ВБА ДатеПарт функција | Како вратити наведени датум?

Екцел ВБА ДатеПарт функција

ДатеПарт у ВБА користи се за идентификацију дела датума за дати датум наведен као аргумент, датумски део може бити или дани или месеци или година или чак сат времена и секунде, синтакса ове функције се сама појашњава и она је као следи, Датепарт (Интервал, Датум као аргумент).

Синтакса

Синтакса функције ДатеПарт дата је у наставку:

  • Интервал: Подаци који се преносе у интервалном аргументу су типа стринг, што значи да овај аргумент може садржати било какве важеће вредности у себи. Интервал може бити година, месец, квартал, дан, недеља, сат, минут, секунда.
  • Датум: Вредност датума коју треба проценити.
  • фирстдаиофвеек: Ово је опциони параметар. Ово описује први дан у недељи, ово се чак може занемарити. Ако се овај параметар занемари, ово аутоматски узима недељу за први дан у недељи. Ако то желите да промените, онда се овај параметар може користити. Овај аргумент се може састојати од вбУсеСистем 0.

Користите НЛС АПИ подешавање

вбСундаи (подразумевано), вбМондаи, вбТуесдаи, вбВеднесдаи, вбТхурсдаи вбФридаи, вбСатурдаи.
  • фирствеекофиеар: Исто тако параметар врх, ово је такође опциони параметар. Ово описује прву недељу у години. Овај параметар се такође може занемарити. Ако се овај параметар занемари, претпоставља се да је 1. јануар прва недеља у години. Ако то желите да промените, овај параметар се може користити.

    Овај аргумент се може састојати од следећих вредности.

    вбУсеСистем, вбФирстЈан1, вбФирстФоурДаис, вбФирстФуллВеек.

Након давања свих параметара, Датепарт () ће вратити нумеричку вредност као што је цео датум или година или месец или тромесечје, итд. Отуда ће повратни тип ове функције бити нумеричка вредност.

Како се користи функција ДатеПарт у ВБА?

Овај ВБА ДатеПарт Екцел образац можете преузети овде - ВБА ДатеПарт Екцел предложак

Пример # 1

Први пример је приказивање комплетног датума и тромесечја тог месеца.

Да бисмо то постигли потребно је да напишемо неки код у Висуал Басиц-у, за ту картицу Гото Девелопер, а затим кликнемо на Висуал Басиц и тада ће се отворити прозор.

У тај прозор напишите код како је приказано доле.

Шифра:

 Суб дате_Датепарт () Затамни мој датум као варијанту мидате = # 12/25/2019 # МсгБок мидате МсгБок ДатеПарт ("к", мидате) 'приказује квартал Крај Суб 

У овом примеру смо користили функцију Датепарт да прикажемо датум и неки део датума који представља четвртину датума. Ово показује у којем кварталу године долази датум.

Ако отклонимо грешке у коду, датум ће се први пут приказати као потпуни датум када код изврши „Мсгбок мидате“ јер је случајни датум додељен променљивој „мидате“.

Даље приказујемо под којим тромесечјем године долази тај датум.

Када ручно покренете код или помоћу пречице Ф5, датум ће се приказати као што је приказано након клика на ок. Затим ће се приказати тромесечје датума, што може бити приказано на доњем снимку екрана.

Исто тако, четвртина, такође се могу приказати само датум или месец или година.

Пример # 2

У овом примеру ћу ручно унети датум у време извођења.

Шифра:

 Суб дате1_датеПарт () Дим ТодаиДате Ас Дате 'Објави променљиве. Затамни Мсг ТодаиДате = ИнпутБок ("Унесите датум:") Мсг = "Квартал:" & ДатеПарт ("к", ТодаиДате) МсгБок Мсг Енд Суб 

Овде у овом примеру покушавамо ручно да добијемо датум током извођења. Код „ТодаиДате = ИнпутБок („ Ентер а дате: “)“ овај ред означава да се датум може унети ручно,

Након ручног уноса датума, у оквиру за поруке приказује се четвртина датума. Ово се може приказати на доњем снимку екрана.

Како је јунски месец у 2. тромесечју, ово приказује 2. четвртину као што је приказано на горњем снимку екрана.

Пример # 3

У овом примеру ће се све вредности попунити у ћелијама.

Шифра:

 Привате Суб Воркбоок_Опен () Дим ДуммиДате Ас Дате ДуммиДате = АцтивеСхеет.Целлс (2, 2) АцтивеСхеет.Целлс (2, 2) .Валуе = Даи (ДуммиДате) АцтивеСхеет.Целлс (3, 2) .Валуе = Хоур (ДуммиДате) АцтивеСхеет .Целлс (4, 2) .Валуе = Минуте (ДуммиДате) АцтивеСхеет.Целлс (5, 2) .Валуе = Монтх (ДуммиДате) АцтивеСхеет.Целлс (6, 2) .Валуе = Веекдаи (ДуммиДате) Енд Суб 

Датуми се попуњавају у ћелијама на екцел листу, за то је код записан као Ацтиве Схеет.целлс. Овим кодом датум који је присутан може бити година месец или се датум може уметнути у дате ћелије.

На пример, на горњем снимку екрана,

Дан се убацује у ћелије (2, 2) листа Екцел. Стога је код написан као „АцтивеСхеет.Целлс (2, 2) .Валуе = Даи (ДуммиДате)“.

Покрените код помоћу тастера Ф5 или ручно и резултат ће бити као што је приказано доле.

Подразумевано узима данашњи датум и приказује се као 30 у (2,6) ћелији.

За све остале податке се такође могу попунити.

Употреба функције ДатеПарт

  • Функција ДатеПарт се може користити за приказ дела датума како назив означава, тј. Ако је потребно приказати само дан или месец или годину датума, онда се ова функција може користити.
  • Ова функција такође раздваја датум, месец и годину од одређеног датума.
  • Коришћењем ове функције датум се не само одваја, већ можемо добити и четвртину, дан, сат, минут и секунду.

Ствари које треба запамтити

  • Ова функција се може користити само као ВБА функција. У нормалном Екцелу, ово се не може користити.
  • Датуми који су дати као вредност у овој функцији могу се дати у било ком формату, као што су мм-дд-ииии формат или ДД-ММ-ИИИИ формат итд.
  • Ова функција ће одвојити све вредности одвојено као што су датум, месец, година или време, такође сат, минут, секунде.
  • Ово је организовано у оквиру функције Датум и време у ВБА програма Мицрософт Екцел.