ФРМ вс Ацтуари - Шта је боље? |. | ВаллстреетМојо

Разлика између ФРМ и актуара

ФРМ је пуни образац за менаџера финансијских ризика, а организују га ГАРП (Глобал Ассоциатион оф Риск Профессионалс), САД, а појединци са овом дипломом могу да обезбеде посао у ИТ-у, КПО-има, хеџ фондовима, банкама итд., Док Ацтуари организује ЦАС (Друштво актуара повређених) и СОА (Друштво актуара) и појединци са овом дипломом могу се пријавити за рад у осигуравајућим компанијама.

Често је питање међу студентима који би желели да буду професионалци који се баве ризиком. Шта да одаберем, ФРМ или Ацтуари? Овај чланак ће одговорити на ваш упит. У овом чланку ћемо детаљно размотрити оба ова сертификата, како бисте могли да донесете информисану одлуку о томе шта треба да урадите. Морате схватити да се обим оба ова курса разликује. Неће сви ићи на продубљене курсеве. А исто тако, неће сви имати идеју да држе курс који дотиче површински ниво управљања ризиком. Дакле, бирајте према својим потребама. Ево неколико детаља за почетак.

  • Програм актуара је много дубљи од ФРМ-а. То не значи да ФРМ само огреботине на површини. Али Ацтуари иде дубље.
  • Чак и ако желите да похађате оба курса, разборито је не ићи на оба курса. Јер, чак и ако се наставни план и програм ФРМ & Ацтуари састоји од управљања ризиком, они су различитог домена и требају одвојени фокус.
  • Ако желите да одете у сектор осигурања, требало би да се обратите за Ацтуари. Курикулум актуара је широк и кад на почетку очистите 3-4 документа, можете добити посао у сектору осигурања. Да, актуар је толико вредан.
  • Ако размишљате о ФРМ сертификацији, није довољно урадити само ФРМ. Требало би да размислите о бављењу ФРМ-ом након што стекнете МБА из финансија или ЦФА. ЦФА плус ФРМ ствара смртоносну комбинацију, а и вама би било лакше да се запослите. Иако се обим ЦФА и ФРМ драстично разликује, извођење ова два курса помоћи ће вам да сагледате ширу слику и били бисте боље опремљени за решавање већих финансијских проблема.

ФРМ вс Ацтуари Инфограпхицс


Време читања: 90 секунди

Хајде да схватимо разлику између ова два тока уз помоћ овог ФРМ вс Ацтуари Инфограпхицс.

ФРМ вс Ацтуари Резиме

ОдељакФРМАцтуари
Сертификати у организацијиФРМ сертификат је један од најтраженијих и најпопуларнијих међународних сертификата у свету. Нуди га Глобално удружење професионалаца у ризику (ГАРП), САД. Овлашћења актуара можете извршити из два реномирана светска института - први је од Друштва актуара повређених (ЦАС), а други од Друштва актуара (СОА). Сада такође имате прилику да проучавате актуарске науке током дипломирања.
Број нивоаДа бисте положили ФРМ, морате да положите испите засноване на две праксе. Испит из дела И ФРМ фокусира се на алате за процену ризика. Главни фокус ФРМ Дела ИИ је примена алата.У случају актуара постоји много нивоа, морате да рашчистите, зато је потребно 6-10 година да се попуне актуарске потврде. Ако идете на сертификат актуара (сарадник Друштва актуара и сарадник Друштва актуара) из СОА-е, тада морате да прођете кроз десет засебних модула. Али ако то радите из ЦАС-а, ако желите да стигнете до сарадника, морате да обавите шест испита. За дружење треба да положите још три испита.
Начин / трајање испитаУ првом делу ФРМ испита треба да одговорите на 100 питања са вишеструким избором. Две ствари које морате имати на уму приликом полагања испита ФРМ И део. Прво морате да га дате ујутру, а друго, испит морате да завршите у року од 4 сата. У ИИ делу треба да одговорите на 80 питања са вишеструким избором. И док не очистите Део И, неће вам бити дозвољено да учествујете у Делу ИИ. Стога је опрезно не полагати оба испита у једном дану. У случају актуара, ствари се мало разликују. Много је испита које треба да прођете. Ако радите актуар из СОА-е, на сваком испиту морате да одговорите на питања са вишеструким избором (МЦ) и писани одговори (ВА). Максимално време за било који испит је 5,5 сати, а минимално 2 сата 15 минута. Обим сваког испита је различит, па тако и трајање сваког испита варира. У случају ЦАС такође треба да одговорите на питања и више писмених одговора на Мултипле Цхоице, а трајање сваког испита варира (у року од 1,5 сата до 4 сата).
Прозор за испитУ 2017. години испит из ФРМ-а биће понуђен 20. маја 2017. и 18. новембра 2017.У СОА-и морате да положите испите у мају и октобру-новембру. У случају ЦСА, морате да положите испит у мају.
ПредметиТеме испита И дела:

