Реструктурирање (значење, врсте) | Како функционише реструктурирање?

Значење реструктурирања

Реструктурирање је дефинисано као радње које организација предузима када се суочи са потешкоћама због погрешних управљачких одлука или промена у демографским условима и стога покушава да усклади своје пословање са тренутним профитабилним трендом а) реструктурирањем својих финансија издавањем / затварањем дугова, издавањем нових акција , продаја имовине или б) организационо реструктурирање које укључује промене места, отпуштања итд.

Врсте преструктурирања

# 1 - Финансијско реструктурирање

То се дешава углавном када продаја компаније почне да опада. Дакле, ако је раније компанија углавном била структурисана са дуговима, тада ће с продајом бити тешко, компанији ће бити тешко да сваке године плаћа фиксну камату. У том сценарију, покушај компаније да смањи дуг и повећа капитал као неправду; нису потребна фиксна плаћања.

Слично томе, ако организација планира да преузме пројекат и ако су сасвим сигурни у исплативост пројекта, онда ће се обратити за финансирање дуга, јер знају да могу вратити дуг из добити и моћи ће уживати у додатном профит.

# 2 - Организационо реструктурирање

То се ради на интерном смањењу оперативних трошкова пословања. Ако је хијерархијски ланац у организацији врло дугачак, то онда није исплативо јер ће бити укључено превише унапређења, што ће заузврат довести до веће зараде запослених. Дакле, у организационом реструктурирању, организација покушава да нађе петље унутар организационе структуре и почиње да делује на њу смањивањем неефикасних запослених, уклањањем нежељених позиција, смањењем зараде највишег руководства итд.

Примери реструктурирања

Пример # 1

Компанија АБЦ види да се каматна стопа на тржишту смањује. Тако да ће сада бити јефтиније подизати дугове. Дакле, ако компанија АБЦ има више капитала у структури капитала, онда би требало да се одлучи за промену структуре капитала сада. Требало би да смањи своју капиталну позицију откупом акција и повећа дужничку позицију издавањем нових дугова на тржишту. То ће заузврат смањити пондерисани просечни трошак капитала за компанију.

Пример # 2

Плата извршног директора највише зависи од величине организације. Дакле, ако одбор директора утврди да је компанија у прошлости стекла неповезане послове само да би повећала величину предузећа тако да се повећава плата извршног директора, тада ће одбор директора моћи да одлучи за капитално реструктурирање које ће продати неповезаних послова, чинећи компанију богатом готовином и смањујући плату извршног директора. Ово реструктурирање је веома важно на дужи рок било које организације.

Како функционише реструктурирање?

  • То је одлука коју треба да донесе одбор директора. Једном када се донесе одлука, углавном се ангажују спољни саветници који ће пронаћи најефикаснију шему реструктурирања.
  • Ако организација има неколико предузећа, а од свих предузећа, мало њих заиста доноси губитке. Тада организација може одлучити да распрода тај посао.
  • Морате да унајмите саветнике, структурирате финансирање тако што ћете повећати више дуга или више капитала, што такође укључује трошкове осигурања и још много тога. Дакле, главни мотив је након реструктурирања када ће организација почети поново да ради, организацији ће бити лако да води нормално пословање и дугорочно буде профитабилна.

Реструктурирање вредновања

Реструктурирање се углавном врши ради повећања процене вредности предузећа, а постоје две ситуације када се процењивање -

# 1 - Синергија

  • Током спајања, најважнија ствар која одређује да ли ће спајање додати вредност новооснованој организацији је синергија.
  • Компанија А планира да се припоји компанији Б, а биће основана нова компанија АБ. Рецимо да процена компаније А сада износи 5 милиона долара, а процена компаније Б сада износи 4 милиона долара. Дакле, заједно би требало да буду 9 милиона долара, али у већини случајева вредност је већа од 9 милиона долара, што је резултат синергије.
  • То се може догодити из многих разлога. Рецимо да је компанија А компанија за производњу гума, а компанија Б компанија за гуме, па је раније компанија Б раније куповала гуму по вишим трошковима, али сада ће је добити по знатно нижој цени.
  • Тако је ово реструктурирање помогло повећању процене новоформираних предузећа. Зато увек, пре него што то учините, треба извршити процену вредности, која ће показати јасну слику између пре и после процеса реструктурирања.

# 2 - Обрнута синергија

  • Овај концепт је наличје синергије. У синергији, вредност комбинованог дела је више од појединачне процене, али у обрнутој синергији вредност појединачних делова је већа од комбинованих делова.
  • Рецимо, ако је вредност организације 10 милиона америчких долара, а њено руководство, након процене појединачних предузећа, утврди да ће, ако се појединачне пословне вредности саберу, вредност бити већа од 10 милиона америчких долара.
  • Тада се може распродати посао, што не додаје додатну оперативну вредност организацији, али се може продати за значајан новац на тржишту.
  • Дакле, због реструктурирања, посао је у стању да дода додатну вредност богатству компаније продајом неповезаних послова и узимањем готовине у замену, што ће помоћи у отплати дугова.

Карактеристике реструктурирања

  • Неповезано пословање се продаје ради побољшања процене вредности предузећа.
  • Смањивање пословања затварањем или продајом предузећа која више нису профитабилна;
  • Концентрисање посла на неколико могућих локација, уместо ширење и повећање трошкова;
  • Искоришћавање промене каматне стопе на тржишту поновним издавањем дугова са нижим каматним стопама;

Закључак

Реструктурирање је важан корак који су организације предузеле како би им помогле да се дугорочно одржавају. То је корисно јер је нова организација након реструктурирања ефикаснија и повољнија. Такође помаже у повећању вредности организације.