Заштита новчаног тока (дефиниција) | Примери анализе хеџинга новчаног тока

Шта је заштита новчаног тока?

Заштита новчаног тока је метода инвестиционе методе која се користи за контролу и ублажавање изненадних промена које могу настати у приливу или одливу готовине у односу на имовину, обавезу или предвиђене трансакције, а такве изненадне промене могу настати услед многих фактора попут камате промена стопе, промене цене имовине или осцилације девизних курсева.

Предвиђена трансакција је трансакција са другом страном за коју се очекује да ће се догодити у неком будућем датуму. Такође је могуће заштитити ризике повезане само са једним делом ако се може измерити ефикасност повезане заштите која се може мерити.

Пример хеџинга новчаног тока са анализом

Постоји компанија Кс доо која се бави текстилом и захтева тоне памука као сировину сваког квартала за производњу својих готових текстилних производа и продају на тржишту. Сировину купује са америчког тржишта и плаћа долар у замену за купљени производ.

Цене на америчком тржишту зависе од различитих фактора као што су фактори околине, потражња и понуда производа, промене курса итд. Због ових фактора, цене различитих роба, укључујући памук, расту или падају, а понекад и ово повећање или смањење је врло оштро.

Сада, како компанија сваке четвртине захтева памук, па менаџмент компаније жели да смањи ризик од колебања цена сировина, па жели да зна како и они могу да учине исто?

Анализа овог примера заштите од новчаних токова

У овом случају компанија Кс лтд. захтева тоне памука као сировине сваког квартала за производњу својих текстилних готових производа, али цене памука на америчком тржишту зависе од различитих фактора као што су фактори околине, потражња и понуда производа, промене курса итд. због чега се често повећава и смањује.

Дакле, компанија не зна да би након неколико месеци шта ће се десити са ценама памука и плаћање зависило од тржишне цене памука у САД-у на датум куповине памука. Свако колебање цена памука могло би да има велики утицај на укупне производне трошкове компаније и на крају на дно дна.

У сврху минимизирања овог ризика, компанија може створити заштиту од новчаног тока и своју будућу уплату која је променљива може претворити у фиксну будућу исплату. Како је компанија планирала да купи памук након неколико месеци, то излаже променљивости новчаних токова и према томе је заштићена ставка.

Да би створила живу ограду, компанија може да склопи термински уговор са неком другом страном. Претпоставимо да се одлучи да ће компанија откупити 100.000 фунти памука након тромесечног периода када је цена памука 0,85 америчких долара на данашњи датум, тако да 0,85 америчких долара постаје договорена цена или уговорна цена и компанија је закључала укупан износ цена од 85.000 УСД без обзира на тржишну цену памука на датум куповине.

Сада након три месеца може се појавити једна од три ситуације, тј. Цена ће порасти, цена ће се смањити или ће цена остати неутрална, што се анализира на следећи начин:

  • Повећање цене: Цене се након 3 месеца повећавају на 1,2 долара по фунти, али нето готовинско плаћање компаније и даље ће износити 85 000 америчких долара, јер компанија мора да плати 120 000 америчких долара добављачу, али ће из уговора о шпедицији добити 35 000 америчких долара (120 000 - 85 000 америчких долара).
  • Смањење цена: Цене су се након 3 месеца смањиле на 0,60 америчких долара по фунти, али нето плаћање компаније у готовини и даље ће износити 85 000 америчких долара, јер компанија добављачу мора платити 60 000 америчких долара, али заједно са тим мораће платити и 25 000 америчких долара (85 000 - 60 000 америчких долара) странци са којом се врши термински уговор.
  • Цена остаје: Цене након 3 месеца остају 8,5 америчких долара по фунти, тако да ће нето исплата компаније у готовини у том случају износити 85 000 америчких долара које треба платити добављачу и неће бити губитка или добити од уговора о шпедицији.

Овде је термински уговор инструмент заштите и заштита је ефикасна само ако се промене у новчаном току хеџинг инструмента и заштите међусобно компензују. С друге стране, ако се промене у новчаном току хеџинг инструмента и хеџинга не умање, свака хеџ сматраће се неефикасном.

У овом случају промена новчаног тока куповине памука (заштићена ставка) у потпуности се надокнађује прослеђивањем новчаног тока по уговору (инструмент заштите), чинећи заштиту 100% ефикасном.

Предности заштите од новчаног тока

Постоји неколико различитих предности. Неке од предности су следеће:

  1. Помаже компанији у смањењу ризика повезаног са заштићеном ставком
  2. Рачуноводство заштите штити рачуноводствени третман заштићене ставке, тј. Новчаног тока и инструмента заштите.

Мане заштите живе готовине

Поред предности, има ограничења и недостатке који су следећи:

  1. Главно питање заштите новчаног тока је време када се добици или губици признају у добити у случају да је трансакција заштите од ризика повезана са предвиђеном трансакцијом.
  2. Ако се промене у новчаном току хеџинг инструмента и хеџинга не компензују, тада ће се хеџинг сматрати неефикасним и сврха хеџинга постаје некорисна.

Важне тачке заштите новчаног тока

  1. Рачуноводство заштите новчаног тока треба прекинути у случају да се јави било која од следећих ситуација:
    • Извршен аранжман за заштиту није више ефикасан.
    • Инструменту за заштиту је истекао рок важења или је он престао да важи.
    • Ознака хеџинга коју организација укида
  1. Заштита је ефикасна само ако се промене у новчаном току хеџинг инструмента и заштите међусобно компензују. С друге стране, ако се промене у новчаном току хеџинг инструмента и хеџинга не умање, свака хеџ сматраће се неефикасном.

Закључак

Заштита новчаног тока је заштита изложености променљивости новчаног тока одређене обавезе или средства или предвиђене трансакције која се може приписати одређеном ризику; једноставним речима, то је метода инвестиционе методе која се користи за скретање изненадних промена које могу настати у приливу или одливу готовине.

Све производне компаније или неке од услужних фирми редовно купују производе попут шећера, памука, меса, уља, пшенице итд. За свој рад, тако да је у том случају заштита новчаног тока важна како би се скренула пажња изненадне промене које могу настати у приливу или одливу готовине ове робе.