Просек долара (просек, користи) | Обрачун са примерима

Дефиниција просека трошкова долара

Просек трошкова долара Подразумева улагање исте количине новца у средство (акције) у периодичним интервалима, без обзира на његову цену, смањујући на тај начин ризик од колебљивости цена на тржишту. На пример, инвеститор би пет дана уложио 100 долара сваког месеца првог дана у месецу у одређени узајамни фонд.

Пример

Овде можете преузети овај Екцел образац за просечно утврђивање трошкова долара - Екцел образац за просечно утврђивање трошкова долара

Ево примера просека трошкова долара, хајде да погледамо шта би се догодило да смо 28. у месецу редовно улагали 1000 долара у датом шестомесечном периоду, као што је приказано у наставку.

Овде можемо видети да је просечна цена акције Аппле-а током читавог периода 181,26 УСД. Цена расте прилично нагло након 26. фебруара 2019. и поново опада након 26. априла 2019. што указује на умерену колебљивост. То инвеститору веома отежава одређивање када треба да инвестира у Аппле. У овом случају, он периодично улаже 1000 УСД 28. у месецу, као што је приказано доле -

Извор: Иахоо Финанце

Овде можемо пронаћи број откупљених акција поделом уложеног износа од 1000 долара поделом дневне цене затварања. Просечну цену акције коју је платио за ове инвестиције можемо лако пронаћи помоћу формуле:

 • Просечна плаћена цена = Укупна уложена сума / Укупан број купљених акција
 • = 6000/34
 • = $176.47

Постоји алтернативна приближна формула за израчунавање просечне цене долара која користи концепт хармонске средине:

 • Просечна цена у доларима = Број периода / ∑ (1 / цена акције на датуме улагања)
 •  = 6 / {(1/156.23)+ (1/156.30)+ (1/173.15)+ (1/188.72) + (1/204.61)+ (1/178.23)}
 • = $174.57

Мала разлика у две просечне вредности је зато што смо заокружили број деоница у имениоцу прве формуле на нула децималних места (пошто се удео углавном купује у интегралним бројевима) као у 1000 долара подељених са 156,23 долара (28. децембра 2018.) даје 6,4 што смо заокружили на 6 деоница. Али у другој формули користећи хармоничну средину нисмо заокружили цену акције и отуда постоји мала разлика између две цифре.

У овом случају видимо да инвеститор купује по просечној цени од 176,47 долара по акцији у просеку за доларске трошкове, што је 3% мање од просечне цене Аппле-а за исти период. Такође можемо приметити да је инвеститор купио најмањи број акција (пет) у данима када су цене акција биле необично високе.

Предности

 • Прва корист од просека трошкова у доларима је та што је врло згодно поставити овај план и уклања потребу за временским одређивањем тржишта за инвеститоре који не прате тржиште редовно или који немају пуно знања о тржишту.
 • Друга корист је што ова метода просечно осцилира осцилације цена акција и помаже инвеститорима да смање основу трошкова по основу хартија од вредности које опадају.
 • Последња корист је та што је приступачан за инвеститоре који немају могућност да уложе огромну суму новца у одређено време. На пример, у нашем случају за плаћену особу лакше је уложити 1000 долара месечно током шест месеци него уложити 6000 долара једног дана.

Мане / Ограничења

 • Прво ограничење је да су студије показале да је боље уложити паушални износ јер дугорочно доноси већи принос под условом да инвеститор правилно одређује време на тржишту. На пример, у нашем случају да је инвеститор ставио 6000 долара пре 26. јануара 2019. године, његова просечна откупна цена била би много нижа од просечне доларске цене (тачно 11% нижа)
 • Друго, усредњавање трошкова у доларима такође доводи до више трансакција (шест пута у нашем случају) што би значајно повећало трансакционе трошкове за инвеститора ако је накнада за посредовање висока.

Закључак

Са просечним трошковима долара, инвеститор улаже исту количину новца сваки пут што резултира куповином више акција када је цена деоница ниска и обрнуто. Међутим, ако инвеститор има времена и стручности да прати тржиште и изврши неопходна прилагођавања портфеља, усредњавање трошкова у доларима можда неће бити најоптималнији метод управљања портфељем. Просечавање трошкова долара је врло једноставна и прикладна метода за инвестирање на тржишту и промовише дисциплиновано инвестирање које инвеститору помаже да постигне своје финансијске циљеве.