Преокретна стратегија таблета за отров | Како функционише обезбеђивање флип-ин-а?

Шта је флип-ин таблета за отров?

Преокретање пилуле за отров је врста стратегије у случају када акционарима циљне компаније, а не акционарима преузмачке компаније, дозвољено је да купе удео циљне компаније са попустом који помаже циљној компанији да разблажи вредност свог удела .

Постоји пет врста таблета за отров на располагању компанијама које делују као одбрамбене стратегије компанија. Флип-Ин је једна од ових пет пилула за отров. Ово је одбрамбена стратегија у којој је постојећим акционарима компаније дозвољено да купују више акција циљане компаније са попустом. Циљна компанија користи ову Флип-Ин стратегију да би спречила непријатељско преузимање разређујући вредност компаније повећаним расположивим акцијама. То доводи до смањења процента власништва над потенцијалном компанијом преузиматељем. Само постојећим акционарима је дозвољено да купују акције, а не аквизиторима.

Разградња преврнуте таблете за отров

Флип-Ин стратегија је одредба наведена у подзаконским актима компаније. Дакле, кад год акционар стекне одређени број акција, обично 20-50%, тада се активира Флип-Ин таблета за отров. Ако узмемо у обзир становиште деоничара, претварање помаже у брзом зарађивању, јер се нове акције купују са попустом. За акционаре, ова разлика између тржишне цене акције и њене снижене набавне цене сматра се добити.

  • Многи стручњаци дају логику да када одбор компаније примени Флип-Ин стратегију, то смањује број потенцијалних понуда које помажу у заштити сопствених позиција, јер у случају да друга компанија преузме положај одбора у нестабилном стању.
  • Дакле, како би осигурали свој положај и одржали га стабилним, одбори компаније могу спречити стицање применом ове отровне пилуле. Али на крају, ова стратегија је лоша за компанију и њене акционаре.
  • Одредба за отровну пилулу Флип-Ин може се наћи у подзаконским актима или повељи компаније који кажу да је могу користити као одбрану за преузимање.
  • Компаније које се желе борити против ове стратегије могу се одлучити да то раскину на суду давањем дубоког попуста, али постоји неизвесност око шансе за успех.
  • Право на куповину се дешава само пре потенцијалног преузимања и када стицалац пређе одређену граничну тачку добијања неизмирених акција.
  • Када потенцијални стицалац започне са отровном пилулом прикупљањем више од прага нивоа акција, онда ризикује дискриминаторно разблаживање у циљној компанији.
  • Овај праг ствара горњу границу износа акција који било који акционар може прикупити пре него што се од њега захтева да започне надметање.

Примери

  • 2004. године када је ПеоплеСофт употријебио модел против Орацле-ове вишемилијарске понуде за преузимање, Флип-Ин таблета за отров је одмах пуштена у рад.
  • Флип-ин пилула за отров која је примењена дизајнирана је на такав начин да отежава преузимање компаније Орацле. Програм осигурања купаца који је постојао осмишљен је тако да компензира купца уколико се догоди преузимање. Ово је постало финансијска обавеза за Орацле према Андреву Бартелсу, истраживачком аналитичару компаније Форрестер Ресеарцх.
  • Орацле је покушао да се одлучи за распуштање суда за овај случај и коначно је успео у децембру 2004. године када је дао коначну понуду од приближно 10,3 милијарде долара.

Флип-Ин таблета против отрова вс Флип-Овер таблета за отров

  • Флип-Ин пилула за отров је стратегија коју циљна компанија користи како би компанији стицалац отежала стицање контроле над компанијом. Ова стратегија се помиње као одредба у подзаконским актима кандидата за преузимање која омогућава постојећим акционарима циљне компаније, искључујући стицаоца права на куповину додатних акција циљане компаније, али по цени с попустом.
  • Стратегија стављања отровних пилула је чисто одбрамбена тактика која разређује цену акција циљане компаније, као и проценат власништва који стицалац већ може имати.
  • Супротно томе, Флип-Овер таблета за отров је стратегија која постојећим акционарима циљане фирме даје права на куповину акција компаније преузиматеља по сниженој цени. Примењен је за заштиту од трансакције другог корака. Ова стратегија ступа на снагу након покретања права; циљ је продат или ангажован у некој другој промени у контролној трансакцији. У овим околностима ће се преокренути свако право које је преостало и постаће право да купи акције обичне акције раидера са тржишном вредношћу једнаком двострукој цени извршења права. Одредбе за ову стратегију морају бити укључене у подзаконске акте компаније преузиматеља. Примена ових права долази у обзир тек када се појави понуда за преузимање.
  • Отровна пилула Флип-Овер даје подстицај постојећим акционарима циљане компаније да купују акције компаније преузиматеља како би разблажили њену цену. За разлику од флип-ин одредбе која умањује интерес купца у циљној компанији, флип-овер одредба ствара разводњавање у интересу акционара купца у самом купцу.

Последње мисли

Одредба о отровним пилулама Флип-Ин одвраћа купца од преласка власничког прага који на крају покреће план за права сучељавајући га са изгледом за знатно разблажење. Сваком власнику, осим купца, је дозвољено да купи нове акције са попустом од 50% на тренутном тржишту, а власнички интерес купца се разблажи ако се примени флип-ин стратегија права. Стварна количина разблажења зависи од извршне цене права, али је довољно значајна да покретање права учини економски неисплативим.