Стопа попуњености (дефиниција, формула) | Како израчунати?

Колика је попуњеност?

Стопа попуњености дефинише се као однос изнајмљених јединица према укупном броју расположивих јединица у згради, кули, стамбеној јединици, држави или граду. То је један од критичних и важних концепата за оне инвеститоре који су прилично заинтересовани за бављење трансакцијама некретнина.

Обично играч некретнина купи неколико смештајних јединица и на њима одржавају портфолио. Њихова главна намера је да од таквих јединица остварују приход од закупа. Стога за такве инвеститоре покушавају да процене перформансе портфеља некретнина одређивањем заузетости.

Стопа попуњености је обрнуто повезана са стопом упражњених места. Стопа упражњених места изражава се као однос празних јединица према укупном расположивом простору. Може се раздвојити на физичку и економску.

Формула стопе попуњености

Математички, на физичком нивоу се изражава на следећи начин: -

Стопа заузетости = Укупан број изнајмљених јединица / укупан расположиви простор или јединице

Економска попуњеност је метрика која анализира у смислу бруто потенцијалне ренте коју сакупља власник. Математички се то може изразити на следећи начин: -

Економска попуњеност = Укупна наплаћена бруто кирија / Укупна бруто потенцијална кирија.

Објашњење

Формула за формулу стопе физичке заузетости може се израчунати помоћу следећих корака:

  • Корак 1: Прво одредите број јединица које су на располагању за заузимање.
  • Корак 2: Затим, одредите број заузетих јединица.
  • Корак 3: Затим поделите број заузетих јединица са укупним расположивим јединицама.

Формула за формулу економске заузетости може се израчунати следећи следеће кораке: -

  • Корак 1: У почетку одредите станарину коју пружа свака јединица.
  • Корак 2: Затим одредите збир укупне закупнине која се може добити из портфеља.
  • Корак 3: Затим одредите закупнину која се стварно наплаћује од заузетих јединица и збројите их.
  • Корак 4: Затим поделите бруто приход од закупа са бруто потенцијалном закупнином која се може добити из економске или смештајне јединице.

Примери формуле стопе попуњености (са Екцел предлошком)

Овде можете преузети овај предложак формуле за оцјену заузетости Екцел - Предложак за формулу за оцјену заузетости

Пример # 1

Узмимо пример комерцијалне имовине. Комерцијално имање се састоји од 200 јединица. Број јединица које су заузете износи 140 јединица. Помозите инвеститору да одреди стопу физичке попуњености.

Решење

  • =140/200

Према томе, физичка заузетост комерцијалне имовине износи 70 процената.

Пример # 2

Узмимо пример инвеститора у некретнине који има 20 јединица стамбеног смештаја. Инвеститор може извући 80.000 УСД из читавог портфеља, док 55.000 УСД зарађује од заузетих јединица. Број заузетих јединица износи 15 јединица. Помозите инвеститору да одреди физичку и економску стопу попуњености.

Решење

  • =15/20

Стога је стопа физичке попуњености портфеља 75%.

Израчун економске попуњености може се извршити на следећи начин,

  • =$55000/$80000

Релевантност и употреба формуле попуњености

Висока попуњеност обично значи да се некретнине у потпуности користе за остваривање максималног прихода од закупа. Разлог је тај што даје јасну назнаку колико очекивани новчани токови инвеститор у некретнине може зарадити од свог портфеља. Даље, добро одржаван портфељ некретнина може створити добар ток прихода и може се сматрати маскираним рудником злата или правим новцем.

Укратко, може се закључити да ова стопа помаже у предвиђању сталног тока прихода. Инвеститор може бити заинтересован за инвестирање у тржни центар или средњи тржни центри могу да остваре сталан ток прихода ако настави са инвестицијом. Ако се инвеститор мора суочити са ситуацијом слабе заузетости, инвеститор се мора снажно бавити и лоцирати више станара који могу заузети такве упражњене јединице.

Инвеститор са малом заузетошћу то мора брзо постићи како не би морао сносити трошкове одржавања празних јединица и да може преломити улагања, као и да од тога може надокнадити порез на имовину изведени токови прихода. Поред тога, пошто су ови простори слободни, инвеститор губи прилику да оствари максималан приход.

Инвеститор који се мучи са проблемом продужене ниске стопе заузетости сугерише да јединице нису добро одржаване или да се такве јединице могу налазити на непожељном месту или да се јединице одгајају са лошим грађевинским материјалом. Поред комерцијалних некретнина, закуп има велику примену у болницама, хотелима и стамбеним јединицама за старе и позивним центрима. У позивним центрима, вођа тима обично процењује колико времена сарадник проводи у позивној линији са додељеним сатима.