Формула за принос дивиденде | Како израчунати принос од дивиденде?

Формула за израчунавање приноса на дивиденду

Принос од дивиденде је однос дивиденде коју је компанија исплатила према тренутној тржишној цени удела у компанији; ово је један од најважнијих показатеља при одлучивању да ли ће улагање у удео резултирати очекиваним приносом.

Сваки инвеститор мора да зна колико ће добити заузврат у поређењу са ценом коју плаћа за сваку акцију. Формула за дивидендни принос помаже инвеститорима да схвате колики ће повратак добити.

Објашњење

Узмимо једноставан пример да илуструјемо како то функционише.

Овај образац Екцел дивиденде приноса можете преузети овде - Екцел предложак дивиденде приноса

Рецимо да су и Кс и И купили акције две различите компаније. Кс је сазнао да је његов дивидендни принос 10%, а И је знао да је њен дивидендни принос 5%.

Кс се прилично обрадовао јер добија много више у поређењу са оним што је платио за сваку акцију. Међутим, И је постала помало тужна кад је видела да је њен принос од дивиденди само мршав проценат.

Обоје се консултују са финансијским саветником. А финансијски консултант је рекао и Кс-у и И-у да обично, када компанија плати више дивиденде, потенцијал компаније није толико добар и обрнуто.

Знајући да је Кс размишљао о својој одлуци да купи деоницу ради већег приноса на дивиденду, али И се обрадовао знајући да је донела опрезну одлуку.

Из горњег примера је јасно да принос од дивиденди има много везе са начином на који се компанија приближава свом будућем потенцијалу. Због тога је за инвеститора то важна мера. Али да би стекао добро знање о компанији, инвеститор такође мора да погледа и друге мере као што су тржишна вредност предузећа, вредност предузећа, нето приход у прошлој години, финансијски извештаји итд.

Пример формуле за принос дивиденде

Гоод Инц. нуди дивиденду од 4 долара по акцији. Бинни је купио неколико акција Гоод Инц. по цени од 100 долара по акцији. Колики би био дивидендни принос компаније Гоод Инц.?

На површини, ово је једноставан пример. Прво ћемо израчунати принос од дивиденде, а затим ћемо разговарати о томе како то можемо протумачити.

  • Знамо дивиденду по акцији. То је 4 долара по акцији.
  • Такође знамо цену по акцији, тј. 100 УСД по акцији.

Дивидендни принос Гоод Инц. је тада -

  • Принос од дивиденде = Годишња дивиденда по акцији / цена по акцији = 4 УСД / 100 УСД = 4%.

Инвеститор који не зна потенцијал раста Гоод Инц. може проценити да је принос од дивиденде пренизак. Међутим, Гоод Инц. може имати велики потенцијал раста за који плаћа мање дивиденде и више се концентрише на максимизирање богатства за акционаре.

Користи

Формула која се користи за дивидендни принос је најједноставнија, а сваки почетник такође може да разуме како се израчунава. Зато је његова привлачност више за инвеститора.

Али пре него што инвеститор икада одлучи да погледа принос од дивиденде; она такође треба да погледа претходне евиденције компаније, колику је дивиденду по акцији компанија исплатила последњих година, потенцијал будућег раста компаније итд.

Ако инвеститор сагледа све мере заједно са приносом од дивиденде, она ће добити холистички приступ компанији. Такође ће разумети да ли треба улагати у ту одређену компанију или не.

Калкулатор приноса на дивиденду

Можете да користите следећи калкулатор приноса на дивиденду

Годишње дивиденде по акцији
Цена по акцији
Формула за принос дивиденде (залиха)
 

Дивидендни принос (залихе) Формула =
Годишње дивиденде по акцији
=
Цена по акцији
0
=0
0

Израчунајте принос од дивиденде у програму Екцел

То је врло једноставно. Морате навести два уноса дивиденде по акцији и цене по акцији.

Можете лако израчунати однос у приложеном предлошку.