Дефлација (значење, примери) | Преглед и два главна узрока дефлације

Значење дефлације

Дефлација је смањење цена роба и услуга када постоји негативна инфлација (испод 0%) и обично резултира повећаном куповном моћи потрошача.

Узроци дефлације

Дефлација може настати из следећа два разлога;

# 1 - Ако се у датом економском окружењу повећа продуктивност робе и доступност услуга, цене углавном имају тенденцију пада. Ово следи једноставно правило потражња-потражња где вишак понуде узрокује ниже цене. Економска историја обилује примерима такве врсте дефлације где је прекомерна понуда пољопривредних производа узроковала пад цена све док тражња није била усклађена.

# 2 - Ако се укупна потражња за робом смањи, долази до накнадног смањења цена. Овај ефекат се дешава како би се вратила равнотежа понуде и потражње.

На горњој слици можемо видети ефекте смањене производње који могу бити узроковани нижом укупном потражњом. Прва равнотежна количина производње била је К1, а одговарајућа цена П1. Како је потражња падала, нова количина производње постала је К2 и настала је нова равнотежа потражња-потражња. Цена у овој равнотежи била је П2 која је била нижа од П1.

Примери дефлације

Погледајмо неке примере дефлације да бисмо је боље разумели.

Пример # 1

Индустријска револуција се сматра периодом добре дефлације. Крајем деветнаестог века, продуктивност се знатно поправила захваљујући високо ефикасним парним машинама, преусмеравању радне снаге са пољопривредне на индустријску производњу и огромној индустрији производње челика. Ови фактори су срушили трошкове и изазвали добру дефлацију. С једне стране, индустријска револуција смањила је трошкове и побољшала марже, с друге стране, стално је повећавала зараде радне снаге.

Пример # 2

Хонг Конг је добар пример дефлације у новије време. 1997. године, након завршетка азијске финансијске кризе, хонгконшка економија патила је од дефлације. То је било повезано са јефтинијим увозом из Кине. Ова ситуација се требала окончати тек 2004. године, а погодила је многе азијске економије.

Предности

Неке од предности су следеће:

Они могу бити добри ако су основни разлози повећана економска активност и технолошки напредак. У модерној ери непрекидне технолошке надоградње довеле су до ефикасности и синергије у процесима. То је довело до конкурентног смањења трошкова производа и услуга. Ова врста дефлације назива се добром дефлацијом јер не мења равнотежу потражње и потражње и још увек успева да снизи цене.

Мане

Неки од недостатака су следећи:

Ако је дефлација узрокована прекомерном понудом, то може проузроковати неусклађеност производње и потражње, што ће пореметити потражњу-потражњу привреде. То узрокује стагнацију у производњи роба и услуга и смањење циркулације валуте.

Они могу довести до тога да потрошач смањи своју потрошњу и повећати стварну вредност дуга.

Дефлација такође може довести до рецесије, а ефекти могу изазвати дефлаторну спиралу. Дефлаторна спирала је зачарани круг где нижа потражња доводи до ниже цене, а нижа цена, заузврат, изазива даље смањење потражње.

Суочавање са дефлацијом

То је ситуација са којом је веома тешко изаћи на крај. Сентименти потрошача снажно заузимају тенденцију ниже потрошње. На влади и њеним институцијама је да предузму мере ширења са својом фискалном и монетарном политиком.

На паралелној дасци, требало би да убеди своје људе да троше више предвиђањем пораста инфлације. Влада би требало да предузме мере за повећање укупне потражње у економији и смањење каматних стопа како би се повећала малопродаја и капитална потрошња.

Ограничења

Нека од ограничења су следећа:

Иако дефлација такође може бити добра за економију, али не би требало да траје дуже. Међутим, дефлација која је у складу са технолошким напретком и већом производњом добар је знак економског раста. Они могу погодити економију на два фронта:

  • Незапосленост - Снижавање нивоа цена роба и услуга може довести до тога да произвођачи смање радну снагу у производњи, што доводи до раста незапослености.
  • Циклус дефлације наставиће се даљим притиском пада агрегатне тражње, што ће резултирати даљим смањењем нивоа цена.

Важне тачке

  • Дефлација, све до средине 20. века, виђена је као неповољан феномен. То је било највише због анализе економиста о ери Велике депресије. Међутим, на почетку 21. века аналитичари су схватили да многи периоди дефлације у историји нису имали економског пада.
  • Инвеститори треба да размотре компаније које су „краве готовине“ које су вредније током периода дефлације.
  • Дефлаторне мере олакшавају борбу против мехурића који се стварају у економији. То је тачно јер се обесхрабрује смањење вредности финансијске имовине и акумулација богатства.
  • Периоди дефлације узрокују да се неједнакост у приходима донекле смањи. Средња класа и радна снага која зависи од дневница почињу да имају користи од нивоа дефлације и скупљају више прихода и богатства.

Закључак

То је када стопа инфлације падне испод нуле, тј. Цене роба се не повећавају. Иако се у почетку може чинити корисним за појединачног потрошача, дефлација утиче на економију у целини. Учвршћује набавна осећања и кочи раст предузећа на тржиштима. Ако се не реши снажно, дефлација се на крају може претворити у дефлаторну спиралу што ће резултирати економским успоравањем.