Толеранција на ризик (дефиниција, типови) | Топ 5 кључних фактора толеранције на ризик

Дефиниција толеранције на ризик

Толеранција на ризик се дефинише као износ ризика који инвеститор може поднети пре него што се одлучи за излазак са тржишта и обично зависи од финансијске ситуације инвеститора, врсте, преференције класе имовине, временског хоризонта и сврхе улагања. Инвеститор мора да разуме разумевање толеранције на ризик, у супротном може да примети велико кретање вредности инвестиције и панику која може довести до продаје у погрешно време.

Топ 5 кључних фактора који утичу на толеранцију на ризик

Размотримо 5 главних фактора који утичу на толеранцију ризика у инвестирању.

# 1 - Финансијска ситуација

Финансијска ситуација инвеститора је први и најважнији фактор који утиче на толеранцију инвеститоровог ризика. На износ новца који инвеститор може приуштити да изгуби у великој мери утиче на то колико новца тај инвеститор мора поштедети након што се побрине за своје основне потребе. Богати инвеститор има толеранцију према високом ризику, јер уложени новац не зависи од свакодневних потреба. Мање имућни инвеститор моћи ће ризиковати мање новца јер би то могла бити сва уштеда коју имају.

# 2 - Тип инвеститора

На тржишту постоји неколико врста инвеститора са различитим профилима ризика. На пример, сезонски и чест инвеститор на тржишту моћи ће да трпи већи ризик јер је на тржишту видео велику колебљивост и зна како тржиште функционише. С друге стране, неко нови можда неће моћи да се носи са великом количином недостатака у портфељу, јер нема велико искуство на тржишту.

# 3 - Поставке класе имовине

Постоје инвеститори који су склони одређеној класи имовине. Неки би могли бити ревни инвеститори у капитал, неки би више волели дуг, некима би пријатније било с ф & о. инвеститори који преферирају одређену класу имовине могли би бити спремни да толеришу мали износ ризика када пређу са своје омиљене класе имовине. Ово се углавном види када инвеститор пређе из релативно сигурније класе имовине у релативно ризичнију класу имовине.

# 4 - Временски хоризонт

Временски хоризонт је веома важан фактор у процени толеранције ризика инвеститора. Ова тачка је такође повезана са класама имовине, јер инвеститори у различитим класама имовине различито реагују на дуже или краће временске хоризонте. На пример, инвеститори у акције са дужим временским хоризонтима су толерантнији на ризик, јер је познато да деонице доносе супериорне приносе током дужих периода. Међутим, инвеститор дуга мора се суочавати са ризиком од каматних стопа, као и са ризиком поновног улагања како се време повећава. Стога би они можда више волели краћи временски хоризонт.

# 5 - Сврха улагања

Толеранција инвеститора на ризик такође зависи од сврхе у коју улаже. у великој мери је повезано са расположењем инвеститора. Инвеститор који штеди за финансијске циљеве као што су образовање деце или брак, можда је спреман да смањи ризик. С друге стране, инвеститор који улаже у инострани одмор или нови аутомобил могао би да преузме већи ризик, јер су ови циљеви више материјални него нужни.

Врсте толеранције на ризик

Толеранција на ризик може се поделити на следеће врсте.

# 1 - Агресиван

Инвеститори агресивног ризика су они који добро познају тржиште. Они су у стању да преузму велике износе ризика и виде велика кретања наниже у свом портфељу. Њихове карактеристике обично укључују богате, дугогодишње хоризонте и искуство на тржишту. Инвеститори агресивне толеранције на ризик обично се одлучују за ризичније класе имовине као што су акције и остварују супериорне приносе када тржиште добро послује. имуни су на паничну продају у време кризе на тржишту.

# 2 - Умерено

Инвеститори са умереним ризиком релативно су мање толерантни на ризик. Они су у стању да преузму неки ризик и обично имају постављени проценат до ког могу да виде свој портфељ у губицима. Део свог новца улажу у ризичнију имовину као што су акције, а остатак у сигурнију имовину попут дуга или злата. Обично преузимају расподјелу имовине 50/50 између ризичне и сигурне имовине. Ако тржиште добро послује, кући доносе мањи принос од агресивних инвеститора, али током пада на тржишту и њихов портфељ трпи мање губитке.

# 3 - конзервативан

Конзервативни инвеститори су инвеститори са најмањим ризиком на тржишту. Тешко да могу да ризикују и крену у потрагу за најсигурнијом имовином коју могу наћи. Нису забринути чињеницом да би низак ризик значио нижи принос. Више их брине избегавање губитака него добијање супериорног поврата. Такви инвеститори обично траже имовину као што су девизне банке, ППФ итд. Где мисле да могу да гарантују заштиту капитала.

Динамичка толеранција на ризик

Као што смо горе прочитали, инвеститори су класификовани у три широке категорије на основу тога колико могу да преузму ризик. Ова класификација се заснива на великом броју фактора, од којих су неки горе наведени. Практично говорећи, један или више фактора који се тичу инвеститора могу се променити што би могло проузроковати прелазак његове / њене толеранције на ризик из једне категорије у другу. На пример, особа може да се запосли на високо плаћеном послу због чега ће преузети већи ризик. Или, неко ко редовно улаже на тржиште може почети да схвата деловање тржишта и постати сигурнији у преузимање већег ризика. С друге стране, огромни непредвиђени медицински трошкови могли би довести до тога да инвеститор игра сигурније са преосталом финансијском имовином и прихвати нижи ризик.

Закључак

Толеранција на ризик је веома важан концепт у свету инвестирања. инвеститори морају јасно да разумеју колики ризик могу да преузму како би могли на одговарајући начин да одаберу своје класе имовине. Морају да узму у обзир све применљиве факторе да би донели одлуку.

С друге стране, менаџери инвестиција такође морају да разумеју профил ризика инвеститора како би свој новац могли уложити у имовину која би им одговарала. Морају бити сигурни да ће се придржавати инвестиционе стратегије коју су претходно саопштили инвеститорима.

Толеранција на ризик може се променити током времена, јер су фактори који утичу на њу динамични.