Оптерећење предњег краја (дефиниција, пример) | Предности и мане

Дефиниција оптерећења предњег краја

Предње оптерећење односи се на провизије или једнократне накнаде одузете од улагања у време њихове почетне куповине. Генерално се односи на узајамне фондове, планове осигурања и ануитетне планове код којих се терет унапред одузима и нето накнадно оптерећење које коначно прелази у ток инвестиција.

Финансијски посредници, попут брокера или дистрибутера шема узајамних фондова, наплаћују им препоруке за праву врсту улагања према ризичном профилу инвеститора. Будући да се ради о једнократним накнадама, оне не чине део оперативних трошкова извршене инвестиције. Израчунавају се као проценат укупних извршених инвестиција или плаћене премије у случају шема осигурања или ануитетних планова. На узајамном фонду је на релативно нижој, а на осталим производима на вишој скали.

Примери предњег оптерећења

Следе примери предњег оптерећења

Пример # 1

Претпоставимо да је Мр.Кс уложио 1.000.000 УСД у узајамни фонд ДСП Меррилинцх у првих 100 шема капитала. Оптерећење предњег краја које се примењује за шему је 5%. У овом случају, почетни терет трансакције која ће ићи инвестицијској компанији биће 1.00.000 УСД * 5% = 5.000 УСД. Отуда ће стварна инвестиција у капиталну шему износити 1,00,000 - 5,0000 $ = 95,000 $. Портфељ господина Кс одражаваће улагања у заједничке фондове у износу од 95.000 америчких долара. Претпоставља се да безризична стопа поврата износи 10%. Тако ће фондовска кућа морати да генерише 15,79% годишње стопе приноса да би достигла 1,10 000 УСД, тј. По нивоу да је 1 000 000 УСД уложено у ризичну имовину.

Пример # 2

Претпоставимо да је Мр.А уложио 10.000 УСД у фонд који има предњи терет од 5%, а посредничка провизија од 10% од наплаћених 5% терета. У овом случају $ 10,000 * 5% = $ 500 биће предњи терет који ће се одбити од инвестиција. Отуда ће улагања господина А бити евидентирана у износу од 10.000 до 500 = 9.500 америчких долара у имовини у рачуноводству. За кућу фонда 500 долара биће приход остварен од тих 10% који ће бити дозначени посреднику за обављање трговине. Провизија која се плаћа посреднику износиће 500 УСД * 10% = 50 УСД. Тако је посредник у стању да генерише 50 долара као приход за препоручивање правог плана инвеститору и повећање прилива узајамног фонда.

Предности

Испод су неке од предности

  • Инвеститори су спремни платити почетни терет финансијским посредницима, јер они проводе потребна истраживања у име инвеститора који ће фонд купити и какве су будуће шансе за исти.
  • Они којима недостаје знање о раду узајамних фондова, овај пут чини привлачним јер сирове информације и податке од посредника добијају тако што плаћају мали број накнада.
  • Малопродајни инвеститори заправо не морају сами да раде цео процес. Посредник чини исто у име својих клијената.

Мане

Испод су неки од недостатака

  • Високо учитана средства могу имати утицаја на аум и удобност инвеститора.
  • Они инвеститори који су стручњаци на финансијским тржиштима и знају рад кућа фондова неће ићи код посредника ради доношења одлуке о улагању. радије би да сами истражују и одаберу прави фонд.
  • Са директним плановима које су покренуле куће фондова, чак је и лаицима сада врло лако да директно улажу у фондове, а да не оду код брокера и не плате високу накнаду.
  • Није прикладно за конзервативног инвеститора.
  • У данашње време мање популаран откако је систем позадинског оптерећења заузео тржиште и људи више воле да плаћају позадинско оптерећење својих откупа из остварене добити, него да унапред смањују своје трошкове и инвестиције.

Закључак

Отуда се од инвеститора тражи пажљива процена рада и тарифне структуре свих фондова које су одабрали за улагања. Само почетно оптерећење не може бити једини критеријум за улагање у фонд. Иако су регулатори поставили разне смернице и правила за примену предњег оптерећења на шеме, инвеститор је тај који одлучује на основу свог знања о финансијским тржиштима. То је обесхрабрење код инвеститора, јер оптерећење одређеног фонда утиче на имовину којом се управља и захтева да фонд генерише више приноса за своје инвеститоре како би надокнадио губитак у вези са накнадом за пуњење у почетку време улагања.