Ограничења анализе финансијских извештаја | Топ 5 које морате знати!

Ограничење анализе финансијских извештаја

Анализа финансијских извештаја пружа потребне информације које захтевају корисници финансијских извештаја, али има одређена ограничења која укључују неуспоредивост финансијских извештаја међу различитим компанијама услед усвајања различитих рачуноводствених политика и поступака, неприлагођавање инфлаторни ефекти, зависност од историјских података итд.

Овде смо навели топ 5 ограничења која смањују поузданост резултата из анализе финансијских извештаја -

  1. Квалитет основних података (нису сигурни)
  2. Самостална анализа (нема комплетну слику)
  3. Историјске бројке + претпоставке = пројекције
  4. Правовременост / релевантност за ограничени период
  5. Не узима у обзир квалитативне факторе

5 главних ограничења анализе финансијских извештаја

# 1 - Квалитет основних података

Анализа финансијских извештаја, као што и само име говори, у великој мери зависи од података које компанија пружа у својим финансијским извештајима. Дакле, тачност анализе зависи од тачности и стварности финансијских извештаја.

Иако се финансијски извештаји ревидирају, они нису увек сигурни. Понекад не представљају стварну слику финансијског стања компаније. То се може догодити из неколико разлога - да се задржи одређена позиција / имиџ на тржишту, да се импресионирају банкари / потенцијални инвеститори. У овом случају, без обзира колико су добре методе и односи примењени, то неће бити тачна анализа.

Једна од највећих рачуноводствених превара која је захватила очи широм света био је скандал Енрон, који је изашао на видело у октобру 2001. Извршни директор Џефри Скилинг манипулисао је финансијама како би сакрио огромне износе дуга који су се нагомилали услед неуспешних послова и пројеката. Цена акције ове компаније била је највиших 90,75 УСД средином 2000. године, која је пала на мање од 1 УСД након што је избила вест о превари. Такав је утицај лажних приказивања у финансијским извештајима.

Такве преваре и даље излазе на видело упркос властима широм света, предузимајући неколико корака да им се супротставе. Ово се показало као значајна препрека ослањању на анализу финансијских извештаја за инвестиционе одлуке.

# 2 - Самостална анализа

Резултати предузећа посматрани појединачно не пружају читаоцу холистичку слику положаја компаније на тржишту - у поређењу са њиховим конкурентима и просецима на тржишту.

Замислите ово - Компанија која послује у сектору „Кс“ показује раст од 5% у односу на претходну годину када је имала раст од, рецимо 6%. На самом почетку могло би се чинити да је компанија на паду. Међутим, ако је раст сектора „Кс“ био нижи од 5%, то показује да је Компанија премашила индустријски просек. То показује да је, упркос ниском индустријском просеку, Компанија превазишла неке од препрека са којима се индустрија суочила током тог периода, да би се појавила на „десној“ страни просека. Стога не би било паметно отписати компанију према њеним самосталним резултатима.

Поред овога, такође је неопходно узети у обзир и друге факторе као што су промене у владиним политикама које могу утицати на индустрију - било позитивно или негативно, друштвено-политичку ситуацију у регионима у којима Компанија има значајне активности. Они се не узимају у обзир у анализи финансијских извештаја, али имају стварне финансијске последице по компаније.

# 3 - Историјске бројке + претпоставке = пројекције

Финансијски извештаји су документација о прошлим резултатима пословања предузећа (биланс успеха) и износи на којима стоје његова имовина и обавезе на датум припреме (биланс стања). Следе неки од корака које финансијски аналитичари предузимају да би дошли до резултата анализе финансијских извештаја -

  • Издвајање података из финансијских извештаја
  • Проучите релевантне тржишне податке
  • Екстраполирајте то двоје
  • Утврдите обрасце, ако их има
  • Формирајте одређене претпоставке на основу ових образаца и прошлих података
  • Долазак на пројекције

Из наведеног је јасно да резултати анализе финансијских извештаја такође зависе од изнетих претпоставки. Претпоставке су личне и зависе од особе која их доноси, па се стога могу разликовати од особе до особе. Ово чини анализу финансијских извештаја рањивом на нетачне или неразумне резултате.

# 4 - Правовременост / релевантност

Као и сви подаци, извештаји или анализе, и анализа финансијских извештаја има ограничен рок трајања. Будући да живимо у динамичном свету, заједно са чудима Интернета, ствари се данас мењају тако брзо. А да би анализа била ефикасна, она такође мора да се направи и потроши на време, након чега губи вредност.

Анализе се врше на основу одређених ситуација које постоје у време израде анализе. А ако се те ситуације промене, анализа ће имати мање или никаквог значаја. Ако се читалац / потенцијални инвеститор докопа анализе у то време, могао би на крају донети погрешну одлуку.

# 5 - Квалитативни фактори

Понављајући поенту којом смо започели ову тему, неколико фактора доприноси успеху или недостатку било које компаније која није обухваћена у финансијским извештајима. Ово су квалитативни фактори на које не можете да ставите број. На пример -

  • Стручност менаџмента у индустрији,
  • етички стандарди менаџмента као и запослених,
  • квалитет обуке која се пружа запосленима како би се осигурало да буду у току са променама времена,
  • управљање односима са добављачима и купцима,
  • моралом запослених, другим речима, колико су повезани са запосленима осећајем са мисијом и визијом Компаније - и које напоре улаже менаџмент у подизање морала запослених

Ови нефинансијски аспекти и многи други могу утицати на будућност Компаније колико и финансијски фактори и стога се не смеју занемарити. Међутим, у типичним анализама финансијских извештаја, коришћене методе (попут анализе односа, хоризонталне анализе, вертикалне анализе, итд.) Углавном се заснивају на бројевима и ови квалитативни фактори се не узимају у обзир.

Резиме

Да ли овим записом покушавамо да у потпуности отпишемо предности анализе финансијских извештаја и многих њених метода? Дефинитивно не! Супротно томе, верује се да је то корисно средство које помаже у доношењу одлука.

Међутим, када се инвеститор / заинтересована страна позива на анализу финансијских извештаја предузећа, он / она мора бити опрезан / на у вези са тим факторима у поменутим тачкама, а затим донети информисану одлуку. Као што је Варрен Буффет рекао, Ризик долази од незнања шта радите. “