Ианкее Бондс (Дефиниција) | Предности Мане

Дефиниција јенки обвезница

Јенки обвезница је обвезница коју издају страни субјекти попут страних банака или страних финансијских институција и издаје се и тргује у Сједињеним Државама у валути америчког долара. Ове обвезнице су регулисане Законом о хартијама од вредности из 1933. године и потребно је много докумената да би се регистровала. и оцењују их агенције за кредитни рејтинг попут Мооди'с, С&П.

Доступне су и обрнуте Јенки обвезнице којима се тргује и емитује ван САД-а и валуте односне државе.

Корелација обвезница Јенкија и цене обвезница

Цене приноса и обвезница су у обрнутој вези. Како цена обвезнице повећава принос, обвезница је постала скупља за инвеститора због раста цене. Слично томе, цена обвезница пада, када се принос повећава како је све више и више инвеститора спремних да улажу у обвезнице. Трајање, купон, принос главни су фактори одговорни за цену Јенки обвезнице.

Где,

  • Ц = периодична уплата купона
  • И = принос до доспећа (ИТМ)
  • Ф = номинална вредност обвезнице
  • Т = време

Укратко, цена Ианкее обвезнице је садашња вредност свих будућих новчаних токова обвезнице.

Ако се исплате купона врше полугодишње, тада се стопа купона и ИТМ деле на пола. У зависности од учесталости плаћања купона, прилагођавају се стопа купона и принос.

ИТМ се користи као дисконтна стопа да би се дошло до садашње вредности обвезнице.

Пример

Јенки обвезница номиналне вредности 1000 УСД са купонском стопом од 4% и ИТМ од 4% и роком доспећа 5 година.

Цена обвезнице која користи горњу формулу биће 1000 УСД, јер су купон и ИТМ исти. Када су купони и ИТМ различите обвезнице продају се уз премију или попуст.

Ако је ИТМ 3% и 5%, а остале варијабле остају исте, цена обвезнице износиће 1037,17 $, односно 964,54 $. Када ИТМ падне, цена обвезнице ће порасти и обрнуто са повећањем ИТМ-а. Када ИТМ падне, обвезнице са фиксним купонским стопама постају популарне на тржишту, па ће обвезнице бити доступне уз премију.

Са друге стране, када ИТМ порасте, обвезнице са фиксном купонском стопом постају мање атрактивне од осталих тржишних инвестиција, тада ће обвезнице бити доступне са попустом.

Предности

  1. Инвеститорима помаже у диверзификацији портфеља да улажу у различите економије у развоју, јер су издаваоци обвезница различити ентитети изван САД-а који улажу у америчка тржишта обвезницама издавањем јенки обвезница.
  2. Власници обвезница заштићени су од валутног ризика јер се обвезнице издају у домаћој валути, а отплате су такође у америчким доларима, па ће валутни ризик бити занемарљив.
  3. Овим обвезницама се активно тргује на америчким тржиштима дугова, па јенки обвезнице нуде највећу ликвидност обвезницима обвезница.
  4. Има мањи утицај због политичких, економских фактора који превладавају у САД-у. Цене обвезница се неће драстично променити.
  5. Емитент добија приступ америчком тржишту након што испуни сложене захтеве СЕЦ.
  6. Издавалац има на располагању фонд дуже време због дужег рока трајања обвезница
  7. Тржиште често може обезбедити средства по нижој цени од оне која је доступна на било ком другом тржишту.
  8. Такође делује као природна заштита ако издавалац обвезница има дужи рок потраживања на америчким тржиштима.
  9. Нуди већи принос од нижег приноса на другим америчким инвестиционим портфељима.

Мане

  1. Основни принцип финансијских тржишта - што је већи ризик већа је и награда. Смањите ризик, смањите награду, па би инвеститор требао имати огроман апетит за ризиком да сноси губитке
  2. Неке Ианкее обвезнице могу се претворити у безвриједне обвезнице ако финансијски учинак Компаније није задовољавајући. Такође, на стране компаније управљају закони њихове државе, све неповољне промене у економији земље имале би утицај на перформансе Компаније.
  3. Неусклађеност валута може се догодити у страним компанијама. Компаније су се задужиле у америчким доларима, али већина зараде можда није у америчким доларима, биће у матичној валути компаније, а ако се домаћа валута депресира у односу на доларе, компанија мора ефикасно да управља својом отвореном ризичном позицијом како би платила власницима обвезница и минимизирајте губитке у валути.
  4. Издавалац обвезница мора проћи кроз сложену процедуру регистрације код СЕЦ-а и друге правне формалности због којих издавање Ианкее обвезница постаје дуготрајан поступак.
  5. После субприме кризе, Јенки обвезнице постале су популарне на америчким тржиштима због боље понуде приноса од домаћих обвезница. Дакле, ове обвезнице се добро продају када су камате у САД ниже.

Закључак

Можемо закључити да су јенки обвезнице постале популарне у пост-глобалним кризама у САД-у 2008. Амерички инвеститори добијају прилику да искористе економије у настајању и диверзификују свој инвестициони портфељ. Међутим, ове обвезнице нису улагања без ризика. Улагање у Ианкее обвезнице није свачија шоља чаја. Кроз разумевање, дубинску пажњу компаније, то су локални закони, финансијски извештаји су потребни пре него што се предузме велики корак улагања.

Издавач обвезница Ианкее такође добија предност најстабилнијег тржишта капитала у САД-у за прикупљање средстава за дугорочне потребе. Такође, емисија таквих обвезница може деловати као природна заштита за будућу наплату против потраживања према предузећу.