Оперативни приход (дефиниција, примери) | Како тумачити?

Шта је оперативни приход?

Оперативни приход, познат и као ЕБИТ или периодична добит, важно је мерило мерења добити и одражава оперативне перформансе пословања и не узима у обзир ван оперативне добитке или губитке које је претрпело пословање, утицај финансијске полуге и пореза Фактори. Израчунава се као разлика између бруто добити и оперативних трошкова пословања.

Укратко, ради се о приходу / добити оствареном након што се прилагоде сви трошкови, осим финансијских трошкова.

Како пронаћи оперативни приход

Неке од популарних формула оперативног дохотка поменуте су у наставку:

1) Оперативни приход = бруто добит- оперативни трошкови

  • Бруто добит = нето продаја - трошак продате робе
  • Опек = Општи административни трошкови + трошкови продаје и дистрибуције + амортизација

2) Оперативни приход = нето продаја - директни трошак - индиректни трошак

3) Оперативни приход = нето продаја - трошак продате робе - оперативни трошкови

4)Оперативни приход = добит након опорезивања (ПАТ) + порески трошкови + расходи за камате (финансијски трошкови)

Као што видимо, све ове формуле могу се користити за извођење оперативног прихода, а корисник се може одлучити за било шта од горе наведеног за израчунавање пословног прихода за посао.

Примери оперативног дохотка

Хајде да схватимо концепт израчунавања оперативног прихода уз помоћ неколико примера:

АБЦ лимитед се бави израдом поклона по мери. Компанија је пријавила укупну продају од 4200 УСД током године која се завршила децембра 2018. Од укупне продаје, 200 УСД је враћено компанији због недостатака. Компанија је током године претрпела трошкове продате робе у износу од 3000 америчких долара у производњи прилагођених поклона.

Следе трошкови које је компанија имала током године:

На основу горе наведених података можемо извршити прорачун.

Прво ћемо сазнати нето продају, трошкове продате робе и оперативне трошкове.

Корак 1 - Пронађите нето продају

Корак 2 - Пронађите трошкове продате робе

Корак 3 - Израчунајте укупне оперативне трошкове

Корак 4 - Пронађите оперативни приход

Сада ћемо из горњих информација израчунати следеће.

(Имајте на уму да нисмо укључили трошкове камата и пореза јер нису укључени у израчун.)

Боеинг Инц

Хајде да то исто схватимо уз помоћ другог примера обрачуна оперативног прихода велике компаније која котира на листи Боеинг Инц.

Следе П&Л рачун компаније Боеинг Инц за последње 3 године

извор: Боеинг годишњи извештај

Из горњег снимка екрана можемо лако видети како се овај приход (зарада од пословања) компаније променио током 2008. до 2010. године и можемо да извршимо анализу за мерење оперативне ефикасности.

Тачке вредне пажње на основу горње анализе:

  • Од 2008. до 2010. године приходи су порасли за 5,58% (64306 УСД у 2010. у односу на 60909 УСД у 2008). Међутим, однос покривености каматама смањио се са 19,55 пута у 2008. на 9,63 пута у 2010. Важно је напоменути да је већи однос покривености каматама бољи знак финансијског здравља предузећа.
  • Од 2008. до 2009. приходи су порасли за 12,10% (68281 УСД у 2009. у односу на 60909 УСД у 2008); међутим, оперативни приход се смањио за 1854 америчких долара у апсолутном износу (2096 америчких долара у 2009. наспрам 3950 америчких долара у 2008), а однос марже оперативне добити смањен је са 6,49% у 2008. на невеликих 3,07% у 2009.

Помаже у бољем разумевању раста прихода и раста профита и помаже у стварању значајних увида у посао.

Предности

  • Користи се за мерење оперативне ефикасности пословања, а израчунавањем марже оперативног дохотка различитих предузећа може се упоредити оперативна ефикасност.
  • Рачунање је једноставно и углавном је стандардизовано, што доводи до лаког поређења и између фирми.
  • Банке и финансијске институције га уско повезују и надгледају, што омогућава кредитирање предузећа. Разни важни показатељи, попут односа покривености каматама, изведени су само из пословног прихода.

Мане

  • Искључује трошкове камата и пореске трошкове предузећа. Стога то није тачно мерило за одређивање нето вредности богатства створеног предузећем за различите заинтересоване стране.
  • Одређене компаније, приликом израчунавања оперативног прихода, понекад укључују и неоперативне ставке попут добитка од улагања. Као такав, било која заинтересована страна / аналитичар мора осигурати доследност методе израчунавања пре било каквог поређења и резултујућих закључака.
  • Не користи много ако је неко заинтересован за проналажење слободних новчаних токова предузећа, јер се не прилагођава трошковима камата, што резултира одливом готовине.

Закључак

Оперативни приход је важно мерило које истиче оперативну ефикасност пословања и колико је добар менаџмент у претварању њихових напора у профит. Помаже потенцијалним инвеститорима и зајмодавцима предузећа да процене колико је профитабилан посао у који намеравају да улажу / позајмљују, јер показује основни пословни приход компаније и искључује сав неоперативни приход из своје надлежности.

Штавише, помаже у мерењу оперативног успеха пословања и на њега не утичу финансијска полуга и порески фактор. Успех посла одређује се колико се компанијом добро управља и помаже у испуњавању ових критеријума, јер јасно наглашава потражњу за пословним производом и услугама узимајући у обзир продају, као и трошкове које предузеће има у испуњавању тих продаја. преузимањем свих оперативних трошкова.