Опције позива вс Пут опције | Топ 5 разлика које морате знати!

Разлике између Цалл и Пут опција

Терминологије цалл и пут повезане су са опционим уговорима. Опцијски уговор је облик уговора или одредбе који омогућава имаоцу опције право, али не и обавезу да изврши одређену трансакцију са другом страном (издаваоцем опције или писцем опције) у складу са наведеним условима. Опција се сматра изведеним уговором, јер се њена вредност изводи из основног вредносног папира.

Цалл Оптион вс Пут Оптион Инфограпхицс

Кључне разлике између Цалл и Пут опција

  1. Купац цалл опције има право, али није обавезно да купи унапред одлучену количину на одређени футуристички датум (датум истека) за одређену ударну цену. Супротно томе, продајне опције оснажиће купца с правом да прода основну хартију од вредности за ударну цену на футуристички датум за унапред утврђену количину. Међутим, они нису обавезни за исто.
  2. Цалл опција дозвољава куповину опције, док продаја дозвољава продају опције.
  3. Цалл опција генерише новац када вредност основног средства расте навише, док ће пут опција извлачити новац када вредност основног средства опада.
  4. Као наставак горе наведеног, потенцијални добитак у цалл опцији је неограничен због нема математичких ограничења у порасту цене било ког основног, док ће потенцијални добитак у продајној опцији бити математички ограничен.
  5. Иако је везан једним уговором, инвеститор цалл опције трагаће за растом цене хартије од вредности. Супротно томе, у продајној опцији инвеститор очекује да ће цена акције пасти.
  6. Обе опције могу бити у новцу или ван новца. У случају опције позива, основна цена активе је изнад ударне цене позива. Износ новца показује да је основна цена имовине нижа од цене опозива. Следећи аспект је „Ат тхе Монеи“ што значи да је ударна цена и основна цена имовине иста. Износ премије ће бити већи за „У опцији новац“, јер има суштинску вредност, док је премија нижа за опције позива без новца.

    Што се тиче пут опција, Ин тхе Монеи указује на основну цену активе испод ударне цене. Оут оф тхе Монеи је када је основна цена активе изнад продајне цене. Износ премије за опцију „У новцу“ биће већи, али очекивање „у новцу“ је супротно ономе што је било у цалл опцији.

  7. Куповина цалл опције захтева да купац плати премију продавцу цалл опције. Међутим, ниједна маржа не мора бити депонована на берзи. Међутим, продаја купопродаје захтева да продавац положи новац од марже на берзи која нуди предност у џепу премијског износа на пут опцији.

Такође, погледајте стратегије трговања опцијама

Упоредна табела

Основа за упоређивањеОпције за позивПут опција
ЗначењеНуди право, али не и обавезу да се основно средство купи одређеног датума по унапред одлученој цени удараНуди право, али не и обавезу продаје основне имовине одређеног датума по унапред одлученој цени удара.
Очекивања инвеститораРаст ценаПад цена
ПрофитабилностДобици могу бити неограничени, јер раст цена не може бити ограниченДобици су ограничени, јер цена може стално да пада, али ће се зауставити на нули.
ДозволеКуповина залихаПродаја залиха
АналогијеСматра се депозитом који омогућава узимање производа по одређеној фиксној цени.То је попут осигурања које нуди заштиту од губитка вредности.

Закључак

Улазак у цалл или пут опцију је читава игра шпекулација. Ако неко верује у кретање цене основног средства и ако је спреман да уложи нешто новца са апетитом како би сносио ризик од износа премије, добитак може бити знатно велик. Што се тиче индијског тржишта опција, уговор истиче последњег четвртка у месецу пре којег би уговор требало да се изврши, у супротном може да се дозволи да истекне безвриједан уз изостанак премије.

Дакле, то у потпуности зависи од апетита инвеститора за ризиком и вере у смер кретања цена основног средства за које се закључује уговор о опцији. Цалл анд пут опције су два потпуно супротна термина и комбинација шпекулација и финансијске способности помоћи ће у извлачењу максималних финансијских добитака.