Пуни образац НПА - типови, пример, како то функционише?

Шта је пуни облик НПА?

Пуни облик НПА је имовина која не испуњава услове. То је врста класификоване имовине која се користи за разликовање зајмова и аванса на које главница и / или камата касне, односно плаћања касне са заостатком и генерално се, према утврђеним стандардима регулаторних власти, имовина сматра НПА ако се не изврши поврат у року од последњих 90 дана.

Врсте

# 1 - Стандардна имовина

То су НПА који су каснили више од 90 дана, али мање од 12 месеци. Ова имовина сноси номинални ризик јер зајмопримац не изврши редовно или на време плаћање.

# 2 - Подстандардна имовина

То су НПА који касне више од 12 месеци, ови зајмови имају већи ризик, а зајмопримац има слабу кредитну способност. Оно што банке раде је да направе шишање за такав НПА јер постоји ризик од неплаћања.

# 3 - Сумњиве дугове

Реч је о ненаплативој активи која касни више од 18 месеци, банкама прети опасност од опоравка и познате су као сумњиви дугови. Такав НПА утиче на кредитну способност банака, јер би више њих могло банку довести у ризик.

# 4 - Актива губитка

Ово је последња класификација НПА, јер је према њима износ кредита сама банка класификовала као неповратни. Банка може да отпише целокупан преостали износ или да обезбеди резерву за пуни износ који ће бити отписан у будућности.

Како НПА ради?

НПА су уобичајени зајмови и аванси, али у случају ненаплате након дужег времена, обично се 90 дана категорише као НПА. Након наведеног периода и након претходног обавештавања зајмопримца, зајмодавац има право приморати зајмопримца да прода имовину која је заложена за зајам и покрене поступак поврата, али у случају да нема заложеног средства зајмодавац мора отписати / унапред платити као лош дуг и ускладиће га са агенцијом за наплату по сниженој стопи. Кредит се може класификовати као НПА у било ком тренутку током трајања зајма. Ставља се у биланс стања финансијских институција што означава негативан утицај на њихов имиџ.

Пример

Јустин Инц. је позајмио износ од 100 милиона америчких долара од зајмодавца и плаћа 200.000 америчких долара месечно, али из неких разлога компанија није могла да плати рате током три узастопна месеца, зајмодавац ће бити приморан да класификује овај зајам као неквалитетна имовина у складу са законским захтевима.

Утицај

Проблем НПА данас је алармантан у нашем банкарском систему. Што је већи НПА, то је мање поверење депонента, зајмодавца или инвеститора. То не само да отежава доступност кредита, већ и нарушава имиџ институције. Следе неки истакнути утицаји -

  • Профитабилност - То директно утиче на добит институције што је већи НПА то је мањи профит јер институција мора да донесе резерве за НПА што узрокује 25% - 30% више резерви које воде до ниже добити.
  • Управљање одговорностима - Да би управљале НПА, банке морају да смање каматне стопе на депозите и повећају кредитне стопе, што заузврат утиче и на пословање и економски раст банке.
  • Контракција имовине - Повећање НПА успорава ротацију средстава што заузврат смањује приход од камата банке.
  • Адекватност капитала - Банке су дужне да одржавају потребан капитал на имовини пондерисаној ризиком према босиљковим нормама. Што је више НПА, то је потребна већа индукција капитала, што доводи до повећања трошкова капитала.
  • Поверење јавности - НПА нарушава кредитну способност банака, јер је јавност уплашена да даје депозите код банке која има више НПА, јер се плаше да ће изгубити новац, јер је ликвидност банке у опасности.

Како смањити НПА - индијски пример

# 1 - САРФАЕСИ Ацт 2002 - Овај акт даје моћ банци да се бави НПА-ом без учешћа судова. Банци даје право да

  • Реконструкција имовине
  • Секуритизација
  • Извршење обезбеђења

# 2 - Међународни суд за повраћај дуга - 1993. године закон о индијском парламенту успоставио је ДРТ који омогућава банкама да поврате зајмове од 10 лакхих и више.

# 3 - Лок Адалатс - Мали зајмови до Рс 5 лакхс могу се повратити овим механизмом у складу са смерницама ИРБ-а.

# 4 - Компромисно поравнање - Користи се за подмиривање зајмова до износа од 10 цроре када зајмопримац има истинских потешкоћа да врати износ према овој методи, сразмерни износ се надокнађује од зајмопримца.

# 5 - Биро за кредитне информације - Независне агенције попут ЦИБИЛ воде евиденцију неплатиша и финансијског здравља зајмопримаца, банке могу потражити помоћ таквих агенција пре него што им позајмљују новац.

Ограничења

НПА је најважније средство за откривање исправности, перформанси и здравља било које банке или финансијске институције, јер што је већи НПА, учинак је низак у поређењу са другим банкама или институцијама, а банка је мање кредитно способна. То ствара негативан ефекат на добру вољу банке и о томе може судити само укупни НПА. Дакле, врло је важна мера коју треба спровести. У наставку су наведени неки недостаци -

  • Смањен доходак - Са повећањем НПА имовине, профитабилност финансијске институције се смањује јер смањује реализацију имовине.
  • Пад финансијске снаге - Како НПА није ништа друго до имовина са смањеним шансама за реализацију, она директно утиче на финансијску снагу предузећа.
  • Непризнавање пословне слике - Драстично утиче на финансијску слику организације.
  • Пад кредитне способности - То негативно утиче на имиџ институције која даје позајмице, што има за последицу да зајмодавци такође не показују интересовање за позајмљивање због повећаног ризика од невраћања.
  • Губитак капитала / резерви - Због повећаних шанси да се не опорави, организација не само да губи будућу профитабилност, већ има и губитак одобрене главнице.

Закључак

Неизвршена имовина (НПА) је имовина класификована на основу ненаплаћивања рата према договореним условима и правилима који се обично класификују након 90 дана ненаплате. Даље се класификују као стандардна, исподстандардна, сумњива и изгубљена имовина. То има неповољан утицај на профитабилност организације, финансијску снагу, адекватност капитала и имиџ у јавности. Постоје разне владине организације основане према закону парламента или другим статутима за праћење НПА финансијских институција и на тај начин смањење НПА и повећање профитабилности организације и економије у целини.