износи једва 5 процената, док пролазни проценат ЦПА износи скоро 45 процената.

Закључак

Овлашћени јавни рачуновођа је највиши степен који се може постићи на пољу рачуноводства. То је глобално признати курс и појединац са овом дипломом имаће предност у пружању услуга различитим индустријама попут рачуноводствених фирми, ревизорских кућа, спајања и преузимања, хеџ фондова, истраживачких фирми, приватних капиталних компанија, инвестиционих банака итд. Степен ЦПА је погодан за професионалце који траже међународно признање и изврсност у пољу рачуноводства.