Стицање (Значење) | Како функционишу аквизиције компаније?

Значење стицања

Стицање је само чин преузимања или стицања целокупне или већине контроле над акцијама другог ентитета куповином најмање педесет процената акција циљане компаније и такве друге корпоративне имовине, а стицаоцу даје право и слободу да доноси одлуке о имовина која је новостечена без одузимања одобрења од акционара ентитета.

Врсте

# 1 - куповина залиха

Купац купује све или значајан део акција циљне компаније. Купац добија власништво над Компанијом док циљана Компанија и даље постоји. Купац сада има већину продајних права гласа. Куповина акција је обично корисна за продавце, јер се дугорочни капитални добици од продаје акција опорезују по нижој стопи. Купац Компаније сада поседује имовину и обавезе циљне компаније. Дакле, купац ће наследити правне и финансијске потешкоће ако било која од Компаније.

# 2 - Куповина имовине

У начину куповине имовине, купац може одабрати имовину коју жели да купи и оставити обавезе. Овај метод се обично користи приликом куповине одређеног средства попут једне јединице или одељења компаније. Купац може купити имовину готовином или давањем сопствених акција. Купци обично преферирају метод пошто одаберу врсту имовине коју желе да купе и занемарују обавезе.

Такође, овде погледајте разлике између куповине залиха и куповине имовине

Примери

 • 2017. Амазон је купио Вхоле Фоодс који је врхунски ланац органских прехрамбених производа за 13,7 милијарди долара. Куповина је Амазону пружила стотине физичких продавница и снажан улазак у прехрамбене производе.
 • У самој 2017. години, Диснеи је најавио уговор о куповини главне имовине имовине Центури Фок-а у историјском послу од 52,4 милијарде долара који укључује филм Центури-а који стримује сав Хулу.
 • Аппле је купио апликацију Схазам за музику, ТВ емисије и песме за 400 милиона долара. Компанија планира да интегрише апликацију у Апплеов иОС и користи њену технологију.

Предности

 • Стицање је временски ефикасна стратегија раста која помаже предузећу да стекне основне компетенције и ресурсе који тренутно нису доступни. Компанија може тренутно да уђе на ново тржиште, производ и превазиђе улазне баријере. Даље, неће морати да уложи много времена и труда у развој производа.
 • Пружа тржишну синергију брзом изградњом тржишног присуства Компаније. Компанија може повећати свој тржишни удео и смањити конкуренцију. Може даље да гради на свом бренду.
 • Може побољшати финансије и донети краткорочне добитке када се преузме организација са ниском ценом акција. Синергија може побољшати смањење трошкова, као и обезбедити ефикасно коришћење ресурса.
 • Стицање других предузећа и ентитета смањује препреке уласку. Предузеће може зачас превладати баријеру за улазак на тржиште и тиме смањити истраживање тржишта и трошкове развоја производа.
 • Они пружају поверење у Компанију и могу повећати морал и поверење акционара у њихову Компанију. Акционари могу очекивати да Компанија купи или преузме друге компаније које могу повећати цену акција и донијети веће приносе за њих.

Мане и ограничења

 • Свако стицање долази са трошковима, који понекад могу бити већи од предвиђених. У том случају компанија стицалац може преузети већи дуг и повећати однос дуга и капитала. Такође, ако се не испуне очекиване синергије, Компанија може изгубити.
 • Повратак акционарима можда неће бити онакав какав се очекивао. Стицање уопште захтева време и можда ће требати више времена да се интегришу две компаније. Стога акционари можда неће добити очекивани принос од улагања од стицања.
 • Интеграција две компаније има своје изазове, посебно управљање очекивањима запослених. Културна питања настају када се запосленици две компаније сретну. Новим методама и активностима може требати времена да се реше са старим запосленима у Компанији, што може изазвати анксиозност и изазове интеграције.
 • Ако је интеграција неповезаних производа и услуга, запослени ће имати додатне изазове да разумеју рад, тржиште и компетенције.
 • Ако се управљање не врши правилно, то може довести до прекида пословања и неуспеха мотива због којег је стицање пре свега и учињено. Компанија треба да има довољно менаџерских ресурса који имају прво искуство у аквизицијама, па би стога требало да буду у стању да управљају запосленима, радом, пословањем и успешно интегришу два предузећа.

Закључак

Стицање је преузимање већине акција или главне имовине другог предузећа или циљаног предузећа. Већа компанија углавном купује мање компаније из многих разлога који желе да стекну већи тржишни удео, да смање конкуренцију, повећају приходе и да синергију у послу. Иако је аквизицијам добро поставити компанију на пут раста, али ако се њима не рукује правилно и не интегрише се у предложени и планирани временски оквир, то може довести до поремећаја у пословању и може довести до неуспеха.