Формула односа покривености | Примери израчунавања корак по корак

Коефицијент покривености је способност компаније да може да покрије своје обавезе, укључујући дуг, обавезе закупа и дивиденде у било ком временском оквиру, а неки од популарних коефицијената укључују коефицијенте покривености дуга, коефицијенте покривености и фиксни коефицијент покрића.

Формула за израчунавање односа покривености

Формуле односа покривености користе се за анализу способности предузећа да испуни обавезе. Обавезе су у облику плаћања дуга, плаћања камата или плаћања закупа. Формуле за ова три најпопуларнија односа су следеће:

# 1 - Однос покривености фиксне наплате

Покривеност фиксне наплате = (ЕБИТ + исплате закупа) / (исплате камата + исплате закупа)

# 2 - Коефицијент покривености каматама

Покривеност камата = ЕБИТ / Исплате камата

# 3 - Коефицијент покривености дуга

Покривеност дуга = Новчани ток из пословања / Укупни дуг

Објашњење

Формула показатеља покривености користи се за одређивање колико компанија зарађује оперативни профит или готовину од пословања да би покрила своје обавезе у облику камата или плаћања закупа. Трошак камата је обавеза за компанију коју предузеће треба платити зајмодавцима, који позајмљују новац компанији за проширење пословања. Већи део трошкова камата настаје због дугорочног дуга предузећа, због чега се овај однос такође сматра коефицијентом солвентности, јер означава да ли је предузеће довољно солвентно за плаћање дуга.

Ако компанија није у стању да генерише довољно оперативног профита за исплату камата, тада имаоци дуга могу тражити од компаније да поднесе стечај и прода своју имовину да би платио дуг иматељима дуга. Повериоци траже већи однос, што значи да компанија покрива плаћање камата својим пословним приходом оствареним у нормалном току пословања. Показатељи покривености нису представљени у облику процента; представљен је у облику апсолутног броја да би се сазнало колико пута оперативни профит покрива трошак камате.

Примери израчунавања формуле односа покривености

Погледајмо неколико једноставних до напредних примера да бисмо то боље разумели.

Овде можете преузети овај образац формуле за однос односа покривености - Екцел образац за однос односа покривености

Пример # 1

Покушајмо да схватимо како да израчунамо ова три односа помоћу произвољне компаније А. Морамо да направимо неке претпоставке да бисмо израчунали ове размере.

Претпоставимо да је ЕБИТ (зарада пре камата и пореза) за компанију А 400 милиона долара. А компанија је узела у закуп нека средства која су део њиховог биланса стања и није то средство одмах купила. Претпоставимо да закупнине за ту имовину заједно за четвртину износе 45 милиона долара. И компанија се задужила за куповину имовине. Претпоставимо да плаћања камата за тај дуг комбиновани за четвртину износе 50 милиона долара, а новчани ток из пословања, који је познат и као финансијски директор компаније А, износи 3000 милиона долара. И компанија се задужила за куповину имовине. Претпоставимо да је укупан дуг компаније 700 милиона долара.

За израчунавање формуле односа покривености користите следеће информације.

# 1 - Формула односа покривености фиксним пуњењем

Однос покривености фиксне наплате = (400 УСД + 45 УСД) / (50 УСД + 45 УСД)

=4.68

Дакле, фиксни коефицијент покривености компаније ће бити 4,68. Што је виши однос бољи, то значи да је компанија у стању да покрива обавезе готово пет пута помоћу своје оперативне добити.

# 2 - Формула односа покривености каматама

Однос покривености камате = 400 УСД / 50 УСД

=8.0

Дакле, коефицијент покривености камате за компанију биће 8. Што је већи коефицијент, то је бољи, што значи да је предузеће у стању да покрије обавезе готово 8 пута уз помоћ своје оперативне добити.

# 3 - Формула односа покривености дуга

Однос покривености дуга = 3.000 УСД / 700 УСД

=4.29

Тако ће коефицијент покривености дуга за компанију бити 4,29. Што је виши однос бољи, то значи да компанија може да покрије дугове готовином генерисаном од пословања.

Пример # 2

Оперативни профит или ЕБИТ за индустрију за четвртину износи 17341 круна. А трошак камата или финансијски трошак за тај период износи 4.119 круна. Формулу односа покривености каматама за ослањање за квартал можемо израчунати помоћу ова два броја.

За израчунавање коефицијента покривености користите следеће информације.

Према томе, израчун коефицијента покривености камате је следећи,

  • Однос покривености каматама = 17341/4110

Однос покривености каматама биће -

Покривеност камате = 4,2

То значи да је компанија у стању да генерише оперативни профит, који је четири пута већи од укупне камате за период.

Пример # 3

Оперативни профит или ЕБИТ за индустрију за четвртину износи 5800 круна. А нето трошкови камата или финансијски трошкови за тај период износе 1116 круна. Помоћу ова два броја можемо израчунати коефицијент покривености камата за ослањање за квартал.

За израчунавање коефицијента покривености користите следеће информације.

Према томе, израчун коефицијента покривености камате је следећи,

Покривеност камате = 5800/1116

Однос покривености каматама биће -

Однос покривености каматама = 5,20

То значи да је компанија у стању да генерише оперативни профит, који је пет пута већи од укупне камате за период.

Релевантност и употреба

Формула односа покривености једна је од најважнијих формула за повериоце да би се утврдило кредитно стање предузећа. Показује колико је пута оперативни профит предузећа од његовог пословања у стању да покрије укупан трошак камата за предузеће у датом временском периоду. Повериоци или инвеститори предузећа траже овај однос, било да је тај однос довољно висок за предузеће. Што је већи однос бољи је из перспективе зајмодаваца или инвеститора.

Нижи коефицијент ће значити оба питања ликвидности за фирму, а такође у неким случајевима може довести и до проблема солвентности предузећа. Ако компанија не заради довољно оперативног прихода од уобичајеног пословања, тада неће моћи да врати камату на дуг.