Штедња вс улагање | Како можете управљати својим новцем?

Разлика између уштеде и улагања

Штедња односи се на стављање или штедњу новца на страну за будућу употребу, а не коришћење, што укључује низак ризик и низак принос, докИнвестирање односи се на улагање новца у различитим облицима по различитим стопама у одређеном временском периоду да бисте зарадили или стекли више новца на главном износу улагања, а исто укључује више ризика и поврата.

Инвестиција је средство или предмет стечен са циљем стварања прихода или повећања вредности. То је процес коришћења вашег новца или капитала за куповину средства за које мислите да постоји велика вероватноћа да ће временом створити сигурну и прихватљиву стопу поврата. Улагања могу бити акције, обвезнице, узајамни фондови и деривати, некретнине; накит, за шта инвеститор верује да ће доносити приход обично у облику камате или кирије.

Уштеда је износ новца који остаје након трошења из расположивог дохотка (ДПИ). Уштеда се односи на новац који одвајате за будућу употребу, а не одмах га трошите. Уштеда се врши у неочекиваним финансијским ванредним ситуацијама. Новац се такође може уштедети за куповину скупих предмета који су прескупи за месечну зараду.

Купња новог фотоапарата, куповина аутомобила или плаћање одмора може се постићи уштедом дела прихода. Постоји неколико начина на које особа може уштедети новац, акумулирајући га у облику готовине или положивши га на штедни рачун, пензиони рачун или у било који инвестициони фонд.

Улагање у односу на уштеду Инфографика

Да видимо главне разлике између улагања и штедње.

Корак мудра анализа улагања у односу на штедњу

Танка је линија разлике између штедње и улагања, да бисмо разумели исто, у наставку је дата нека детаљна анализа:

  1. Прво, имамо ситуацију „вишка новца“ на месечном нивоу, тј. Зарађујемо више од потрошње.
  2. Тада почињемо да накупљамо вишак месечно или годишње, све док се не осетимо сигурним да имамо неки бафер ако хитно требамо новац.
  3. Треће, како се наша ситуација даље побољшава, почињемо да желимо ствари које треба да купимо - можда бицикл, одећу, аутомобил или кућу.
  4. Четврто, почињемо да желимо (желимо) одређене предмете - то може бити фенси музички систем, леп одмор итд.
  5. Пето, ако након што се испуни већина наших потреба и жеља, почнемо да разматрамо могућности како да преостали новац пребацимо у подручја са намером да за нас генеришемо више новца у будућности.

Штедња је нешто што се ради од фазе 1 до 4. Улагање се дешава тек од 5. фазе надаље.

Кључне разлике

  • Штедња значи одвајање дела прихода за будућу употребу. Улагање се дефинише као чин стављања средстава у продуктивну употребу.
  • Људи штеде новац како би испунили неочекиване трошкове или хитне новчане потребе. С друге стране, инвестира се у остваривање поврата током периода који могу помоћи у формирању капитала.
  • Штедња нема ризик од губитка новца, док код инвестирања постоји ризик од губитка новца.
  • Штедња има номинални принос, док инвестиције имају високе приносе ако се уложе паметно.
  • Уштеди можете имати приступ било када, јер су високо ликвидне, али у случају улагања не можете имати лак приступ новцу јер процес продаје инвестиција траје неко време.

Упоредна табела улагања у односу на штедњу

Основа за упоређивањеИнвестицијеШтедња
ЗначењеУлагање новца је процес коришћења вашег новца с циљем да се повећаУштеда новца значи постепено одлагање новца, обично на банковни рачун у случају неочекиваних финансијских хитних случајева.
ПримериУлагање у куповину злата или улагање у акције, имовину или акције у заједничком фонду.Штедња се врши или на штедњи банковног рачуна или на заједничким рачунима ликвидног фонда
СврхаНаправљен је да обезбеди повраћај и помоћ у формирању капитала.Уштеде се праве да би се испунили краткорочни или хитни захтеви
РизициВеома високНизак или занемарљив
ПовратакУпоредно високаНе или мање
ЛиквидностМање течностиВисока ликвидност

Закључак

Штедња сама по себи не може представљати повећање богатства, јер може само акумулирати средства. Мора да постоји мобилизација штедње, тј. Да се ​​штедња уложи у продуктивну употребу. Постоји читав низ начина за канализирање штедње; један од њих је инвестиција, где можете пронаћи неограничене могућности за улагање своје зараде. Иако су ризик и приноси увек повезани са тим, када ризика нема, повратка нема.

Одскочна даска за стварање богатства је штедња, о којој одлучује ниво дохотка особе. Што су већи приходи човека, већа је његова способност штедње, јер пораст прихода повећава склоност ка штедњи и смањује склоност ка потрошњи. Такође се може рећи да није способност човека да штеди оно што га подстиче да штеди новац, већ га спремност да штеди приморава на то.

Другим речима, улагање је само једна врста уштеде. Кад год ставите нешто по страни, без обзира на ваше наде у будућност, штедите. Када нешто оставите по страни са надом да ће вам то некако пружити бонус након што га оставите по страни, улажете.