Квантитативна анализа

Финансијска тржишта и производи

Темељи управљања ризиком

Модели вредновања и ризика

Део ИИ Теме испита:

Мерење и управљање тржишним ризиком

Мерење и управљање кредитним ризиком

Оперативни и интегрисани систем управљања ризиком

Управљање ризиком и управљање инвестицијама

Актуелна питања на финансијским тржиштима

1. Финансијска математика

2. Финансијска економија

3. Примењена статистика

4. Конструкција и процена актуарских модела

Проценат пролазностиПроценат пролазности ФРМ Дела И и Дела ИИ је прилично висок. У 2015. години проценат пролазности ФРМ Дела И износио је 43% (мај) и 49,2% (новембар). За Други део, проценат пролазности био је 52% (мај) и 62,1% (новембар).

У 2016. проценат пролазности ФРМ Дела И износио је 44,8%, а ФРМ Дела ИИ 54,3%

Проценат пролазности за актуарске испите (сви предмети у кумулативном смислу) је око 50%.
НакнадеНови кандидат - ФРМ испит, део И

Накнаде за рану регистрацију:

1. децембра 2016. - 31. јануара 2017

$750

Котизација 400 УСД

Накнада за испит 350 УСД

Стандардне накнаде за регистрацију:

1. фебруара 2017. - 28. фебруара 2017

$875

Котизација 400 УСД

Накнада за испит 475 УСД

Накнаде за касну регистрацију:

1. марта 2017. - 15. априла 2017

$1050

Котизација 400 УСД

Накнада за испит 650 УСД

Испит С: - Кандидати $ 425, редовни студенти $ 340

Испити 5, 6, 7, 8 и 9: - Кандидати 650 УСД, редовни студенти 520 УСД

Онлајн курсеви 1 и 2 Ретест †: - Кандидати $ 315, редовни студенти $ 315

Испит СТ9: - Кандидати 650 долара, редовни студенти 625 долара

Остале накнаде

Повраћај средстава (испити С, 5-9 и СТ9) $100

Промена испитног центра $60

Специјални испитни центар $60

Онлајн курсеви 1 / ЦА1 и 2 / ЦА2: Обратите се институтима ради накнада које се примењују.

Могућности запослења / називи пословаЈедном када завршите свој ФРМ, моћи ћете да добијете прилику у ИТ-у, КПО-има, банкама, хеџ фондовима итд. У случају актуара, најбоље место за рад је у индустрији осигурања.

Шта је менаџер финансијског ризика (ФРМ)?


  • ФРМ је један од најтраженијих сертификата за ризик на свету. Без обзира да ли настављате каријеру у финансијама или желите да провалите у домен финансија, ФРМ сертификација би деловала као катализатор, јер људи који раде ФРМ сертификате озбиљно размишљају о томе да буду професионалци у ризику.
  • ФРМ није лако сертификовање као што већина ученика мисли пре него што се упусти у њега. Да бисте завршили ФРМ, потребно је да предате два ригорозна рада оријентисана на праксу који укључују кључне теме у управљању финансијским ризиком. Такође, требате имати две године искуства у управљању финансијским ризиком да бисте користили ФРМ сертификат.
  • ФРМ се често не схвата према заслугама предузећа, јер постоји неусклађеност између наставног програма и испита. Испит је много лакши од дубине наставног програма. Тако да бисте направили знак, не бисте требали учити само за испит, већ и за познавање предмета кроз и кроз.
  • Најбољи део ФРМ-а је то било ко може да седи за ФРМ. Не постоје критеријуми за пријем у ФРМ.

Шта је Ацтуари?


