Апрецијација валуте (дефиниција) | Апрецијација у односу на амортизацију

Шта је апрецијација валуте?

Апрецијација валуте није ништа друго до пораст или повећање вредности националне валуте у односу на вредности међународних валута. Ово може бити резултат пораста потражње домаће валуте на међународном тржишту, раста инфлације и каматних стопа, због флексибилности фискалне политике или задуживања државе.

На доле поменутом дијаграму, када постоји пораст потражње за фунтом, тада се вредност фунте за долар повећала са 1 фунте = 1,55 долара на 1 фунту = 1,65 долара.

Утицај апрецијације валуте

# 1 - Повећање извозних трошкова

Ако валута неке земље цени, тада ће смањити број робе која се извози из те земље. То ће смањити БДП (бруто домаћи производ) земље која на крају неће бити у корист те земље.

# 2 - Јефтинији увоз

Увезена роба ће појефтинити у страној земљи ако домаћа роба поскупљује на међународном тржишту. То значи да се домаћа валута може користити за куповину веће вредности стране валуте, што ће на крају омогућити купцима да купе више међународне робе.

# 3 - Резултати у трговинском дефициту

Такође резултира трговинским дефицитима. Ово је високо због чињенице да јаке валуте резултирају јефтинијим увозом и као резултат тога, држава се опредељује да мање извози, а све више увози.

# 4 - нижа инфлација

Апрецијацијом домаће валуте увоз ће појефтинити, а агрегатна тражња такође ће имати тенденцију пада. Због тога све ово заједно може у значајној мери смањити стопу инфлације.

Узроци апрецијације валуте

  1. Ниже стопе инфлације- То значи да ће вредност валуте са нижим стопама инфлације порасти у поређењу са вредношћу валута са вишом стопом инфлације. То је углавном због чињенице да нижа стопа инфлације узрокује раст каматних стопа. Више каматне стопе привући ће више међународних инвестиција у економију, а то, пак, уважава потражњу за домаћом валутом.
  2. Инвеститор ’Сентимент- Сентимент инвеститора има тенденцију да утиче на потражњу и понуду домаће валуте на међународном тржишту. Због тога се сентименти инвеститора сматрају једним од важних узрока апрецијације или депрецијације домаће валуте.
  3. Остали узроци су владина трговина, рецесија, шпекулације, услови трговине, политичка стабилност, текући рачуни нације итд.

Пример апрецијације валуте

Апрецијација америчког долара у поређењу са евро-

  • На крају 2010. године 1 € = 1,20 УСД
  • Средином 2011. године 1 € = 1,45 УСД
  • То значи да је у овом периоду дошло до пораста вредности евра у поређењу са америчким доларом

Међутим, 2014. године вредност евра је пала у односу на вредност америчког долара.

Разлика између апрецијације валуте и депрецијације валуте

Кључна разлика између апрецијације и депресијације валута су-

  • То се може дефинисати као раст вредности националне валуте у поређењу са међународним валутама, док се депресијација валуте може дефинисати као пад вредности националне валуте у поређењу са међународним валутама.
  • Резултат је јефтинији увоз, док депресијација валуте резултира јефтинијим извозом.
  • Резултат је раст увоза, док депресијација валуте резултира растом извоза.
  • Апрецијацијом валуте смањују се трошкови финансирања иностраних дугова у односу на националну валуту, док се у случају депрецијације валута трошкови финансирања иностраних дугова у односу на националну валуту не смањују.
  • Ово је скупље и зато се њиме може трговати за већи износ међународне валуте, док исто није применљиво у случају депрецијације валуте.

Предности

  • Ово може бити заиста корисно јер помаже у побољшању животног стандарда појединца. Апрецијацијом домаће валуте купац може искористити јефтинији увоз и извршити све више и више куповине. Уз ову захвалност, домаћа роба може постати скупа и то ће на крају довести до тога да увезена роба појефтини на страном тржишту.
  • У таквом феномену купци могу да купе више међународне робе јер се домаћа валута може лако користити за куповину веће вредности међународних валута.

Мане

  • Ово такође може бити врло проблематично за економију. Ако дође до брзе апрецијације валуте, то се може испоставити као главни проблем током економских поремећаја. То такође може бити разлог да домаће земље постану мање конкурентне на међународним тржиштима.
  • То такође може довести до раста извозних трошкова. Апрецијацијом валуте неке економије, број извезене робе из те земље ће пасти. То ће имати негативан утицај на БДП те земље, јер ће иста пасти у значајној мери.
  • То такође може проузроковати трговински дефицит, јер јаке валуте често доводе до јефтинијег увоза и као резултат тога, држава ће можда желети да увози више у поређењу са извозом.

Закључак

  • Ово је раст вредности домаће валуте у поређењу са страном валутом. Омогућава јефтинији увоз, а скупљи извоз. Осећања инвеститора, ниже стопе инфлације, политичка стабилност, текући рачуни нација, рецесија, владина трговина, услови трговине, шпекулације итд. Су вероватни узроци апрецијације валуте.
  • То доводи до већих трошкова извоза, јефтинијег увоза, нижих стопа инфлације итд. Ови утицаји тренутне апрецијације зависе од тренутне ситуације у економији и развоју у другим земљама.