Ризик ликвидности (дефиниција, пример) | Мерење ризика ликвидности

Шта је ризик ликвидности?

„Ризик ликвидности“ значи „Новчана криза“ на привремени или краткорочни период, а такве ситуације углавном имају негативан ефекат на било коју пословну и профитну организацију. У немогућности да подмири краткорочни дуг или краткорочне обавезе, пословна кућа у већини случајева заврши са негативним обртним капиталом. Ово је позната ситуација која је цикличне природе и догађа се током рецесије или када одређена економија не иде добро. С друге стране, компанија има обавезу да месечно плаћа своје краткорочне трошкове, плаћање повериоцима, краткорочне кредите итд.

Пример ризика ликвидности

  1. Немогућност подмиривања краткорочног дуга због изузетних губитака или штете током пословања.
  2. Није могуће испунити одговарајуће финансирање у одређеном временском оквиру. У већини компанија заснованих на финансирању стартупа постоји ризик од рентабилности. Дакле, ако предузеће не добије следеће финансирање, тада постоји могућност ризика од ликвидности.
  3. Пораст материјалних узрока повећава трошкове производње за концерн. На пример, ризик ликвидности може порасти у ценама робе није добродошао за посао који производи Ауто помоћне уређаје.

На пример, ако анализирамо финансијске показатеље Супрајит Енгинееринг Лтд., открићемо следеће:

  • Приход је порастао на 12,17% у ФГ18 в / с ФГ17
  • Трошкови материјала нарасли су за 16,06%
  • Бруто добит од 45,74% в / с пре 47,56% пре годину дана.

Због пораста цена гвожђа и челика, алуминијума, цинк ће снизити почетну маржу пословања због већих трошкова сировина.

Мерење ризика ликвидности

Једно од главних мерења ризика ликвидности је примена текућег коефицијента. Тренутни коефицијент је вредност текућих или краткорочних обавеза према текућим обавезама. Сматра се да је идеалан однос већи од 1, што сугерише да фирма има способност да плати своје текуће обавезе из своје краткотрајне имовине.

Акције Сеарс Холдинга пале су за 9,8% због континуираних губитака и лоших кварталних резултата. Ни Сеарсов баланс не изгледа превише добро. Монеиморнинг је прогласио Сеарс Холдинг једном од пет компанија које би ускоро могле банкротирати.

Узмимо још један пример ризика ликвидности компаније Руцхира Паперс Лтд (индијска компанија.

Следе табеле текуће активе и текуће пасиве Руцхира Паперс Лтд за годину која се завршила ФГ17 и ФГ18. Тако из датих података можемо извести следеће.

  • Приход је порастао за 6,14% међугодишње, добит пре повећања пореза за 25,39% са ПБТ маржом од 12,83% у ФГ18 наспрам 10,84% у ФГ17.
  • Маржа нето добити износила је 8,36% у ФГ18 у односу на 7,6% у ФГ17, а нето добит је порасла за 17%.
  • Тренутни однос током ФГ 18 износи 1,31 в / с 1,4 у ФГ 17, што се може изразити као благо клизање оперативне ефикасности и смањење обртног капитала. Али ипак, 1,31 тренутног односа је веома здрав у поређењу са идеалним 1.
  • Залихе су порасле за 23%, што је мање од раста продаје од 6%, потраживања су порасла за 8,67%, што је такође више од раста прихода. Већи део залиха финансира се краткорочним задуживањем и готовином, што је резултирало смањењем готовине за 23% и растом краткорочних позајмица за 30,13%.

Интерференција

Ово су неки класични примери ризика ликвидности. Упркос већим приходима и већој профитабилности, тренутни коефицијент компаније је незнатно склизнуо, док су вишак залиха и растуће потраживања вршили притисак на обртни капитал, што је резултирало смањењем готовине и еквивалента и повећањем краткорочних позајмица. Будућу операцију треба обавити пажљиво како би АР према продаји требало да буде мањи од односа АР и продаје из претходне године, а затим би требало да дође до повећања готовине и смањења краткорочних позајмица.

Нека краткорочна криза ликвидности може довести до дугорочног негативног утицаја на пословање.

Према једном од инвеститора Ацеа, господину Варрену Буффету, „јесам видели да више људи пропада због ликера и полуга. “ Дакле, господин Буффет наглашава појам „полуга“ или „позајмица“ или; 'Дуг.'

Као пример ризика ликвидности, краткорочна и дугорочна позајмица компаније Бхусхан Стеел Лтд. су следећа:

Подаци о Б / С компаније Бхусхан Стеел ЛтдФИ14 (ИНР Цр.)ФИ13 (ИНР Цр.)
Средства акционара9,161.589,226.34
Краткорочне позајмице6,273.075,232.86
Дугорочне позајмице25,566.1021,664.21
Укупне позајмице31,839.1726,897.07

Због лоше оперативне ефикасности, посао се финансира из краткорочних позајмица, које су порасле за 20%, а дугорочних за 18%, респективно. Због скока краткорочних зајмова и нижег приноса од пословања, позајмице су се нагомилале, а укупна позајмица повећана је за 18%, док је богатство акционара смањено за 1%. Однос Д / Е, који би у идеалном случају требао бити мањи од 1, повећан је на 3,45 у ФГ14 в / с, 2,91 у ФГ13.

Како се контролише ризик ликвидности?

Постоји неколико случајева када би се неочекивани губици или кршење ликвидности могли превазићи паметним управљањем ризиком ликвидности, који су наведени на следећи начин:

  1. Може се узети краткорочни зајам или прекорачење по банци; износ би требао бити ограничен на будућу могућу зараду коју ће компанија добити у наредним данима. За управљање ризиком ликвидности, разни дужник ће платити рачун у наредних 15 дана, па се краткорочна криза у готовини може задовољити преузимањем прекорачења на меницама.
  2. У случају да је велика књига поруџбина отказана, а против рачуна није примљен ниједан износ и започет је производни процес (од куповине сировина до запошљавања радне снаге), тада управљање ризиком ликвидности не би требало да омета процес рада. Уместо управљања ризиком ликвидности, маркетиншки тим треба да комуницира како би продао вишак производње по номиналној стопи, како би настао трошак производње.
  3. Почевши од развијене економије до економије у развоју, све земље се суочавају са вишком ликвидности у систему због пораста стопе обвезница, раста трошкова рада, трошкова производње и трошкова сировина. Земља увозница нафте осећа врућину инфлације када међународна цена сирове нафте расте. Растући трошкови порасли су за сваки аспект производње.