  • Актуар је пословни професионалац који користи аналитичке методе да би разумео финансијске последице ризика. Професионалци актуара нису само сјајни у финансијским теоријама, већ имају и дубинско знање из математике и статистике. Ако желите да пођете за актуара, размислите о својој склоности према ове две теме.
  • Професионалци актуара фокусирају се на одређену врсту ризика. У основи се баве ризицима везаним за осигурање и пензијске програме. Једном када схвате ризик од ових сектора, процењују могућност ових догађаја, проналазе домишљатост да смање могућност и на крају, покушавају да умање утицај ових могућих догађаја.
  • То је једна од новонасталих финансијских каријера. Дакле, ако будете могли да постанете актуар (за неколико минута ћете знати како), бићете увршћени међу најбоље зарађене у земљи.
  • Да бисте били актуар, потребно је да положите низ испита путем Друштва актуара повређених или Друштва актуара. Да бисте положили све испите, можда ће вам требати око 6-10 година. Али након полагања неколико почетних испита, можда ћете бити ангажовани као почетни професионалац. Тада можете полагати накнадне испите док радите као актуарски помоћник.

Кључне разлике - ФРМ вс Ацтуари


Много је разлика између ФРМ и Ацтуари. Једина сличност је што обојица задовољавају ризичне професионалце.

  • Интензитет: Ако размишљате о томе колико дубоко треба да уђете у сваку потврду, актуар је много интензивнији од ФРМ-а. Наравно, каже се да треба да учите најмање 200 сати да бисте се припремили за ФРМ; али за актуара је то много више јер треба да положите скоро 8-9 испита.
  • Фокус предмета: Уз добро познавање финансијске теорије и процене, могли бисте положити два испита из ФРМ-а. Али да бисте постали актуар, није довољно само знање из финансијске теорије. Такође морате имати детаљно знање из математике и статистике.
  • Перспектива: Главна разлика између ФРМ-а и актуара није оријентисана на тему већ у перспективи. У случају ФРМ-а, морате бити више генералиста него специјалиста, али ако се бавите актуарском науком, ваш акценат би био на специјалности. Штавише, када се одлучите за ФРМ, то је обично зато што вас занима велико пословање и финансије, док је део актуарске науке процена ризика осигурања / пензионисања / пензијског програма и предузимање мера за смањење ризик.
  • Вредност на тржишту: Вредност носиоца ФРМ сертификата је наравно велика. Али ако актуари имају већу вредност на тржишту из два основна разлога. Пре свега, Ацтуари је релативно нова финансијска професија на тржишту (наравно, започела је давно, али се врло мало њих залагало за то у прошлости). Други разлог је ако вам Ацтуари раде свим срцем, не требају вам никакве друге квалификације да бисте добили посао. Али у случају ФРМ-а, морате имати најмање МБА из финансија да бисте се рачунали.
  • Разлика у плати: На глобалном нивоу, нема превише разлике у платном делу ФРМ-а и Ацтуари-а. Али Ацтуари је плаћен нешто више од ФРМ професионалаца. У просеку, Актуар зарађује око 200.000 америчких долара годишње, док ФРМ професионалац зарађује око 175.000 америчких долара годишње.

Зашто се бавити ФРМ-ом?


  • Први разлог за спровођење ФРМ-а су критеријуми прихватљивости. Све што треба да имате је ваша спремност да одслушате курс и већ учествујете. Не морате да се придржавате било чега другог да бисте полагали испит.
  • Други разлог због којег би требало да се бавите ФРМ-ом је његов курикулум. Има само два нивоа. Наравно, морате да прођете ригорозно проучавање ако желите да се пласирате, али то су само два нивоа и девет предмета.
  • Трећи разлог због којег би требало да се бавите ФРМ-ом је његова међународна репутација. Веома мали број курсева има такву краљевску репутацију у свету.
  • Четврти и последњи разлог су накнаде за овај курс веома разумне ако их упоредите са другим међународним курсевима. Штавише, помаже вам да се лако поставите ако сте довољно добро прошли наставни план и програм.

Зашто се бавити Актуаром?


  • Ако желите да се бавите специјалистичким профилом, актуар је за вас. Актуар је напоран курс за ризик осигурања. А након што одслушате овај курс, постаћете стручњак на пољу ризика осигурања.
  • Наставни план и програм актуара је врло свеобухватан. Стога, након што истрајете и завршите све испите, спремни сте за полазак. Штавише, како је актуар релативно нова професија, имали бисте више могућности на тржишту.
  • Ако радите актуар из ЦАС-а или СОА-е, тада бисте добили међународну сертификат. А ваша потврда би важила било где у свету.

У коначној анализи, очигледно је да ако желите да проучите профил специјалисте и желите да посветите 6-10 година свог живота, можете да изаберете Ацтуари. Или ако желите да каријеру наставите у профилу ризика у банкама и за велика средства, ФРМ је права опција за вас.